de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Lumea ar fi un loc mai bun, dacă toţi oamenii ar iubi necondiţionat, aşa cum o fac câinii. Pentru că nu există un prieten mai bun și un psihiatru mai competent decât un cățeluș care așteaptă să vă dăruiască iubire, fără a cere nimic la schimb. Cum să vă purtați cu prietenii blănoși și ce să faceți ca să le răsplătiți dragostea, aflați dintr-un interviu de suflet cu cel supranumit dresorul vedetelor, Mihai Nae.
„Am dresat primul câine la 11 ani”
- Aveți la activ aproape 20 de ani de dresaj, fiind singurul dresor din Europa admis la cursurile de specializare marca Cesar Millan. Când ați descoperit această frumoasă pasiune?
- Toți ne naștem pentru ceva. Eu cred că m-am născut cu pasiunea pentru dresaj și pentru muzică. La 11 ani am dresat primul câine și la 15 ani am avut primul „client”. Apoi am început să mă specializez în dresajul cu câini de atac, după aceea să lucrez pentru dresajul câinilor actori. Și am avut mai mulți câini actori cu care am lucrat, unii au jucat și alături de Mihai Bendeac, alții în spoturi publicitare, ba chiar și în unele filme ale unor americani, făcute în România.
- Cu siguranță, primul „client” de care ați amintit nu se uită niciodată. Cine a fost acesta?
- A fost un superb exemplar de Setter irlandez, o femelă pe nume Cindy, pe care am reușit să o dresez cu ajutorul câinelui meu de atunci, pentru că ei merg mult pe imitație. De-a lungul vremii, am început să fiu pasionat de câinii ce aveau nevoie de a doua șansă, respectiv aceia cu probleme de comportament, din cauza agresivității sau a fricii. Dresajul acestora e puțin diferit, pentru că sunt câini cu fobii, frici, dar punctul comun este socializarea. Lipsa acesteia duce la extreme. Dacă nu ajutăm un câine cu asemenea probleme, atunci el nu va fi niciodată echilibrat.
„Trebuie să corectăm patrupedul fără să-i afectăm psihicul”
- La prima vedere, a dresa un câine pare un lucru simplu, dar nu e deloc așa. Ce trebuie să facă un dresor pentru a deveni prieten de suflet cu câinele de care se ocupă?
- Socializarea cu patrupedul este extrem de importantă. Sigur că și timpul ne ajută să ne apropiem, să avem încredere unul în celălalt. Totul începe prin joacă și, ulterior, trecem și la lucruri serioase, dar doar după ce devenim prieteni.
- De cele mai multe ori, oamenii evită să-și ducă câinii la dresaj, motivând că se apelează la metode violente. Dumneavoastră, însă, ați investit mult în metode de dresaj nonviolente. Despre ce este vorba?
- Într-adevăr, în România nu există un cult în a-ți duce câinele la școală. Poate şi din cauza faptului că, probabil, au existat persoane ce au pretins că au această specializare și, fiind lipsiți de răbdare, au apelat la violență. Dresajul, în mod normal, ar trebui să se bazeze pe metode motivaționale. Asta nu înseamnă că nu trebuie să corectăm patrupedul atunci când greșește, dar acest lucru trebuie realizat în așa fel încât să nu afectăm psihicul cățelului nostru.
„Aky este colegul meu de platou”
- Cu ce titluri vă mândriți până în acest moment la concursurile canine?
- Anul acesta mă pot mândri că am ieșit campion România cu trei câini diferiți, dar și campion Bulgaria, de asemenea, cu unul dintre aceștia.
- Se spune că sunteți dresorul cu cei mai mulți campioni. Care a fost câinele cu care ați avut cele mai multe satisfacții profesionale?
- Satisfacții am avut cu toți, diferența o face dificultatea examenelor date, care se stabilesc în funcție de vârsta câinelui. Aky este colegul meu de platou, un Malinois deosebit, alături de care am arătat oamenilor ce înseamnă un companion, un câine de pază și cât de importantă este educația acestor animale.
- Există câini care nu se pot dresa, pentru că sunt mult prea agresivi?
- Nu există câini care să nu se poată dresa. Agresivitatea este o problemă de comportament care se rezolvă prin muncă.
„Nu trebuie să fie arestat la domiciliu”
- De la ce vârstă pot fi dresați cei mai buni prieteni ai omului?
- Vârsta potrivită oscilează între 3 şi 4 luni. De ce? Pentru că nu există timp să se fixeze deprinderile vicioase. De la 6 luni, câinii încep să devină semiadulți. În consecință, e mai ușor să formezi decât să repari. De aceea, predresajul ar trebui început de la vârsta de 2 luni și aici mă refer la mersul în lesă, deprinderea cu zgarda. Sub nicio formă, un pui de câine nevaccinat nu trebuie ținut în casă, ci scos la plimbare în brațe sau cu mașina și lăsat să se joace într-un loc unde nu intră în contact cu câini maidanezi sau pisici. Câinii nu trebuie izolați, pentru că ei atunci vor începe să roadă, să distrugă, din plictiseală.
- Ce vi se cere cel mai des atunci când sunteți chemat să dresați un patruped?
- Disciplină, dar și pază și protecție. În general, oamenii vor să se înțeleagă mai bine cu câinii, vor să învețe că comunice cu ei. Dar pentru asta trebuie să creezi atât pentru tine, cât și pentru câine, condiții prielnice. Eu îi chem de patru ori pe lună la antrenamentul de disciplină în parc. Dar stăpânii spun că nu au timp, ceea ce nu e corect pentru animal. Câinele nu trebuie să fie arestat la domiciliu.
„Am șase blănoși”
- Câte ore de dresaj sunt necesare?
- Dresajul elementar durează obligatoriu două luni. Este perioada în care câinele învață să meargă la pas, să socializeze cu alți câini și să nu aibă reacții agresive față de semenii săi sau de pisici. Și apropo de asta, nu voi înțelege niciodată oamenii care spun că iubesc câinii, nu și pisicile.
- Aveți prieteni blănoși?
- Am șase câini pe care îi ador: patru femele de Ciobănesc german, o femelă de Malinois și un mascul de Bulterrier. Câinii mei sunt atât de organizați că nici nu simt că îi am. Ba am vecini care m-au întrebat de ce, dresor fiind, nu mi-am luat și eu un câine… Mă mândresc cu Umbra, un Ciobănesc german care a învățat să ducă ziarul, sacoșa sau cheile și face pază. Ea s-a născut acasă și o am și pe mama ei.
„Am lucrat cu câinele Paulei Selling şi cu cel al lui Pepe“
- De-a lungul vremii, ați reușit să dresați și câinii multor vedete din România? Cu cine ați lucrat?
- Am avut plăcerea să lucrez cu animalele Paulei Selling, Amna, Daniela Gyorfi, Pepe, Mihaela Tatu, Raluca Tănase, Valeria Arnăutu și mulți alții. Aștept să vedem ce îmi rezervă viitorul…
- Cum trebuie să aleagă părinții câinii sau animalele de companie pentru copii?
- E important să ţină cont de timpul și de spațiul pe care îl au. De asemenea, trebuie să luăm în calcul și dacă micuțul nostru este alergic la câini, pentru că avem variante de rase și pentru acest gen de probleme.