Main menu

header

776 24 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu

Vestitor al lui Noe despre sfârșitul potopului, porumbelul se spune că s-a născut învingător. Istoria susține că a fost îmblânzit în Asia Mică, cu 10.000 ani î.Hr., iar în Evul Mediu a fost considerat reprezentant al poporului legat de festivitățile cu fast care erau organizate cu ocazia încoronării faraonilor. Tot ce nu știți despre porumbei, considerați simbol al păcii și al iubirii, găsiți în rândurile de mai jos.

Romanii, primii crescători care scriu originile celor călători

În Egiptul Antic, porumbelul a avut un caracter sfânt, fiind protejat de cultul lui Astarte. Potrivit legendei, Semiramida, fiica lui Astarte, venerata zeiță a dragostei, ar fi fost abandonată la poalele unui munte și vegheată de porumbei până ce a fost salvată de câțiva ciobani. De asemenea, în Grecia Antică, porumbeii au fost amintiți de însuși Aristotel, care a afirmat despre ei că au avut un rol militar. Despre primii crescători care au scris originile porumbeilor călători se spune că au fost romanii, motiv pentru care Pliniu cel Bătrân a descris sistemul roman de mesagerie cu porumbei călători ca fiind cel mai eficient din acea epocă. În Antichitate, porumbeii au început să fie asociați și cu templele diverselor zeități, cu predilecție al Afroditei, pentru că obișnuiau să se adune, ca și acum, pe sub streșini și pe acoperișuri înalte.

Celebri pentru capacitatea de a se orienta

Iubiți de unii și blamați de alții, porumbeii sunt capabili de lucruri absolut uimitoare. De altfel, porumbeii voiajori sunt celebri pentru capacitatea lor de a se orienta, putând să se întoarcă acasă chiar dacă sunt la sute de kilometri depărtare. Cum pot să facă păsările acest lucru? Specialiștii notează că, în cea mai mare parte a timpului, porumbeii se orientează doar după poziția soarelui. Mai mult, la orientarea lor contribuie foarte mult și mirosul, astfel că ei reușesc să ajungă întotdeauna înapoi la destinație. Și nu doar cei care văd, ci și porumbeii orbi... Cât privește memoria porumbeilor, un studiu realizat cu nouă ani în urmă a demonstrat că aceștia nu pot fi păcăliți, ba, mai mult, sunt atât de inteligenți, încât recunosc fețele oamenilor. Când au început studiul, doi cercetători îmbrăcați în halate de culori diferite au tratat, într-un parc, porumbeii în moduri diferite. Astfel că unul s-a purtat cu păsările cu calm, celălalt le-a alungat. Ulterior, cei doi au revenit în parc și le-au arătat păsărilor dragoste, însă porumbeii l-au evitat pe cercetătorul care a fost agresiv.

Au o memorie fantastică

776 24 2Un lucru aproape necunoscut despre porumbei este faptul că aceștia au mai mulți rinichi, care sunt amplasați în ambele părți ale cavității lor abdominale. Interesant este și faptul că porumbeii au în pleoape glande speciale care produc un mucus ce face ca lacrimile lor să se lipească de partea frontală a ochiului. Grație acestui lucru, aceștia pot zbura cu viteze mari în condiţii de caniculă, fără ca suprafaţa ochilor să se usuce. Specialiștii susțin că acest fenomen este analog cu momentul în care o persoană ar scoate capul pe geamul maşinii care merge cu 60 km/h, înfruntând curentul de aer şi fără să clipească. Cât privește pulsul unui porumbel, acesta se ridică la 140-400 de bătăi pe minut, iar temperatura corpului este de 41,8 grade Celsius. Chiar dacă au un creier mic, oamenii de știință au rămas uimiți de capacitatea de memorare a porumbeilor. În acest sens, cercetătorii de la Institutul Mediteranean de Neuroștiințe Cognitive le-au arătat porumbeilor o serie de fotografii și culori și, totodată, i-au învățat să memoreze culoarea asociată fiecărei imagini. Iar performanța i-a impresionat, întrucât micuții zburători au reținut între 800 şi 1.200 de combinații.

Fideli unei singure partenere

776 24 3La porumbei, plămânii sunt legaţi cu cavităţile unor oase, inclusiv oasele aripilor, ale picioarelor, ale umerilor, coloanei vertebrale şi coastelor. Dacă aripa unui porumbel se rupe şi osul rupt iese afară prin piele, porumbelul poate respira prin acest os, chiar dacă gura şi nările îi sunt astupate. Fiind singurele păsări care aspiră apa cu ciocul, aceștia pot să înghită lichidul fără să fie nevoiți să-și dea capul pe spate. Cum văd porumbeii? Prin culori. Ei pot percepe lumina ultravioletă și astfel recunosc locurile prin care au mai fost chiar cu ani în urmă. Și la capitolul auz porumbeii stau foarte bine, drept urmare pot detecta sunetele de la o distanță mult mai mare decât o face omul. Potrivit specialiștilor, în sălbăticie aceștia trăiesc aproximativ zece ani, dar dacă sunt domesticiți, pot atinge și vârsta de 25 de ani. Impresionant este faptul că porumbeii sunt fideli unei singure partenere, motiv pentru care au devenit simbol al iubirii. Nu în ultimul rând, porumbeii pot recunoaşte toate literele alfabetului uman, iar un studiu efectuat la Universitatea din Oxford a demonstrat că porumbeii se folosesc de anumite repere de pe pământ şi obişnuiesc să călătorească deasupra drumurilor făcute de om. În plus, porumbeii sunt animale foarte sociabile, ei fiind adesea văzuţi în stoluri de 20-30 de porumbei.

Fiind păsările cele mai răspândite din Europa, porumbeii sunt folosiți în misiuni de salvare și antrenați să vadă vestele roșii sau portocalii gonflabile ale naufragiaților

Sfaturi utile pentru crescători

Chiar dacă este un hobby plăcut creșterea porumbeilor, trebuie să știți că nu este deloc ușor, pentru că va trebui întotdeauna să respectați anumite reguli. Astfel, pentru confortul perechilor, adăpostul micuților e indicat să aibă grătare la bază. Sub acestea, se aşază cutii mari, care se curăţă la intervale cât mai scurte. Atenție și cum îi hrăniți! Chiar dacă mănâncă preponderent cereale, micuților le place diversitatea. Aşa că nu vă limitaţi la boabe de grâu şi de porumb, ci alintați-i și cu diferite amestecuri de cereale. Mai mult, mâncarea trebuie oferită în cantități rezonabile. Cerealele preferate li se oferă cu generozitate, doar înainte de ouat şi în timpul hrănirii puilor. Întrucât porumbeii se pot îmbolnăvi de paramixoviroză, o boală extrem de periculoasă, organizaţiile columbofililor au impus, încă din anul 1982, obligativitatea vaccinării preventive. Mai mult, un atac puternic al căpușelor poate duce la căderea penelor de pe gât și spate.

Cel mai cunoscut porumbel voiajor a fost soldatul Cher Ami, care, în timpul Primului Război Mondial, a salvat viețile a 200 de oameni, cu prețul unui ochi și al unui picior, care i-a fost apoi înlocuit cu o proteză de lemn. Corpul său se află la Muzeul de Istorie din Washington