de Daniela Purgaru
Aveţi un căţel, o pisicuţă sau un papagal? În acest caz trebuie să ştiţi că este posibil ca acesta să vă transmită microbul ce determină apariţia giardiozei. Nu vă îngrijoraţi însă. Nu este foarte grav şi acest lucru poate fi uşor de tratat şi mai ales de prevenit. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus care sunt simptomele şi cum se tratează.
Giardioza este o afecţiune intestinală, cronică, produsă de protozoarul Giardia spp. Acesta poate infecta câinele şi pisica, dar şi omul şi păsările, existând posibilitatea transmiterii între specii. Diareea, unul dintre semne
Acest flagelat se ataşează la suprafaţa intestinului şi consumă nutrienţii de la acest nivel. Apoi produce oochisturi, ce se elimină împreună cu fecalele. Acestea determină infectarea pe cale fecalo-orală a altor animale sau oameni. „Animalul afectat nu prezintă semne clinice, dar se poate observa diaree intermitentă şi slăbirea organismului. În cazurile acute apare diaree cu scaun semiformat, cu eliminare de mucus urât mirositor”, ne-a spus veterinarul.
Examenul coproparazitologic, obligatoriu
Dacă nu este eliminată cauza, animalul nu se mai hrăneşte corespunzător şi apar tulburări de creştere şi de dezvoltare. „Diagnosticul se realizează pe baza semnelor clinice coroborate cu examenul coproparazitologic. Tratamentul se face folosind produse pe bază de fenbendazol, metronidazol, furazolidon”, a completat specialistul.
Trebuie făcută deparazitarea
Pentru prevenirea infectării, animalul poate fi vaccinat în primii ani de viaţă. De asemenea, trebuie acordată o atenţie deosebită igienei - decontaminarea mediului extern, spălarea corectă a animalelor şi a mâinilor înainte de masă - şi deparazitarea internă cu produse speciale, de uz veterinar şi uman, la intervale regulate (o dată la câteva luni).
Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.