de Daniela Purgaru
Dacă aveţi o pisică este bine să ştiţi că una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni a felinelor de apartament este sindromul urologic. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă oferă mai multe informaţii despre această afecţiune. Sindromul urologic felin defineşte afecţiuni ale aparatului urinar al pisicilor domestice, caracterizate cel mai des prin eliminare de sânge prin urină, urinare dificilă şi/sau obstrucţie uretrală parţială ori totală. Urolitiaza felină este întâlnită atât la femele, cât şi la masculi. Totuşi, din cauza lungimii şi a diametrului variabil al uretrei, la mascul poate apărea mai des obstrucţie uretrală. „În cadrul acestui sindrom există două categorii de afecţiuni, în funcţie de prezenţa sau de absenţa precipitatului de natură minerală la nivelul aparatului urinar (urolitiază)”, ne-a spus medicul veterinar. „Cristalele de oxalat de calciu, struviţii (fosfaţi amoniaco-magnezieni) şi uraţii, la care se adaugă cele de acid uric, fosfat de calciu şi cistină sunt elementele minerale sau organice care irită epiteliul aparatului urinar şi/sau blochează parţial sau total calea de eliminare a urinei”, a completat specialistul.
Mergeţi la veterinar de la primele semne!
Semnele bolii sunt destul de uşor de depistat de stăpâni. Acestea se manifestă prin urinare cu sânge, dificilă, dureroasă, sau prin lipsa urinării, prin durere abdominală, toaletarea insistentă a organelor genitale, depresia animalului, slăbiciune, vomă, deshidratare, hipotermie etc.
Este foarte important să mergeţi la veterinar de la primele semne, deoarece simptomele se pot agrava.
Una dintre cauzele apariţiei acestei afecţiuni o reprezintă şi alimentaţia necorespunzătoare. „Factorii dietetici joacă un rol important în apariţia acestui sindrom, conţinutul ridicat al hranei în magneziu, calciu, fosfor şi clor reprezentând un element-cheie”, ne-a mai spus medicul veterinar. De aceea, este indicat să vă hrăniţi pisica numai cu mâncare de foarte bună calitate şi să aveţi grijă să nu îi oferiţi mai mult decât cantitatea necesară zilnic. În numărul următor al revistei vă prezentăm modul în care se face diagnosticul acestei afecţiuni şi cum se realizează tratamentul. (va urma)
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.