de Daniela Purgaru
Afecţiunile respiratorii dăunează, în general, animalelor de apartament, în special când patrupedele sunt supuse la schimbări bruşte de temperatură sau când stau în curent. Câteva dintre aceste boli sunt rinita, sinuzita, laringita, bronşita şi astmul. Rinita acută sau cronică se tratează la veterinar
Rinita acută reprezintă inflamaţia orificiilor nazale şi este cauzată de frig, umiditate crescută, praf, corpi străini sau poluare. Este mai des întâlnită la rase precum Boxer, Pechinez sau Bulldog. Se manifestă prin strănuturi, prurit nazal şi secreţii nazale.
Spre deosebire de rinita simplă, rinita cronică se manifestă prin secreţii nazale purulente sau sangvinolente. Câinele nu mai poate respira pe nas, ci pe gură. Poate semnala existenţa unor afecţiuni grave, cum ar fi infecţii virale sau parazitoze. Ambele tipuri de rinită se tratează la veterinar, iar nasul câinelui se poate unge cu ulei de vitamina A, pentru a nu lăsa pielea să se usuce şi să se formeze cruste.
Spălături ale sinusurilor cu apă oxigenată pentru sinuzite
Poate apărea de la diverse infecţii dentare, dar şi de la unii corpi străini, paraziţi şi microbi. Prin nasul câinelui se elimină la început o secreţie seroasă ce, mai apoi, se transformă într-una purulentă, uneori sangvinolentă. Pentru tratament se extrag dinţii afectaţi, se îndepărtează corpii străini şi se fac spălături ale sinusurilor cu apă oxigenată.
Laringita, vindecată cu antibiotice
Reprezintă inflamaţia laringelui şi apare de cele mai multe ori în urma consumului de alimente sau de lichide reci sau, dimpotrivă, fierbinţi. Unul dintre semne este tusea. Animalul trebuie ţinut într-un loc ferit de diferenţe de temperatură şi de curenţi de aer şi trebuie să consume apă la temperatura camerei şi alimente mărunţite. Medicul veterinar poate administra medicamente antiinflamatoare sau antibiotice.
Bronşita netratată este periculoasă
Bronşita este o inflamaţie cauzată de infecţii ale aparatului respirator, de schimbările bruşte de temperatură şi de poluarea cu substanţe iritante. Se manifestă prin tuse cu eliminarea de secreţii, febră (peste 39,5) şi, dacă nu este tratată, se poate agrava în pneumonie.
Astmul şi dificultăţile de respiraţie
În cazul astmului, animalul are dificultăţi la respiraţie, din cauza unor rinite alergice, leziuni ale căilor respiratorii sau a unor corpi străini (seminţe de plante, insecte etc.). Crizele astmatice pot avea intensităţi diferite, dar sunt mereu însoţite de o respiraţie grea şi de tuse. Tratamentul include medicamente antialergice (în cazul alergiilor) şi antiinflamatorii.