de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Unii lideri au găsit de cuviinţă să facă daruri diplomatice... vii, constând în animale care de regulă erau simboluri naționale. Multe dintre ele au fost menite să „îndulcească” diplomația.
Panda-gigant pentru prietenia între popoare
Unele dintre cele mai emblematice cadouri au fost urșii Panda-gigant. Istoria acestor oferte necuvântătoare a început în anii ’50, când autoritățile chineze ofereau două exemplare Moscovei, pentru a ilustra bunele relații dintre cele două puteri comuniste. Mai târziu, în anii ’70, după vizita istorică a președintelui american Richard Nixon în China, urșii Panda Hsing-Hsing și Ling-Ling luau calea Washing- tonului pe post de daruri. Apoi partea chineză și-a dat seama că aceste animale sunt pe cale de dispariție și a oprit procedura oferirii acestora ca daruri diplomatice. În schimb, le-a... împrumutat pe perioade de un deceniu, tot ca pe un semn al strângerii relațiilor cu un stat sau altul.
O girafă de companie pentru Regele George al IV-lea
Și girafele au fost cadouri diplomatice cândva. În 1827, viceregele Egiptului a trimis trei exemplare spre Europa: unul Regelui George al IV-lea al Marii Britanii, unul lui Charles al X-lea al Franței și unul împăratului Franz al II-lea al Austriei. Era pentru prima oară când aceste animale erau văzute în Marea Britanie, deși aici exista o menajerie, la Turnul Londrei, încă din 1252, unde putea fi admirat... un urs polar! Girafa i-a fost o companie apropiată monarhului, care devenise un însingurat. Demn de menționat este faptul că animalul a pierit în octombrie 1829, iar regele i-a urmat la câteva luni, în iunie 1830.
Un Ciobănesc bulgăresc în Arhiva Națională a Statelor Unite
Președintele american Theodore Roosevelt a primit ca dar diplomatic un leu și o zebră tocmai din Etiopia. Mult mai târziu, în timpul mandatelor lui George W. Bush, președintele Bulgariei, Georgi Parvanov, i-a făcut cadou omologului american un pui de Ciobănesc bulgăresc pe nume Balkan. Doar că la Casa Albă erau deja câinii prezidențiali, așa că exemplarul a fost cumpărat de familia Bush (legea permite această variantă) și dăruit unor prieteni care aveau o fermă în Maryland. Interesantă a fost încurcătura produsă de cadou, întrucât darurile pentru președinți trebuie să treacă prin Arhiva Națională a SUA...
Cai Akhal-Teke, căprioare și pești
Președintele turkmen Gurbanguly Berdymukhamedov are obiceiul de a le oferi liderilor din alte state celebrii cai Akhal-Teke, rasă renumită pentru rezistență, viteză și inteligență, simbol al statului turkmen. Au primit câte un exemplar și foștii președinți chinezi Jiang Zemin și Hu Jintao, actualul, Xi Jinping, precum și președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan. Nu doar șefii de stat primesc astfel de cadouri în animale, ci și oficialii de rang înalt din China. În 1956, când Soong Ching Ling a vizitat Myanmar, a primit în dar doi urși. În schimb, Beijingul a trimis spre Myanmar o pereche de căprioare și 100 de peștișori aurii.
Dragoni de Komodo prezidențiali împerecheați cu succes
Dragonii de Komodo sunt animalele naționale ale Indoneziei. Așa se face că președintele SUA Ronald Reagan a primit o astfel de onoare în 1986, când a vizitat Bali și i-a fost oferit din partea președintelui indonezian Hajji Soeharto un exemplar. Periculoasa șopârlă nu s-a „înțeles” cu câinele familiei și a ajuns la Grădina Zoologică din Washington. Patru ani mai târziu, același șef de stat îi dăruia noului lider de la Casa Albă, George H.W. Bush, doi dragoni de Komodo. Pentru că ambele animale erau masculi, s-a luat femela dăruită lui Reagan, Naga, iar împerecherea a fost un succes. Când Naga a murit, la vârsta de 24 de ani, dăduse naștere la 32 de pui și fusese vizitată de câte un milion de turiști în fiecare an.
Elefanții au umplut „tezaurele” liderilor chinezi
În 1953, liderul comunist vietnamez Ho Chi Min îi trimitea secretarului general al Partidului Comunist Chinez Mao Zedong doi elefanți asiatici pe post de cadou și de simbol al prieteniei dintre cele două state. I-a mai trimis un elefant conducătorului chinez și în 1960. Tot în China au sosit din Sri Lanka, în 1972, 1979 și 2007, alți elefanți, simboluri foarte prețuite în această parte a lumii, pe post de cadouri.
Un exemplar de Karakachan pentru liderul de la Kremlin
În 2010, președintele rus Vladimir Putin primea în dar de la premierul bulgar Boyko Borisov un pui de cățel. Cei doi oficiali marcau astfel colaborarea pentru gazoductul South Stream. Acest proiect a căzut, dar liderul de la Kremlin a rămas cu superbul exemplar de Karakachan, pe care l-a îndrăgit din prima clipă. De altfel, președintele rus a primit și din Iran o pereche de leoparzi în dar, animalele aflându-se într-un program de împerechere. La rândul său, președintele J.F. Kennedy a primit de la irlandezi un ponei pentru fiul său, iar de la șeful URSS Nikita Hrușciov, un cățel. Chiar și Papa Leon al X-lea căpăta în dar, în 1516, un elefant, cadou de la Regele Portugaliei, care dorea semnarea unui acord comercial... Exemplele ar putea continua.