de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Încrucișările forțate care au ca rezultat animale ce trebuie să fie pe placul unor „toane” ale modei volatile a oamenilor au trecut la un alt nivel. După ligri, câini cu nasul turtit și cai „de desene animate” s-a trecut la miniaturizare. În timp ce „creatorii” acestor exemplare nu au habar dacă acestea sunt sănătoase sau dacă vor putea avea o viață normală, apărătorii drepturilor animalelor fac valuri de dezbateri etice.
Oaia-păpușă
Mult mai mică decât un bonsai, oița de minuscule dimensiuni poate fi văzută în Marea Britanie păscând printre rândurile de viță-de-vie fără să producă pagube. „Are o statură micuță și este foarte prietenoasă”, notează cei care au pozat-o, citați de „The Guardian”.
Ceșcuţă cu broască
Una dintre broscuțele aproape invizibile din Bristol a rămas impasibilă în fața tuturor echipamentelor de fotografiat montate pentru a-i captura imaginea.
Capra din poșetă
Fotografa care a surprins o capră africană în miniatură povestește că a sosit la sesiunea foto cu o haină cu buzunare. Pentru că animalul era prea „mare” ca să intre în ele, s-a dus după o geantă, dar n-a găsit decât o poșetă, în care capra a încăput perfect.
Un cameleon comparabil cu o frunză
De dimensiuni ultrareduse, un cameleon pe care fotografii au dorit să-l facă vedetă pe rețelele de socializare a tot urcat pe lampă, apoi, fără a avea de ce să se agațe, a alunecat înapoi, apoi a luat-o de la capăt, până când bliţurile au încetat.
Ariciul-dop
Îl cheamă Paddington și este o „variațiune” de arici african pitic. În timp ce rudele sale „normale” măsoară în medie cam 20 de centimetri, acesta încape într-un dop de plastic. Cât despre aventura fotografierii unui vindereu minuscul cocoțat pe un ou într-un hambar înghețat din Anglia, aceasta s-a dovedit o reușită.
O țestoasă cât o nucă
Țestoasa indiană care a evoluat în natură de la strămoși mai mari la dimensiuni firești de circa 25 de centimetri poate fi, nu-i așa, și mult mai mică dacă oamenii doresc să se „distreze”. Nu este nevoie decât de încrucișări forțate repetate și broasca țestoasă de dimensiunile unei nuci poate deveni animalul de companie ideal.
Iepuraș în storcătorul de lămâi
În centrul Londrei, într-o curte generoasă și înconjurat de albine trăiește un iepuraș care încape perfect într-un storcător de lămâie desfăcut. Cât despre porcușorii vietnamezi care au încăput într-o pălărie și au devenit vizibili doar după ce au fost așezați pe un suport, aceștia sunt rezultatul unor experimente ale cercetărilor medicale.
Taurul „jucărie vie”
La Chater Valley Farm, din Rutland, trăiește minusculul... taur de rasă Hereford. De regulă, în versiune... naturală, animalul cântărește în medie 1.200 de kilograme și are o înălțime de 1,52 metri. Este lesne de imaginat că nu au fost puține încrucișările din care să rezulte un taur care poate încăpea într-o roabă și să mai rămână loc...
„Încrucișările menite să aibă ca rezultat animale în miniatură au deschis o tulburătoare controversă etică“ („The Guardian”)