de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru
Câinii agresaţi stârnesc în oameni mai multă empatie decât semenii lor abuzaţi, mai ales atunci când aceştia sunt adulţi, arată un studiu de dată recentă, care a pus în evidenţă empatia profundă pe care oamenii o simt faţă de cei mai buni prieteni ai lor.
Reacţie la o agresare fictivă
Cercetătorii de la Universitatea Northeastern, din Boston, au testat reacţia oamenilor la descrierea unui atac cu bâtă, victimele fiind de fiecare dată altele. 240 de persoane au primit relatări în ştiri fictive despre o astfel de agresiune: „Sosind la locul faptei câteva minute mai târziu, poliţiştii au găsit victima cu un picior rupt, multiple răni şi sub stare de inconştienţă. Nu au fost efectuate arestări în acest caz”, suna textul respectiv. Victimele aşa-zisului act violent au fost schimbate în fiecare text. Astfel, o dată a fost vorba despre un adult în vârstă de 30 de ani, apoi despre un copil şi, în final, despre un căţel. S-a constatat că participanţii la test au demonstrat o profundă empatie faţă de povestea cu căţelul şi copilul, cea mai puţină compasiune fiind înregistrată în cazul ştirii cu abuzarea unui adult.
Văzuţi ca incapabili de a se apăra
Diferenţa dintre nivelurile de empatie a fost semnificativă doar pe relaţia om mare - celelalte două categorii, în timp ce variaţia sentimentului de compasiune în cazul copil-căţel a fost, potrivit cercetătorilor, „nesemnificativă”. „Respondenţi au fost cel mai puţin stresaţi atunci când au citit că semenii lor în toată firea au fost victimizaţi”, arată autorii studiului. „Adulţii umani sunt consideraţi capabili de a se apăra sau de a riposta, în schimb câinii, chiar şi adulţi, sunt văzuţi la fel de neajutoraţi ca puii”, notează „The Times”.