de Laura Zmaranda şi Daniel Alexandrescu
România are între 380 și 400 de specii diferite de păsări, sedentare sau care doar cuibăresc aici și apoi pleacă spre țări mai calde. Dintre toate speciile, cea mai cunoscută și cel mai ușor de identificat este barza albă. În țara noastră există două specii de berze, și anume barza neagră (Ciconia nigra), pasăre care își construiește cuibul în păduri, și barza albă (Ciconia ciconia) care preferă mai degrabă conviețuirea cu omul. Pentru că barza albă este specie protejată, Societatea Ornitologică Română (SOR) face din zece în zece ani un recensământ al acestor păsări, iar în 2017 a lansat o aplicație mobilă, singura din Europa, care permite tuturor oamenilor să se implice în realizarea acestui recensământ. Pentru că la început de martie berzele se întorc în țară, vă propunem să aflăm împreună cum funcționează aplicația „Uite, barza!” și care au fost rezultatele proiectului până acum.
„Citizen science” sau cum te poți implica în proiect
Lansarea acestei aplicații a marcat practic și implementarea primului proiect SOR bazat pe o procedură „citizen science”. Ce înseamnă concret asta? Că, prin intermediul aplicației smartphone „Uite, barza!” concepută cu ajutorul Enel special pentru acest proiect, informațiile sunt colectate cu ajutorul celor care vor să se implice în recensământul ber- zelor. Potrivit reprezentanților SOR, numărătoarea începe după 25 iunie, când puii sunt deja mari și se văd în cuib și se termină cu aproximație la 31 iulie, atunci când berzele încep să migreze. Pentru că după această dată începe migrația de toamnă a berzelor. Obiectivul proiectului este acela de a avea date concrete cu privire la numărul de berze care cuibăresc în România, iar pe termen lung implementarea unor măsuri eficiente de protecție a păsărilor. Berzele albe obișnuiesc să își construiască cuibul pe stâlpii rețelelor de electricitate, iar riscurile de electrocutare sau scurtcircuit sunt foarte mari. Cuibul berzei albe poate ajunge la doi metri în diametru și 1,50 metri înălțime, de aceea uneori se impune instalarea unor suporturi pentru cuiburi atât pentru protejarea păsărilor, cât și a rețelei electrice. Potrivit lui Ovidiu Bufnilă, reprezentant comunicare SOR, „pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România”.
Cum funcționează
Aplicația „Uite, barza!” este foarte ușor de folosit, funcționează offline și se pretează pentru orice telefon care are o versiune de Android mai sus de A5. Trebuie doar să descărcați aplicația, iar colectarea datelor se realizează foarte simplu. Iată care sunt recomandările SOR. „Primul pas presupune pornirea GPS-ului (locația) telefonului smart și apoi a aplicației. Apoi trebuie să vă apropiați de cuib, să completați datele cerute în meniul aplicației și la final să marcați locația. Faceți o poză cuibului, salvați datele în aplicație, iar când aveți o conexiune bună de internet, trimiteți cuiburile salvate. Ele vor apărea pe site după ce vor fi validate de un moderator al bazei de date. Suplimentar pot fi introduse informații adiționale sub formă de text. După ce ați salvat datele pentru unul sau mai multe cuiburi, este foarte important să ni le trimiteți. Și datele trimise, și cele nesincronizate apar în listă, astfel că sunt ușor de urmărit. Ulterior, fiecare utilizator al aplicației poate, pe baza contului pe care și l-a creat, să acceseze interfața de vizualizare web a datelor, unde poate să urmărească atât datele sale, cât și pe cele ale altor utilizatori, sub formă de listă, dar și localizate pe hartă. În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze (at) sor.ro”.
9.352 de români au descărcat aplicația
La sfârșitul anului 2018, recenzia proiectului a arătat că în cei doi ani de implementare, mai mult de 9.000 de români au numărat berzele la cuib cu ajutorul aplicației smartphone „Uite, barza!”. În 2018 au fost numărate 3.000 de cuiburi de barză albă, din care 1.676 au fost cuiburi nou-descoperite (berzele pot folosi aceleași cuiburi mai mulți ani consecutiv). Cele mai multe cuiburi au fost identificate pe stâlpii de electricitate, dar au fost descoperite și cuiburi construite pe indicatoare de limită de județ, în judeţul Alba, pe bazine de apă sau pe case. Datele de recensământ au arătat că, spre deosebire de anul 2017, când în țară au fost numărate cu aproximație 8.241 de berze, în 2018 numărul lor a crescut până la 10.238 de păsări, iar cele mai multe cuiburi de barză, aproximativ 68, au fost semnalate în comuna Murighiol din Tulcea. Cu ajutorul aplicației s-a descoperit că berzele cuibăresc în toată țara, cu excepția zonelor de munte. În 2018 au fost descoperite două cuiburi de barză și în București, situație fără precedent în anii anteriori. „Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuți-Prut din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea”, spune Ovidiu Bufnilă.
Riscuri şi soluţii
De cele mai multe ori, berzele aleg să își construiască cuibul pe stâlpii de electricitate, iar riscul de electrocutare sau de incediu prin atingerea firelor este iminent. Aplicația „Uite, barza!” are un rol important și în identificarea cuiburilor care sunt în pericol. Oricine are instalată această aplicație poate semnala zonele cu probleme. Ulterior, distribuitorii de energie electrică pot lua măsuri pentru prevenirea avarierii rețelei electrice și pentru protejarea păsărilor. Cele mai frecvente soluții pentru evitarea acestor situații sunt realizarea unor suporturi metalice folosiți pentru supraînălțarea cuiburilor existente, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Potrivit informațiilor Societății Ornitologice, „din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea”.