de Daniela Purgaru
Aveţi o pisică şi aceasta are prostul obicei de a muşca? Vă atacă atât pe dumneavoastră, cât şi pe celelalte animale din casă? Iată ce trebuie să faceţi: Încearcă să vă stârnească interesul
Pisica poate muşca din joacă, ca să se distreze, sau poate fi pur şi simplu agresivă. Muşcătura din joacă nu se face intenţionat şi se întâlneşte mai ales la exemplarele tinere sau la cele care stau mult timp singure în casă şi se bucură excesiv când vine stăpânul. Ele pot „ataca” după ce au stat ascunse undeva, se pot lupta cu picioarele de sub aşternut sau pot sări pe dumneavoastră de pe obiectele de mobilier. Astfel încearcă să atragă atenţia şi îşi satisfac nevoia de amuzament.
Distrageţi-i atenţia cu jucării
În cazul în care motivul agresivităţii e joaca, animalul poate fi dezvăţat uşor, atrăgându-i-se atenţia de mai multe ori pe zi. Puneţi-i la dispoziţie suficiente jucării, care mai de care mai interesante, improvizaţi o undiţă la capătul căreia agăţaţi un motocel sau folosiţi mingiuţe. Cu aceste mici trucuri o puteţi ţine ocupată zeci de minute, până oboseşte şi nu va mai ataca.
Luaţi-i partener de joacă
Dacă însă nu vă lasă în pace, îi puteţi arunca jucăriile pe jos, cât mai departe sau îi puteţi inhiba atacul zornăind dintr-o sticlă în care aţi pus câteva monede. O altă metodă pentru a-i îndrepta atenţia în altă parte este să îi mai luaţi o pisicuţă de acelaşi sex. Atenţie însă! Acest lucru este bine să îl faceţi numai dacă sunteţi siguri că noul locatar va fi primit cu blândeţe.
Nu utilizaţi pedepsele fizice!
În cazul în care pisicuţa dumneavoastră are obiceiul de a vă ataca pe dumneavoastră sau un alt animal din casă din agresivitate, cauzând astfel diverse probleme, este bine să folosiţi metoda zornăitului monedelor sau să o stropiţi cu puţină apă. Nu folosiţi bătaia, deoarece animalele nu înţeleg de ce sunt pedepsite, pentru că nu realizează legătura între ce au făcut şi durerea fizică. Cu răbdare şi folosind mici recompense atunci când face lucruri bune, orice pisicuţă poate fi dresată.