de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Venerate în Egipt și considerate sacre în Japonia, pisicile vor rămâne creaturi mistice, delicate, dar în același timp capricioase și indepedente, fără de care viața ar fi pustie. Ciudat sau nu, chiar dacă au trecut mulți ani de conviețuire în comun, omul tot nu a reușit să le înțeleagă pe deplin pe aceste ființe pretențioase. Iată care sunt cele mai inedite lucruri pe care nu le știați despre preferatele dumneavoastră.
Strămoșul, domesticit cu 4.000 de ani în urmă
Istoria frumoaselor pisici se pierde în negura timpului, iar primele dovezi despre cum a interacționat omul cu o pisică sălbatică datează de acum 9.500 de ani și provin din Cipru. Cât privește domesticirea acestora, aceasta a venit mult mai târziu, cu aproape 4.000 de ani în urmă, iar cei care au reușit au fost egiptenii. Aceștia au ales să aibă pisici în preajmă, pentru a scăpa de multitudinea de rozătoare care au distrus culturile și au adus multe boli. Pentru că pisicile și-au făcut bine treaba în trecut, așa cum o fac și acum, numărul rozătoarelor s-a redus semnificativ, iar egiptenii au considerat pisica drept o creatură sacră, reprezentând însăși viața. Pe de altă parte, există și antropologi care spun că acelea care au pătruns neinvitate în comunitățile umane au fost chiar pisicuțele, iar localnicii le-au îndrăgit foarte mult, felinele arătând că pot fi docile și dornice să ofere dragoste.
Noaptea văd de cinci ori mai bine decât oamenii
De câte ori nu vi s-a întâmplat ca în toiul nopții să observați cum pisica dumneavoastră privește cu atenție într-un loc? Să nu credeți că se joacă, acolo există clar o țintă în mișcare. Pisica nu se înșală niciodată mai ales pe întuneric, pentru că ea vede mai bine de cinci ori decât oamenii, chiar dacă nu poate distinge atât de multe culori ca aceștia. Trebuie să știți, totodată, că ochii pisicilor sunt diferiți, în funcție de mediul în care trăiesc. Cele care își duc existența în aer liber văd foarte bine la mare distanță, iar cele care locuiesc în casă, văd bine la distanță mică. Și pentru că au niște ochi foarte mari, ele nu pot focaliza obiectele aflate la mai puțin de 30 de centimetri apropiere. Iar dacă v-ați pus în gând să vă luați la întrecere cu o pisică, e bine să bateți în retragere de acum. Motivul? O pisicuță sănătoasă, spun specialiștii, poate atinge o viteză chiar și de 31 km/h. E foarte adevărat însă că nu poate menține mult timp un astfel de ritm…
Vânează pentru amuzament
De câte ori nu ați spus despre blănoasa alintată că e extrem de inteligentă și pare că înțelege tot, asemenea omului? Și nu ați greșit deloc pentru că oamenii de știință susțin că secțiunile din creierul unei pisici responsabile de înțelegerea, filtrarea și totodată gestionarea emoțiilor corespund cu cele din creierul uman. În altă ordine de idei, pisicile sunt niște atleți extraordinari, care pot sări de cinci ori lungimea propriului corp. Adică, în termeni umani, echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin. Nu vă speriați când observați că din- tr-odată pisicuța cade într-un somn adânc. Felinele sănătoase dorm 15% din timp adânc, 50% au un somn ușor, iar restul de 35% stau treze. Doar așa își pot dobândi abilitățile pentru care le iubiți atât de mult. Pisica dumneavoastră e vânătoare? E un lucru minunat, dar trebuie să știţi că de multe ori face acest lucru doar din amuzament. Acesta e motivul pentru care de cele mai multe ori o pisică nu consumă prada pe care a capturat-o, o lasă în drum sau o aduce acasă la stăpân. Merită să fie lăudată, nu-i așa?
Au o sensibilitate la miros ieșită din comun
Spre deosebire de oameni, care au în corp 206 oase, pisicile au 244. Cât privește vertebrele, 20 dintre cele 60 deținute sunt localizate în coadă, pentru a avea o flexibilitate foarte bună. De asemenea, micuțele se nasc cu 26 de dinți de lapte care, pe măsură ce cresc, sunt înlocuiți de cei 30 de dinți permanenți. Perioadele zilei în care blănoasele sunt cele mai active sunt dimineața și seara, atunci fiind și cele mai bune momente în care acestea vânează. Cât privește mirosul, pisicuțele se află în top. De altfel, acest simț ieșit din comun le va ajuta mereu să descopere chiar și cele mai nesemnificative modificări din locul în care trăiesc. În schimb, drăgălașele nu au deloc un simț al gustului la fel de bun. De altfel, potrivit unui studiu realizat în anul 2006, pisicile sunt unele dintre puținile animale care nu au receptori pentru gustul dulce.
Le plac înălțimile, pentru că vor să se simtă importante
Vă plângeți că pisica dumneavoastră împinge obiectele de pe dulap, de pe masă sau de pe orice altă suprafață? Specialiștii spun că ele vor doar să vă atragă atenția că petreceți prea puțin timp cu ele. În plus, sunt curioase și au învățat să interacționeze încă de mici cu un obiect străin prin atingere. De asemenea, dacă micuța felină este ignorată, vă puteți trezi că începe să mănânce plastic, lână sau alte lucruri. Nu tratați cu indiferență acest lucru, pentru că s-ar putea îmbolnăvi de o boală rară, numită pica. Nu se știe exact care este cauza afecțiunii, dar printre posibilele variante se numără deficiența de minerale, anemie, hipertiroidism, probleme genetice și, bineînțeles, stresul. Iar dacă pisica dumneavoastră adoră înălțimile, e semn că vrea să se simtă pe o poziție importantă sau caută un refugiu pentru că e stresată de cei din casă sau din cauza altor animale.
Dacă toarce, nu înseamnă neapărat că e fericită
Torsul pisicii, spun specialiștii, e una dintre cele mai mari enigme ale acesteia. E foarte adevărat că pisicile torc când sunt extrem de mulțumite, însă fac același lucru și când încep să fie bolnave, stresate sau pur și simplu le doare ceva și vor să vă atragă atenția. Uneori, pisica dezvoltă un fel de tors „insistent” sau „neplăcut” pentru urechea umană, iar acestuia i se alătură şi acel „miau”, care seamănă cu plânsetul unui bebeluş. În acest caz este vorba despre un gen de tors prin care pisica solicită ceva. Totodată, specialiștii susțin că frecvența sunetului produs în timpul torsului, care se situează între 25 şi 250 de herți, are rol vindecător.
Îngropate alături de faraoni
Atât de mult au fost îndrăgite de egipteni, dar mai ales de faraoni, încât aceştia au ordonat pedeapsa cu moartea pentru cine ucidea pisici. De asemenea, faraonii au cerut să fie mumificați și îngropați alături de statui care reprezentau pisici, acestea fiind considerate aducătoare de noroc. Au existat cazuri, spun specialiștii, când pisicuțele au fost ele însăși mumificate, iar trupurile lor au fost puse în morminte cu altare. De altfel, în secolul al XIX-lea a fost găsit un cimitir cu pisici mumificate, care conținea trupurile prezervate a peste 3.000 de suflete.