de Daniela Purgaru
Veveriţele siberiene sunt mici rozătoare care trăiesc în păduri, sunt foarte bune căţărătoare şi îşi construiesc vizuine cu galerii în sol. Ele au început să fie crescute şi ca animale de companie, fiind o prezenţă deosebit de plăcută în casă. Veveriţele siberiene seamănă cu nişte veveriţe obişnuite. Ele sunt maro, cu câteva dungi deschise la culoare, au urechile mici şi rotunjite şi o coadă lungă şi stufoasă. La maturitate pot atinge 150 g şi circa 20-25 cm (inclusiv coada). Cumpăraţi mai multe exemplare
Dacă vă hotărâţi să vă luaţi aceste animale de companie drăgălaşe nu trebuie să alegeţi un singur exemplar, deoarece sunt animale sociabile, de grup. Astfel, achiziţionaţi perechi sau grupuri de femele ori de masculi, în cazul în care nu doriţi să le înmulţiţi. Pentru determinarea sexului e bine să ştiţi că femelele au patru perechi de sfârcuri proeminente.
Vrea mult spaţiu
Amenajaţi-le sau cumpăraţi-le o cuşcă spaţioasă, din lemn şi cu gratii din fier sau plasă de sârmă. O veveriţă are nevoie de circa 100 cmp. Este bine ca incinta respectivă să aibă mai multe niveluri unde micuţele rozătoare să se poată căţăra. De asemenea, faceţi căsuţe din lemn pentru fiecare dintre ele, unde să se poată ascunde şi dormi. Pe jos aşezaţi un strat de cinci centimetri de talaş curat, special şi fân. Acest „aşternut” se înlocuieşte o dată la două săptămâni. Amplasaţi în cuşcă şi crengi mari, pietre curate şi scăriţe. Evitaţi plasticul pentru orice construcţie din interiorul cuştii şi feriţi-vă să aşezaţi căsuţa în bătaia soarelui.
Îi place „baia” de nisip
Amplasaţi un bol pentru mâncare din ceramică sau din metal tratat în cuşcă, iar pentru apă achiziţionaţi o adăpătoare specială, pentru rozătoare. Nu trebuie să lipsească un os de sepie şi un bloc de minerale (din pet-shop), în care veveriţele îşi pot toci dinţii, ce cresc continuu. De asemenea, este bine să puneţi un bol cu nisip în care ele pot face „baie” (nu se spală niciodată în apă!).
Este o vieţuitoare omnivoră
Hrana constă dintr-o gamă largă de produse, aceste mici vieţuitoare fiind omnivore. Astfel, le puteţi da mixtură specială pentru rozătoare, alune neprăjite, fructe, legume (cotor de salată, castravete, morcov, coajă de roşie, broccoli şi altele, dar nu cartofi, ceapă etc.), seminţe, ou fiert tare (din când în când) şi bucăţele de carne de pui fiartă şi nesărată.
Nu o trageţi de coadă!
Veveriţele siberiene sunt animale extrem de vioaie, curioase şi jucăuşe, active în special dimineaţa şi seara. Atunci când le luaţi în mână aveţi grijă să nu le trageţi de coadă, deoarece aceasta se poate rupe foarte uşor şi nu va mai creşte niciodată la loc! Ideal este să o încurajaţi prin diverse metode să se urce singură în palmă. Atenţie! Sunt animale sălbatice şi se stresează foarte uşor, iar procesul de îmblânzire poate dura de la câteva zile până la câteva luni sau există posibilitatea să nu se realizeze niciodată.
Durata medie de viaţă în captivitate poate fi de 7-12 ani.