de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Ratonii nu sunt foarte agreați de oameni, dar chiar și așa numărul lor crește în mod accelerat, grație unor abilități de excepție: au îndemânare, capacitatea de a se strecura prin spații foarte înguste și uneori pot fi eroii unor episoade foarte amuzante.
Zombi prin Youngstown
După mai multe relatări recente ale locuitorilor din Youngstown, Ohio, referitoare la un comportament mai mult decât ciudat al ratonilor din zonă, Poliția a decis să intervină. Animalele umblau pe labele din spate, apoi, la vederea oamenilor, își rânjeau colții și picau pe spate, rămânând nemișcate, ca în comă. La scurt timp reluau integral toată secvența. Departe de a se teme de prezența locuitorilor, patrupedele le ieșeau în cale chiar ziua în amiaza mare. Departamentul pentru Resurse Naturale al statului Ohio a ajuns la concluzia că animalele care începuseră să fie numite zombi nu erau altceva decât ratoni afectați de o boală ce, din fericire, nu se transmite și la om.
Confundat cu un... tigru
New York Police Department a primit, în aprilie 2018, mai multe relatări despre un tigru în libertate care fusese zărit în zona străzii 166, din cartierul Harlem. Panica s-a instalat imediat, social media și mass-media anunțând oamenii să nu iasă din case. Dar ziariștii n-au putut sta deoparte și un car de reportaj a sosit curând la fața locului doar pentru a descoperi că nu era nicio felină sălbatică pe acolo. Tot ce au găsit forțele de ordine la locul indicat a fost un raton. Cum a putut fi confundat cu unul dintre cei mai mari prădători nu se știe, dar mult timp polițiștii au răspuns la telefon cu doar o propoziție: „Nu e tigru, e raton”.
Dependența de junk-food
În 2017, Centrul pentru Controlul Animalelor „St. Charles”, din Louisiana, a primit mai multe cereri imperioase de a reloca o colonie de ratoni care deveniseră dependenți de junk-food. Mai precis, animalele consumau în neștire cereale, gogoși, bezele, bomboane, tot ce prindeau din această categorie de alimente. Rezultatele începuseră să fie foarte vizibile: animalele au ajuns să cântărească între 14 și 18 kilograme, o greutate uimitoare dat fiind faptul că în mod natural un exemplar nu are mai mult de zece kilograme. Dependența de junk-food le-a făcut și foarte îndrăznețe pe simpaticele patrupede. Au început să iasă în parcări și să pândească oamenii care ieșeau cu coșurile de cumpărături din magazine, pentru a le fura „bunătățile”. În final, ratonii supraponderali și dependenți de junk-food au fost relocați.
„Naziștii” au împânzit Germania
În anii ’30, două perechi de ratoni erau eliberați în sălbăticia Germaniei pentru „a îmbogăți fauna”. Există legende locale care spun că regimul lui Hitler ar fi luat decizia, drept care ratonii care au rezultat ulterior au fost numiți „naziști”. Între timp au împânzit Germania, unde numărul lor actual depășește un milion de exemplare, apoi s-au extins spre Alpi.
O viață pentru un selfie
În 2014, un jucător de fotbal american de la Universitatea Nebraska, Jack Gangwish, a fost atacat de un raton de care se apropiase prea mult. Mai exact, sportivul a vrut să-și facă un selfie cu sălbăticiunea care nu a fost încântată de idee și l-a mușcat. Jack a ripostat dur, omorând ratonul cu o bâtă. Fapta nu a rămas fără urmări. Organizațiile pentru apărarea drepturilor animalelor au cerut ca nu doar sportivul, ci toată echipa sa să asiste la ședințe de empatie, pentru ca agresiunea asupra necuvântătoarelor să nu se repete.
În 2015, un raton din Toronto a devenit senzația rețelelor de socializare cu încercările sale repetate și amuzante de a fura o gogoașă dintr-o bucătărie