de Roxana Istudor
Un raport recent al Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică a pus în evidență faptul că, asemenea oamenilor, și animale precum caii, câinii sau pisicile pot dezvolta intoleranță alimentară.
Intoleranță la lactoză, reacții la proteine
Numărul animalelor domestice afectate de alergii alimentare de toate felurile a ajuns să-l concureze pe cel al oamenilor care dezvoltă eczeme, inflamații sau tulburări digestive în urma consumului anumitor alimente. „Nu doar oamenii, ci și mamiferele din preajma lor au ajuns să riște alergii, în condițiile în care acest fenomen a fost rareori observat la animale până acum”, atrage atenția cercetătorul Isabella Pali-Schöll, unul dintre autorii raportului. La rândul său, Erika Jensen-Jarolim, de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, arată că intoleranța animalelor la alimente are manifestări similare cu cele care apar la oameni: „În cazul cailor, dar și al câinilor și pisicilor, cel mai afectate sunt pielea și tractul digestiv. S-a ajuns până acolo încât categoriile alimentare care generează alergii la oameni să aibă același efect și în cazul animalelor, care pot suferi de intoleranță la lactoză sau de reacții alergice la proteine din grâu, soia, alune, pește, ouă sau carne”.
Tratamente în teste
Studiile referitoare la alergiile animalelor și la cauzele lor sunt încă în stadiu incipient. Multe mijloace nici nu există încă la îndemâna cercetătorilor, care, deocamdată, nu pot pune diagnostice și nici nu pot lua măsuri adecvate. Singurul lucru pe care îl pot face momentan stăpânii cailor, câinilor și pisicilor este să îi ferească de eventualii agenți alergeni din alimente. De exemplu, se pot elimina sursele de proteine din dietă. „În perioada de diagnosticare, animalul va fi hrănit cu hrană făcută acasă sau dietetică, desemnată de veterinar. Abia după ce se observă că nu au existat reacții alergice se poate trece la introducerea graduală a hranei considerate normale”, arată Pali-Schöll. În prezent nu există terapii complete care să elimine alergiile, dar sunt disponibile multe metode de imunoterapie pentru animale care au intrat în faze de testare. Unele dintre ele, printre care un tratament sublingual și unul care se va putea administra cutanat - ar putea fi accesibile în lunile următoare, arată specialiștii.