de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Guvernul irlandez se aliniază unui trend care a cuprins multe state și anunță interzicerea prezenței animalelor sălbatice în circuri începând cu 1 ianuarie 2018.
Medii nepotrivite pentru lei sau elefanți
Ministrul irlandez al Agriculturii, Michael Creed, consideră că interdicția reprezintă „un angajament pentru binele” necuvântătoarelor: „Utilizarea animalelor sălbatice pentru distracție în circuri nu mai poate fi permisă. Este o poziție pe care sunt fericit s-o susțin”. Cu toate declarațiile guvernamentale, a fost nevoie totuși de efortul îndelungat al Societății Irlandeze pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale, care a adunat peste 27.600 de semnături pentru a putea fi susținută schimbarea legislativă. „Circurile ambulante nu pot fi considerate medii potrivite pentru elefanți, tigri sau lei, care au nevoi complexe, deopotrivă fizice și psihologice”, arată Andrew Kelly, șeful organizației.
Schimbare legislativă după un secol
Opinia publică din Irlanda susține demersul și consideră că forțarea animalelor să facă giumbușlucuri pentru distracția oamenilor trebuie să intre în cărțile de istorie, fiind „o atitudine depășită”. Autoritățile irlandeze vor acorda „un răgaz modest” proprietarilor de circuri să facă aranjamentele necesare în vederea implementării noii legislații. Deși reprezentanții Asociației proprietarilor de circuri susțin că măsura ar duce la închiderea grădinilor zoologice, viitoarea lege a primit un prim vot pozitiv. Demn de menționat este faptul că schimbarea legislativă vine după mai bine de un secol de la precedenta lege a animalelor. În același timp, și Guvernul Scoției se pregătește să adopte o măsură similară, care, dacă va fi aprobată, ar fi prima de acest fel din Marea Britanie, notează BBC.
Boicot al publicului în Marea Britanie
Opinia publică engleză, care se declară iubitoare a animalelor în proporție de aproape 100%, a primit promisiunea că sălbăticiunile nu vor mai fi chinuite în circuri încă de pe vremea Guvernului Cameron, în 2015, dar exploatarea inumană a necuvântătoarelor în acest fel barbar continuă, arată organizația PETA. Și asta chiar în condițiile în care britanicii nu se duc la spectacole de acest tip - un circ care folosește dresuri cu lei și tigri a fost nevoit să dea biletele gratis doar pentru a nu evolua într-o arenă fără spectatori. Actualul Cabinet al Theresei May este supus unei presiuni enorme pentru a duce la bun sfârșit interzicerea folosirii animalelor sălbatice pe post de distracție.
Italia și-a „lovit” propria industrie prosperă
Recent, acestei tendințe i s-au alăturat, pe lângă Irlanda, şi Italia și India. De altfel, Parlamentul italian a dus și mai departe prevederile legale, interzicând prezența tuturor animalelor în circuri. Este nu doar o lovitură dată uneia dintre cele mai mari industrii din lume - 100 de circuri cu 2.000 de animale -, ci și un enorm pas înainte în direcția stopării acestei cruzimi inutile. La fel a procedat și India, care interzice folosirea animalelor în circuri și obligarea acestora să facă tot felul de gesturi nefirești. În timp ce prezenţa în arenele de circ a maimuțelor, leilor, urșilor și tigrilor pentru distracție a fost interzisă încă din 1998, acest stat a extins și la elefanți prevederea legislativă. Pachidermele din circuri urmează să intre în centre de reabilitare a animalelor.
America Latină, campioana acestui tip de legislație
Potrivit PETA, la nivel european există 20 de state care au interzis prezența animalelor sălbatice în circuri, cu mici diferențe de... specie. De pildă, în timp ce Austria, Belgia, Bosnia-Herțegovina sau Bulgaria au legiferat interdicția totală, Cehia se referă explicit doar la puii de maimuță, la foci, balene, delfini, rinoceri, hipopotami și girafe, iar Danemarca menționează doar primatele, prădătorii, elefanții, hipopotamii, rinocerii, marsupialele, crocodilii, păsările răpitoare și focile. În ceea ce privește restul lumii, țările Americii Latine sunt campioanele acestui tip de legislație, cu interdicții totale extinse la nivel național.
Un tigru liber prin Paris...
Pentru a sili animalele să se supună, dresorii le abuzează folosind, printre altele, bice, zgărzi foarte strânse, impulsuri electrice, bâte cu vârfuri metalice. În timp ce sunt transportate dintr-un loc în altul, aceste animale stau în boxe strâmte, nu au acces la nevoi elementare cum sunt hrana, apa sau asistența veterinară. Elefanții sunt prinși în lanțuri, iar felinele mari stau în cuști murdare, în care și mănâncă, și urinează. Iar uneori, atunci când instinctul primează, aceste necuvântătoare chinuite devin pericole pentru dresori și pentru spectatori sau încearcă să scape cu orice preț. Cel mai recent caz dramatic care a implicat un animal sălbatic al unui circ a fost evadarea unei femele tigru, care a fost împușcată, în final, după ce a cutreierat Parisul. „Ce s-a întâmplat ar fi putut avea consecințe grave”, afirmă reprezentanții Fundației «Brigitte Bardot», care au cerut autorităților să interzică prin lege prezența animalelor sălbatice în circurile din Franța.