Main menu

header

775 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

De regulă, animalele de companie pot fi achiziționate la prețuri rezonabile, chiar și dacă sunt de rasă. Dar există și excepții. Unele necuvântătoare au ajuns la costuri de achiziție greu de imaginat pentru oamenii obișnuiți.

Primul pisoi clonat

O stăpână foarte iubitoare de pisici nu a putut fi consolată de pierderea motanului Nicky decât comandând o clonă a acestuia, care a venit pe lume în anul 2001. Botezat - cum altfel? - „Micul Niky”, motănelul a costat-o pe Julie 50.000 de dolari, dar rezultatul a încântat-o pe femeia din Texas: „Clona este identică. Nu am reușit să depistez nici cea mai mică deosebire”. Isprava dusă la bun sfârșit de Genetic Savings & Clone Inc., din Sausalito, California, a stârnit revolta iubitorilor de animale, care au fost de părere că Julie putea să-și aleagă un pisoi din sutele care așteaptă eutanasierea, abandonați prin adăposturi.

Un megagândac costisitor

775 24 2În timp ce majoritatea oamenilor fug de insecte și încearcă să le extermine atunci când le surprind în apropiere, există și o specie aflată la mare căutare, pe post de animal exotic. Gândacul-cerb are și un preț pe măsură, exemplarele mai mari și mai spectaculoase fiind și cele mai costisitoare. În aceste condiții, în 1999, președintele unei companii din Japonia dădea 90.500 de dolari pe o astfel de insectă. Argumentele au ținut de „măsurile” gândacului, care avea 7,6 centimetri în diametru, constituind astfel o raritate a speciei, a cărei medie o depășea cu peste doi centimetri. Între timp, crescătorii au reușit să creeze exemplare comparabile ca mărime, așa încât astfel de prețuri sunt puțin probabile în viitor.

Urmașul lui Sir Lancelot, din ADN înghețat

În anul 2008, o familie din Fort Lauderdale, Florida, își pierdea iubitul Labrador, pe Sir Lancelot, așa că i-a congelat ADN. La scurt timp s-a găsit o firmă din Coreea de Sud care putea să le recreeze animalul iubit din „rămășițele” păstrate la rece. Familia a fost nevoită să câștige o licitație pentru această procedură pe care firma coreeană o realiza în premieră, pe banii „investitorilor”. După ce au fost „campioni” printr-o ofertă de 155.000 de dolari, pe care i-au strâns din vânzarea bijuteriilor de familie și din alte eforturi financiare, membrii familiei au primit un pui de Labrador, identic cu „tatăl” său, care a primit același nume și care s-a alăturat celorlalți nouă câini, patru păsări și șase oi pe care stăpânii le au acasă.

Un berbec de 231.000 de dolari

775 24 3Există multe animale care au un preț mare pentru felul în care arată, dacă sunt rare sau au dimensiuni unice. Există și specimene care se află la mare preț pentru materialul lor seminal. Un exemplar dintr-o rasă de oi, Texel, cu Pedigriul aferent, a fost vândut în anul 2009 pentru uimitoarea sumă de 231.000 de dolari, după ce un „predecesor” fusese achiziționat, în anul 2003, contra sumei de 128.000 de lire sterline. Animalul numit Deveronvale Perfection a fost cumpărat de Jimmy Douglas, care a spus că a văzut poza berbecului pe coperta unei reviste scoțiene cu profil agricol. „Trebuia să am acest exemplar”, a spus fermierul, făcându-și socoteala că nu va ieși în pierdere, întrucât materialul seminal al berbecului urma să fie comercializat cu un profit frumos. Același lucru se poate spune despre taurul America, din rasa Wagyu, care furnizează ceea ce este considerat „cea mai bună carne de vită din lume”, vândut cu 1,51 milioane de dolari în anul 2019 și al cărui material seminal este comercializat la licitații cu 67.000 de dolari doza.

1,4 milioane de dolari pentru un porumbel campion

Porumbeii, una dintre primele specii de păsări domesticite, au fost gătiți de oameni, au fost folosiți ca mesageri sau în curse care stârnesc patimi foarte costisitoare. La acest din urmă capitol s-a înregistrat un record: în anul 2019, masculul Armando, faimos porumbel de curse cu performanțe deosebite, a fost achiziționat de un om de afaceri chinez contra sumei de 1,4 milioane de dolari. Proaspătul proprietar nu și-a făcut calculele doar legat de performanțele „sportive” ale păsării, ci și în legătură cu seriile de pui pe care acest campion îi va avea, exemplare din linia unui pursânge care la rândul lor pot fi vândute cu prețuri foarte mari. „O astfel de achiziție poate fi comparată cu a cumpăra o operă de artă. Un Picasso valorează mai mult decât lucrarea unui necunoscut. Așa este și cu porumbeii aceștia”, spunea în anul 2013 proprietarul deținătorului altui campion înaripat, porumbelul Bolt.

Mastiful Tibetan „perfect”

775 24 4Mastiful Tibetan este o rasă de câine care se află alături de oameni de mii de ani, deținerea unui astfel de exemplar spectaculos fiind aproape o emblemă socială în China. Pentru că sunt relativ rari, acești câini sunt foarte costisitori în general, unele exemplare bătând toate recordurile. Este cazul lui Big Splash, considerat un specimen „perfect” din toate punctele de vedere, un vârf al speciei, acesta fiind motivul pentru care un „baron” al cărbunelui din China a plătit pentru el 1,5 milioane de dolari. Până atunci, proprietarul îl „închiria” pe superbul animal pentru diverse evenimente. Big Splash probabil nu va aduce profit pe măsura prețului, prin urmașii potențiali, dar acest fapt nu înseamnă că nu este tratat regește, fără limită de cheltuieli pentru întreținerea sa.

În anul 2019, Kiyoshi Kimura dădea 3,1 milioane de dolari pe un pește ton de Pacific de 278 de kilograme, un record cu care s-a depășit pe sine; în anul 2013, același Kimura achiziționa un astfel de pește cu 1,4 milioane de dolari

Regele de la Versailles

775 24 5Un preț uimitor, adevărat record, care nu a fost făcut public, dar a fost estimat, totuși, la 60-70 de milioane de dolari, s-a plătit pentru un exemplar de armăsar Fusaichi Pegasus, care a câștigat Kentucky Derby în anul 2000. De atunci, calul a câștigat nenumărate competiții în toată lumea și, deși este puțin probabil că o astfel de sumă de achiziție se va mai repeta, prețul armăsarului scăzând destul de mult cu fiecare an scurs de la momentul achiziției, alte exemplare ale acestei rase s-au remarcat în competiții - Roman Ruler, Haradasun sau Bandini - fără însă ca sumele pentru acești armăsari să se apropie de cel care trăiește la ferma Versailles, din Kentucky.