de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Familia felinelor este fascinantă, extraordinar de adaptabilă și include zeci de specii. Majoritatea acestor animale sunt maeștri ai pândei și vânători redutabili. Cu excepția felinelor mari, care sunt mereu în atenția oamenilor, există specii aproape necunoscute, care, la rândul lor, ar putea deveni curând doar amintire.
Margay, atletul redutabil
Cu coada sa lungă și inelată, pisica Margay trăiește în America de Sud și este rareori văzută. Capabilă să-și pivoteze membrele la 180 de grade, această felină este specialistă în sărit și în cățărat - face salturi de șase metri pe verticală și de nouă metri pe orizontală, în căutare de păsări, de reptile, chiar de primate mici, care alcătuiesc meniul său. Margay este pe cale de dispariție din pricina restrângerii habitatului și a faptului că oamenii vânează fără milă această splendidă felină.
„Piticul” Africii, cu labe negre, pune pe fugă șacalii
Felina cu labe negre este cea mai mică specie din Africa, tărâmul leului și al ghepardului. Trăiește în condiții nu tocmai ușoare în zone din Africa de Sud, Namibia și Botswana. Are în jur de două kilograme și este foarte greu de observat de oamenii de știință, dar mulți băștinași consideră că este suficient de vitează încât să se repeadă să vâneze pui de girafă. De asemenea, s-a observat că vajnicul „pitic” al felinelor africane este capabil să pună pe fugă șacali. De asemenea, poate sări până la o înălțime de doi metri pentru a prinde păsări.
Iriomote, izolată pe o insulă
Rudă a leopardului, Iriomote este o felină care se mai găsește doar pe insula japoneză cu același nume. Are o mulțime de talente - înoată cu pricepere, se cațără cu dexteritate, vânează cu spor. Aceste pisici sunt atât de experte în trăitul în arbori, încât pot să și dea naștere puilor pe ramuri aflate la înălțime. Deși nu sunt în pericol de dispariție, există numeroase pisici fără stăpân care reprezintă pentru Irimote competitori în goana după hrană și teritoriu, iar diversitatea genetică este amenințată de faptul că specia este nevoită să trăiască într-un singur spațiu izolat, de a cărui existență depinde complet.
Marmorata, un leopard în miniatură
Splendidă, misterioasă, cu o blană spectaculoasă, care i-a adus numai necazuri, întrucât este vânată cu sălbăticie, pisica marmorată este un leopard în miniatură. Nu se știe aproape nimic despre această specie, dar restrângerea habitatului său din pricina extinderii așezărilor omenești nu poate avea altă urmare decât declinul numeric accelerat. Pentru că nu există o evidență numerică a acestei superbe creaturi, este foarte posibil să dispară definitiv fără veste și fără ca oamenii să mai poată interveni pentru salvarea sa.
Pisica pătată sare la... gazele
Dacă are condițiile perfecte, felina cu pete ruginii care trăiește în India și în Sri Lanka sare să vâneze chiar gazele. Este o performanță, dat fiind faptul că această pisică este una dintre cele mai mici din lume. Poate trăi și în preajma caselor oamenilor, ca și în păduri și pe dealuri cu vegetație. Aceste animale discrete sunt amenințate în permanență de câini, de vânători și de restrângerea habitatului. Și în cazul lor ar putea fi posibil ca oamenii să nu mai aibă, într-o zi, ce să numere sau să... studieze.
Cap teşit şi un meniu... vegetarian
Există o specie de feline care se hrănesc în principal cu legume și fructe. Este foarte adevărat că nu au renunțat niciodată să consume carne proaspătă rezultată din vânatul micilor animale sau din pescuit, dar pisicile cu cap teșit își completează meniul cu vegetale de fiecare dată când pot. Sunt discrete, de mici dimensiuni și au particularitatea că ghearele lor nu se retrag complet. Evoluția le-a specializat această „armă” pentru a putea prinde pești, întrucât aceste feline înoată cu plăcere. Trăiesc în număr din ce în ce mai mic în Sumatra, Borneo sau Malaysia, dar aspectul lor straniu le-a făcut victime sigure ale vânătorilor de trofee.
Oncilla, adaptabila perfectă
Cu o aparență fragilă care ascunde o forță redutabilă, Oncilla este o felină de talie mică, foarte adaptabilă, care poate fi găsită și la o altitudine de 3.600 de metri, ca și în imediata apropiere a așezărilor omenești. Poate trăi în captivitate, dar oamenii o amenință în toate felurile: o vânează, îi restrâng teritoriul, o capturează pentru comerț ilegal cu animale exotice. Nu este amenințată cu disparița momentan grație doar adaptabilității de excepție, nu vreunor măsuri de protecție.
Năluca Anzilor trăieşte la 4.000 de metri
Nu doar leoparzii trăiesc în munți înzăpeziți, ci și o altă specie de pisici superbe, felinele Anzilor, care se pot adapta la înălțimi de 4.000 de metri, în zone puțin prietenoase cu viața. Sunt nocturne, de dimensiuni medii și foarte puțin cunoscute. Nu se știe câte mai există și care le sunt obiceiurile. Pentru exemplarele care se găsesc la altitudini mai joase există în permanență pericolul să fie decimate de oameni care se ocupă cu mineritul sau cu creșterea animalelor și care le pot percepe ca pe o amenințare. Potrivit specialiștilor, și aceste feline de excepție sunt pe cale de dispariție.