de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Descoperiți într-o peșteră izolată din Gabon, misterioșii crocodili portocalii care trăiesc în beznă totală uimesc cercetătorii.
Se hrănesc cu lilieci și cu greieri
Un grup de crocodili descoperiți întâmplător într-o zonă ferită a Africii de Vest a dat la iveală exemplare de circa 1,5 metri lungime, de o ciudată culoare portocalie, care trăiesc în întuneric de peșteră și se hrănesc cu lilieci și greieri. Inițial, cercetătorii au crezut că ar putea fi vorba despre „rude” ale unor crocodili tipici zonei, dar studiile derulate între timp duc spre ipoteza că ar putea fi vorba despre o adaptare care generează o nouă specie, notează „Daily Mail”.
O specie mutantă
Experții de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare din Marseille au găsit circa 30 de exemplare în interiorul peșterii, dintre care mulţi portocalii, trăind în tunelurile pline cu apă ale adăpostului natural. „Se poate spune că este vorba despre o specie mutantă, întrucât are un bagaj genetic diferit. Dieta este de asemenea diferită și aceste exemplare s-au adaptat la o viață subterană”, punctează cercetătorul Richard Oslisly. Mutația genetică a apărut, potrivit cercetătorilor, cu mii de ani în urmă, ceea ce a ridicat semne de întrebare vizavi de modalitatea în care exemplarele din această peșteră se înmulțesc - dacă fac asta în interior, ar fi un fapt fără precedent pentru crocodili.
Prinși în propria capcană
Cercetând îndeaproape viața acestor stranii exemplare, complet necunoscute până acum, specialiștii au observat că indivizii mai tineri pot părăsi peștera, prin mici deschizături, atâta vreme cât dimensiunile proprii le permit. Apoi, când cresc, devin prizonierii acestui spațiu și trebuie să se descurce pentru a se hrăni cu ce este la îndemână în ecosistem. „Într-un fel, sunt prinși în propria capcană”, explică Oslisly.
ŞTIAŢI CĂ...
... nuanţa portocalie a exemplarelor de crocodil este dată de viața într-un mediu cu amestec de apă și guano?