de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Există stăpâni de animale care își arată afecțiunea pentru necuvântătoarele lor peste obișnuita grijă de fiecare zi: le lasă averi impresionante, de multe ori în dauna rudelor, care ar fi în drept să le moștenească.
Gunther al IV-lea a „cumpărat” casa Madonnei
Karlotta Liebenstein, o persoană înstărită din Germania, i-a lăsat o avere de 65 de milioane de dolari câinelui său, Gunther al III-lea, un Ciobănesc German. Era anul 1992, și patrupedul a trăit liniștit, în belșug, iar când a trecut în Raiul animalelor a fost moștenit de puiul său, Gunther al IV-lea. Averea a ajuns între timp la peste 400 de milioane de dolari, iar câinele face „investiții” și trăiește pe picior mare: are limuzină cu șofer, cameristă și valet, pe care îi cheamă lătrând. Printre numeroasele sale proprietăți, care includ imobile în Italia sau în Bahamas, se numără și o casă cu opt dormitoare „cumpărată” de la Madonna cu 7,5 milioane de dolari. Gunther al IV-lea s-a tolănit chiar în dormitorul principal al reginei muzicii pop.
Trouble, mai bogată decât nepoții stăpânei
O femelă de Bichon Maltez pe nume Trouble a moștenit, în 2007, 12 milioane de dolari după ce stăpâna sa, Leona Helmsley, a trecut în lumea drepților. Deși era doar o parte din averea răposatei, suma era mult mai mare decât ceea ce moșteniseră nepoții stăpânei. Fratele acesteia, Alvin Rosenthal, a primit mai multe milioane de dolari cu condiția să aibă grijă de Trouble. Revoltate de dispozițiile testamentare, rudele care nu primiseră (mai) nimic au contestat împărțirea moștenirii, susținând că decedata era bolnavă mintal. Instanța a considerat că Trouble trebuie să primească doar 2 milioane de dolari din cele 12 inițiale, nepoții care nu moșteniseră niciun ban alegându-se și ei cu câte o parte însemnată din avere.
Tomasso - de pe străzi, în lux
Povestea motanului Tomasso este echivalentă cu o trecere de la agonie la extaz. Felina fără stăpân a fost adoptată direct de pe stradă de Maria Assunta, o văduvă singuratică și fără copii, care l-a iubit pe necuvântător până acolo încât i-a lăsat moștenire 13 milioane de dolari. Dar, potrivit legislației italiene, un animal nu poate deveni proprietarul unei averi, dar poate beneficia de o moștenire în cazul în care are o tutelă. Înainte de a muri, văduva le-a cerut avocaților săi să caute o organizație care să aibă grijă de motan. În final, felina atât de bogată a ajuns în grija asistentei care s-a ocupat de Maria Assunta în ultima etapă a vieții sale.
Conchita, Lucia și April Maria
Când starleta Gail Posner și-a dat obștescul sfârșit, cele trei femele de Chihuahua pe care le iubea nespus - Conchita, Lucia și April Maria - au devenit bogătașe în toată regula. Mai precis, au moștenit o proprietate de 8,3 milioane de dolari și un depozit bancar de alte 3 milioane de dolari. Trăiseră pe picior mare și pe timpul vieții stăpânei, care le cumpăra obiecte de lux, le trata la spa și le aloca personal dedicat, care să se ocupe numai de nevoile lor. Este demn de menționat faptul că unicul fiu al lui Gail, Bret Carr, a primit doar venitul rezultat dintr-un depozit de 1 milion de dolari, o nimica toată în comparație cu angajații, care au împărțit 27 de milioane, și, firește, cu cei trei câini.
Blackie, un bogătaș de Cartea Recordurilor
Blackie, motanul negru ca noaptea al lui Ben Rea, figurează în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bogată felină din lume. Când stăpânul său a trecut la cele veșnice, Blackie a moștenit 12,5 milioane de dolari în 1988. În timp ce rudele răposatului nu au primit nimic, importante sume de bani au mers către grădinarul, instalatorul și mecanicul lui Rea, iar un prieten al său a moștenit o casă. În ceea ce-l privește pe Blackie, a rămas unicul supraviețuitor din „gașca” de 15 pisici pe care a avut-o Rea pe timpul vieții, astfel încât nu a trebuit să împartă moștenirea cu nicio altă felină. Banii destinați motanului au ajuns la trei organizații care au grijă să nu-i lipsească nimic.
Gigoo, cea mai prosperă găină din Marea Britanie
Miles Blackwell a decedat în 2002, la trei săptămâni după soția sa. Cei doi nu au avut copii, și cea mai dragă ființă era găina lor, Gigoo, care a moștenit 15 milioane de dolari. Aceasta era doar o mică parte din ceea ce strânseseră cei doi soți - alte 42,5 milioane de dolari au mers către o organizație caritabilă care se ocupă cu promovarea culturală și... binele animalelor.
Tina și Kate, la adăpost de orice „griji”
Nora Hardwell și-a iubit câinii, pe Tina și pe Kate, mai presus de orice, cu atât mai mult cu cât atunci când a murit, în 2002, la 89 de ani, era necăsătorită și fără urmași. Femeia nu a specificat numele câinilor în testamentul care a rămas în urma sa, dar a punctat că 450.000 de lire sterline urmau să ajungă la câinii pe care îi avusese înainte de a muri și care trebuiau îngrijiți timp de 21 de ani, până la decesul ultimului. Tina și Kate au rămas în grija grădinarului Henry Escott, care primise și personal 5.000 de lire sterline prin testament.
Tinker sau norocul pisoiului vagabond
Un motan fără stăpân, care hoinărea cândva leșinat de foame pe străzile din Londra, a fost adoptat de Margaret Layne, o bătrână care l-a lăsat bogat atunci când a trecut în neființă: Tinker a primit o casă de 800.000 de lire sterline în nordul capitalei britanice și 100.000 de lire sterline într-un depozit. Felina urma să fie îngrijită de vecinii fostei stăpâne, Ann și Eugene Wheatley, care vor primi proprietatea în momentul în care Tinker moare sau părăsește domiciliul o anumită perioadă. Firește, s-a găsit un avocat, Wynne Thomas, care a susținut că soții pot face în așa fel încât Tinker să „dispară” și să moștenească ei totul, dar până în prezent nu s-a auzit nimic despre așa ceva.