de Daniela Purgaru
Deşi numeroase specii sunt pe cale de dispariţie, din fericire, în fiecare an, un grup de taxonomişti (biologi specialişti în clasificarea vieţuitoarelor) alcătuieşte o listă cu cele mai noi specii de animale descoperite în anul precedent. Iată câteva dintre miile de vieţuitoare care au ajuns în 2008 pe lista cu „noutăţi”. Poneiul de mare
Hippocampus satomiae este cel mai mic căluţ de mare, găsit în zona Insulei Borneo. Corpul său nu depăşeşte mărimea unui bob de mazăre, adică circa 13,8 mm.
Cel mai mic şarpe
Leptotyphlops carlae este un şerpişor care, chiar şi când este adult, nu depăşeşte zece centimetri şi nu este mai gros decât o mină de pix. El a fost descoperit în pădurile din estul Insulelor Barbados.
Ruda lui Nemo
Chromis abyssus a fost descoperit în apele Insulei Ngemelis din arhipelagul pacific Palau acum câţiva ani, însă abia anul trecut a fost descris de specialişti şi recunoscut ca specie. Acesta este un peştişor foarte frumos, ce trăieşte la mari adâncimi şi are o culoare albastră-vie.
Maimuţa pe cale de dispariţie
În nord-vestul Amazoniei, cercetătorii au găsit o nouă specie de maimuţe uakari, denumită Cacajao ayresii. Din păcate, imediat a fost declarată pe cale de dispariţie, deoarece este intens vânată de localnici.
Limaxul de mare
Elysia chlorotica are corpul gelatinos, în formă de frunză, şi se întâlneşte în Oceanul Atlantic. Cea mai interesantă caracteristică a acestui limax este că trăieşte cu... energie solară. El mănâncă alge timp de câteva săptămâni şi apoi poate supravieţui numai cu energie solară, obţinută prin fotosinteză.
Brotacul cu păr şi gheare
Trichobatrachus robustus este o broască tare ciudată: are corpul acoperit cu smocuri de păr, iar atunci când este ameninţată îşi rupe oasele pentru a produce un gen de gheare, ce îi ies prin piele. În Camerun, aceşti amfibieni sunt vânaţi cu suliţe şi mâncaţi.
Şopârla vietnameză
O nouă şopârlă a fost descoperită anul trecut, Cyrtodactylus hontreensis. Ea a fost găsită în Vietnam şi completează lista cu speciile de şopârle cunoscute până în prezent.
Melcul-fantomă
Selenochlamys ysbryda este un melc (sau limax) ce nu are cochilie şi este lipsit de pigment în piele. El a fost găsit în Ţara Galilor şi, spre deosebire de ceilalţi melci, care sunt vegetarieni, acesta este carnivor.
Insecta-gigant
Phobaeticus chani are o lungime de peste o jumătate de metru şi a primit titlul de cea mai mare insectă din lume. A fost descoperită în Insula Borneo şi aparţine unei specii denumite „insectele-beţe”.