de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Legislația referitoare la animale are și prevederi cu sens, care țin cont de viața și sănătatea necuvântătoarelor sau de datoria omului față de acestea, dar și reglementări dintre cele mai ciudate, roade ale imaginației bogate a legiuitorilor dintr-o parte sau alta a lumii.
Împerechere la distanța regulamentară
Una dintre prevederile legii animalelor din California se referă la împerecherea acestora, act care nu este permis la o distanță mai mică de 450 de metri de o școală sau de o biserică. Și în Ohio există o variațiune pe tema acestui tip de prevedere: niciun stăpân al unui cal nu are voie să-și lase armăsarul să se împerecheze pe o stradă sau pe o alee (valabil și pentru iepe, firește). Tot în California, mai precis în orașul Berkley, cine își pierde pasărea din colivie nu are voie să fluiere pentru a o chema acasă înainte de ora 7:00 dimineața. Alte legi bizare sunt cea care interzice pisicilor cu stăpân să umble noaptea libere fără o lumină atașată de coadă (Colorado) sau întrunirile pe domeniul public a mai mult de patru câini fără acordul scris al primarului, în Oklahoma. În acest stat este, de asemenea, interzis prin lege ca o persoană să se strâmbe la un câine...
Lătrat cu program
Statul american Illinois poate fi considerat campion la legislația ciudată referitoare la animale. Astfel, este interzis prin lege ca un câine să miroasă, să primească whisky sau să fie „tratat” cu o țigară. Mai departe, în Arkansas, mai exact în Little Rock, nu le este permis de legislație câinilor să latre după ora 6:00 dimineața. Iar în Connecticut există un paradox: în timp ce foarte mulți câini sunt tatuați pentru a fi găsiți mai ușor dacă se rătăcesc, legea impune obligativitatea reclamării la autorități a... câinilor tatuați. În Chicago este interzisă aducerea unui câine la Operă, în Connecticut este oprită furnizarea de educație unui câine, iar în Miami se interzice imitarea unui animal. În Idaho este pedepsit prin lege dormitul în cușca unui câine (chiar personal), iar în Georgia peștișorul auriu nu poate fi făcut cadou câștigătorilor la jocul de bingo. Cât despre cei care obișnuiesc să-și ducă prietenul necuvântător la coafor sau la cosmetică, ei bine, acest lucru este interzis prin lege în Juneau, Alaska.
Uciderea lui Bigfoot aduce închisoarea
Minnesota are două prevederi legale cel puțin stranii: pisicile nu au voie să alerge câini pe stâlpii de telefonie (!), iar în orașul Duluth li se interzice pisicilor să doarmă în brutării. Nici Carolina de Nord nu stă mai prost la imaginație, interzicând câinilor și pisicilor să fie inamici. În Wyoming este oprită fotografierea iepurilor din ianuarie până în aprilie, iar în Michigan iubitorilor de animale de companie nu li se permite achiziționarea simultană a unui pește și a unei pisici care urmează să aparțină aceluiași proprietar. De asemenea, în Texas se interzice vânarea și uciderea liliecilor, în California broaștele care sunt ucise sau care mor nu pot fi consumate sau folosite în orice alt fel, iar Skamania, din Washington, interzice prin lege uciderea lui... Bigfoot, sub amenințarea închisorii. Și statul Montana este celebru pentru o prevedere legală cel puțin stranie: mânarea unei cirezi de vite pe linia ferată cu intenția de a face rău... trenului se pedepsește cu amendă de 50.000 de dolari sau chiar cu cinci ani de detenție. Despre eventualele daune aduse animalelor în cazul unui incident de acest fel nu este nimic prevăzut în lege...
Porcul nu poate fi botezat „Napoleon”
Europa are, la rândul ei, câteva exemple de state care au dus legislația referitoare la animale la niveluri greu de crezut. De pildă, în Franța, niciun proprietar de porci nu are voie să numească vreun exemplar „Napoleon”. În orașul ungar Lorinc este permisă ridicarea de pe stradă doar a pisicilor aflate în lesă, iar în Islanda, mai precis în capitala țării, Reykjavik, este interzisă deținerea de câini pe post de animale de companie din 1924! Italienilor din orașul Turin li se cere imperios, prin lege, să-și plimbe câinii de minimum trei ori zilnic. De asemenea, la Roma sunt interzise deținerea peștișorilor aurii, precum și menținerea acestora în celebrele boluri. Iar în localitatea Reggio Emilia, stăpânul care își împarte mâncarea cu animalul său și nu-i dă o porție egală riscă o amendă usturătoare.
Interzis la exemplarele Casei Regale
Una dintre cele mai interesante prevederi legale referitoare la animale vine din Norvegia, unde doar câinii și pisicile masculi pot fi sterilizați. În Suedia, câinii aflați în centrele de îngrijire au dreptul prin lege de a avea acces la o fereastră prin care să poată vedea lumina zilei, iar stăpânii de pisici din Elveția sunt obligați să le furnizeze acestora și cel puțin încă un tovarăș. Și tot în această țară, cei care doresc să aibă un câine de companie trebuie să treacă un test verbal și scris înainte de a avea prietenul dorit. Marea Britanie se remarcă, la rândul său, printr-o serie de legi ciudate. Animalelor de rând le este interzisă prin lege împerecherea cu un exemplar al Casei Regale, taxiurile nu au voie să accepte câini turbați și, de asemenea, niciun câine din Lancashire nu poate fi incitat să latre dacă acest lucru nu este cerut de un polițist. Totodată, este interzisă călăria în cazul în care omul se află sub influența alcoolului (lege din 1872!), vacile nu au ce căuta noaptea pe străzi dacă nu au un permis special din partea Poliției, iar persoanele care nu au o pungă pentru a aduna mizeria din urma câinilor riscă o amendă de 100 de lire sterline.
Anonim pentru consum
În Australia este interzis prin lege transportul unui animal „atașat” la vehicul, iar dacă patrupedul aflat în proprietate urmează să fie consumat, este interzis să aibă un nume. În Japonia nu pot fi etalate pisicile după ora 8:00 dimineața, în Noua Zeelandă aceste feline de companie nu au voie să iasă afară din locuință dacă nu sunt dotate cu trei clopoței, iar bărbații din Arabia Saudită nu au permisiunea de a plimba câini.