de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Istoria comună a oamenilor și porcilor se pierde în negura timpului. De la exemplarele judecate și condamnate în obscurantismul Evului Mediu pentru tot felul de „infracțiuni” până la talentele „artistice” care fac senzație pe rețelele de socializare, porcul are reprezentanți vestiți în toată istoria animală.
Studii „superioare” și candidatură la Președinție
Se spune că porcii sunt foarte inteligenți. Mulți au luat aceste cuvinte foarte în serios și au decis să-și cultive porcii, să le dea o educație aleasă. După succesul unui asemenea stăpân, în secolul al XIX-lea, mulți au început să încerce să-și înveţe porcii matematică, literatură sau istorie. Au rămas memorabile exemplarul Toby, care putea „citi” ora pe ceas, precum și Porcul Cunoștințelor, care i-a fost prezentat chiar președintelui SUA John Adams. Mai târziu, în epoca tuturor deschiderilor, după cum s-au păstrat în istorie anii ’60, membrii Partidului Internațional al Tineretului din SUA l-au desemnat candidat la alegerile prezidențiale pe... porcul Pigasus. Nu se știe dacă animalul l-ar fi învins pe Richard Nixon, dar, în cadrul unor manifestări de stradă, și candidatul, și câțiva susținători au fost arestați.
Descoperirea celebrelor ape minerale de la Bath
Cele mai renumite băi termale din Marea Britanie, aflate în stațiunea Bath, sunt „urmașele” celor de pe vremea romanilor, care descopereau aici apa excepțională ce se menține la 46 de grade Celsius și are calități binefăcătoare. Legenda spune că aceste izvoare au fost găsite de porci. Mai precis, Bladud, un prinț legendar al britanicilor, a fost trimis să studieze la Atena. Din nefericire, s-a îmbolnăvit de lepră și, pentru că această năpastă i-a anulat dreptul de a domni, a rămas îngrijitor de porci. Aceștia au luat boala, dar nu au făcut nimic altceva decât să se tăvălească prin noroiul de la Bath. Prințul a văzut că acesta îi vindeca; s-a tratat și pe sine și a fondat pe loc băile renumite în toată lumea.
Marele contribuitor la efortul de război
În 1942, SUA strângeau bani pentru efortul de război din toate sursele care se iveau. Una dintre ele a fost Regele Neptun, un porc uriaș care inițial ar fi trebuit consumat, dar cineva a avut ideea de a-l scoate la licitație bucată cu bucată. Așa se face că americanii au început să achiziționeze bonuri pentru a avea un picior sau o felie de umăr din porcul care era dus peste tot înfășurat în drapelul Marinei americane. Devenit peste noapte o celebritate, împodobit la fiecare licitație cu o robă, o coroană sau chiar cu cercei, Neptun a făcut un tur prin care a contribuit la efortul de război cu incredibilul echivalent al sumei de 250 de milioane de dolari! Când a murit, în 1950, Regele Neptun a fost înmormântat cu onoruri militare.
„Câinii vă privesc în sus, pisicile de sus. Mai bine un porc; vă va privi direct în ochi și vă va trata ca pe un egal“ (Winston Churchill, om politic)
Un expresionist la Cape Town
Un porc pe nume Pigcasso a lansat recent o „expoziție personală” la Cape Town, în incinta Complexului „Victoria and Alfred”. Proprietara, Joanne Lefson, a observat „talentul” animalului de a realiza lucrări „expresioniste” încă de când porcul a ales pensula în locul mingii. Așa i-a venit ideea să-l pună la desenat. Pigcasso știe să apuce pensula, s-o înmoaie în culoare și să realizeze diverse forme abstracte, ceea ce a făcut numeroase valuri în lumea artei contemporane. Expoziția cu aceste lucrări, intitulată sugestiv „Oink” („Guiț”), va fi itinerată la Londra, Paris, Berlin și Amsterdam. „Are un talent imens. În mod normal era destinat să stea într-un sendviș, dar în loc de asta are expoziția personală de artă abstractă”, explică proprietara porcului artist plastic, citată de „Times”.