de Daniela Purgaru
Dacă aveţi hamsteri sau porcuşori de Guineea trebuie să fiţi atenţi la cele mai mici simptome de boală, deoarece sunt foarte sensibili. Una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni este „boala cozii umede”. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă oferă mai multe informaţii. Deshidratarea, cel mai mare pericol
Micile rozătoare sunt foarte sensibile la factorii de mediu şi la cei alimentari, iar în cazul lor progresia bolii este foarte rapidă. Ileita proliferativă se manifestă printr-un aspect umed, murdar, urât mirositor al părţii posterioare a animalului, datorat unei eliminări constante de scaune diareice. „Acest fenomen neplăcut apare mai ales ca urmare a unor dezechilibre la nivelul florei intestinale, a unor indigestii sau infecţii gastrointestinale. Pericolul constă în apariţia deshidratării şi o dată cu aceasta a dezechilibrelor hidroelectrolitice şi a intoxicaţiilor cu punct de plecare intestinal”, ne-a spus medicul veterinar.
Tratamentul se aplică imediat
Simptomele acestei afecţiuni sunt: deplasare greoaie, dureri abdominale, diaree şi lipsa poftei de mâncare. Tratamentul trebuie aplicat imediat. „Acesta vizează, în primul rând, rehidratatrea, corectarea dezechilibrelor vitaminice şi antibioterapia, cu menţiunea că cele mai multe dintre antibiotice sunt dăunătoare organismului rozătoarelor, cele acceptate fiind din grupa quinolonelor. Pericolul antibioterapiei derivă din reacţiile alergice posibile, din accentuarea dezechilibrului bacterian de la nivel intestinal prin favorizarea anumitor bacili responsabili de producerea unor toxine agresive, apoi există riscul afectării nervoase şi acela al apariţiei unor disvitaminoze”, a completat specialistul.
Asiguraţi-le o dietă sănătoasă
Pentru a preveni aceste probleme este necesar ca animăluţele dumneavoastră să aibă o dietă stabilă, completă şi variată, fără germeni patogeni şi substanţe dăunătoare.
Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.