de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Ar fi posibil ca într-o zi comunicarea dintre om și câinele său să nu mai fie lătrat-vorbit, ci vorbit-vorbit? Cercetătorii afirmă că în următorii zece ani translatorul pentru limbajul câinilor ar putea deveni realitate.
Algoritm care „înțelege” comunicarea canină
Avansul spectaculos al inteligenței artificiale dă speranțe celor care se străduiesc de mult timp să realizeze o mașinărie capabilă să transforme lătratul în „vorbit”, notează „Daily Mail”. La Universitatea Northern Arizona, din SUA, cercetările pe această temă sunt suficient de avansate încât experții să poată face o proiecție de un deceniu referitor la acest țel ambițios. În prezent, aici sunt colectate mii de filme video cu câini care latră, mârâie și se mișcă de colo-colo, imaginile urmând să fie utilizate pentru crearea unui algoritm care să „înțeleagă” comunicarea canină.
Extensie spre înțelegerea altor animale
Noua tehnologie pornește de la interpretarea strigătelor pe care le scot câinii de prerie și care în final ar putea fi extinse pentru a desluși limbajul altor animale. Și asta întrucât câinii de prerie au un limbaj foarte sofisticat, în special când vine vorba despre alerta în caz de pericol, folosind în acest scop sunete de o diversitate uimitoare, detaliată până la corespondenții umani pentru culoare, formă sau distanță. „Dacă reușim să traducem acest limbaj complicat al câinilor de prerie, nu văd de ce nu am putea face același lucru și în cazul câinilor sau al pisicilor care sunt animale de companie”, explică profesor Con Slobodchikoff.
„Suma totală care se cheltuiește în lume pentru animalele de companie arată că este o cerere uriașă pe acest segment. Cineva tot va reuși să realizeze acest dispozitiv“ (William Higham, cercetător asupra comportamentului consumatorilor)