Main menu

header

780 24 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

În Uganda, defrișarea pădurilor a dus la violențe neanticipate de localnici. Cimpanzeii flămânzi pradă recoltele băștinașilor și chiar omoară copii, iar sătenii au început vânătoarea (ilegală) împotriva acestor animale. S-a ajuns la cazuri în care familii întregi părăsesc satele, iar, de partea cealaltă, cimpanzeii caută, disperați, resurse pentru a se hrăni.

Despăduririle masive, principala cauză

Încă de acum câțiva ani, cimpanzeii bântuie satele, de-a lungul unei linii de creastă, din vestul Ugandei, căutând hrană, smulgând banane din arbori, înhățând fructe de papaya, mango și orice altceva le cade în gheare. Situația este tot mai neplăcută, în zilele noastre. În regiunea Muhororo, atacurile cimpanzeilor s-au întețit, provocând anul acesta trei decese și șase răniri. Principala cauză a conflictelor este pierderea habitatului maimuțelor, în tot vestul Ugandei, terenuri împădurite din afara parcurilor naționale și a rezervațiilor, care au fost convertite pentru agricultură, pe măsură ce populația a crescut. O mare parte din pădurea indigenă care acoperea cândva aceste dealuri nu mai există, fiind tăiată în ultimele decenii, pentru cherestea și lemn de foc și defrișată pentru a semăna culturi. Aceste schimbări demografice și peisagistice au loc rapid în tot districtul Kagadi, la est de Lacul Albert și de Munții Rwenzori, precum și în districtele învecinate. Solul este vulcanic și bogat, bine irigat de ploile sezoniere și poate susține un număr mare de familii de agricultori, care își câștigă traiul cultivând pe mici parcele plante de bază, precum porumbul și maniocul, suplimentate de fructe și de culturi comerciale, precum tutunul, cafeaua, trestia de zahăr și orezul.

Campanie de „conștientizare” cu doar patru angajați

Autoritatea pentru Fauna Sălbatică din Uganda (UWA) este extrem de conștientă de problema cimpanzeilor și cu toate că animalele din afara zonelor protejate (precum și din interiorul parcurilor naționale și al rezervațiilor) intră sub răspunderea acesteia, acesta nu este și cazul pădurilor private. Directorul executiv al UWA, Sam Mwandha, a declarat recent, pentru postul Animal Planet: „Din păcate, ne este greu, practic imposibil, să împiedicăm defrișarea acestor zone. Putem doar să pledăm, să educăm și să sperăm că oamenii le vor aprecia. Nevoia imediată este de a atrage atenția oamenilor din astfel de zone că trebuie să fie precauți și mereu vigilenți”. UWA a desemnat, recent, patru angajați permanenți pentru această campanie de conștientizare din vestul Ugandei, dar este prea puțin…

Fiarele și băștinașii beau din aceeași apă

780 24 2Cei peste 100 de cimpanzei din zonă se adăpostesc, în fiecare noapte, în pădurile rămase pe fundurile văilor sau în plantațiile de eucalipt. Ziua își fac apariția, pentru că hrana lor sălbatică a dispărut, în mare parte, și mănâncă de pe câmpurile cu culturi și din pomii care înconjoară casele. Se furișează prin sate, mai cu seamă pe pământ, fiind lipsiți de coronamentul copacilor în care să se legene încrezători, la înălțime, așa cum ar face-o în adâncurile pădurii. Căutarea hranei la sol îi aduce în contact cu oamenii. Beau apă din aceleași pârâie de unde femeile și copiii aduc apă, ceea ce poate duce inclusiv la răspândirea unor boli. Când se ridică sau merg pe două picioare, cum fac adesea, aceste maimuțe par amenințător de umanoide…

Mănâncă fructe sălbatice, dar şi maimuțe de dimensiuni mai mici sau antilope

Experții spun că acești cimpanzei, alături de bonobo, sunt rudele cele mai apropiate omului, aflate încă în viață. Specia lor este considerată drept periclitată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Populația lor din toată Africa este de aproximativ 300.000 de exemplare. Ca adulți, sunt animale mari și periculoase, dovadă că un mascul poate cântări 59 kg și poate fi cu 50% mai puternic decât un bărbat de dimensiuni similare. Cimpanzeii trăiesc îndeosebi cu fructe sălbatice, precum smochinele, dar, când au oca- zia, ucid și mănâncă maimuțe de dimensiuni mai mici sau antilope, sfâșiindu-le corpurile în bucăți și împărțindu-le cu entuziasm. Cimpanzeii tind să se ferească de adulți, mai ales de bărbați, iar din acest motiv, comportamentul lor agresiv față de oameni se abate asupra copiilor. În unele cazuri, un asemenea animal poate lua un copil și din pură curiozitate, ca și cum ar apuca o jucărie…

Moartea vine în lanul de porumb

780 24 3Rapoartele poliției descriu două atacuri ale cimpanzeilor asupra unor copii, încă din 2017. La 18 mai, o fetiță pe nume Maculate Rukondo a fost prinsă într-un lan de porumb, în timp ce mama ei lucra terenul. Mama a alergat după cimpanzei, dar pe urmă s-a retras îngrozită și a fugit după ajutor. Un grup de localnici, cărora li s-a alăturat mai târziu și poliția, a urmărit cimpanzeii până la un petic de pădure, unde fetița zăcea moartă într-o baltă de sânge și intestine, cu burta desfăcută de ghearele animalelor. Cinci săptămâni mai târziu, cimpanzeii au luat un băiat în vârstă de 1 an, cu mama lui în apropiere, și din nou s-au retras într-un petic de pădure. O ceată de localnici a urmărit fiarele până când i-au dat drumul băiatului, care avea o rană la picior, dar trăia. Poliția a raportat că, în afara acestui supraviețuitor cu răni grave, șase copii mici fuseseră uciși în zonă, de cimpanzei.

Sunt protejați prin lege

Interesant este că cimpanzeii din Uganda sunt protejați prin lege, așadar este ilegal să fie vânați sau omorâți, indiferent dacă trăiesc într-un parc sau într-o rezervație. Sunt protejați și de tradiția populației bunyoro, predominantă în vestul Ugandei, care tinde să considere cimpanzeii diferiți de alte animale și spre deosebire de alte populații congoleze, de peste graniță, nu îi vânează pentru hrană. În ciuda legii și a obiceiurilor, au fost și cimpanzei uciși. La sfârșitul anului trecut, un cimpanzeu mascul adult, pe care localnicii l-au numit „Saddam”, a fost străpuns cu sulița, în mod fatal. O altă femelă a fost omorâtă în bătaie, cu bâte și cu pietre. Cadavrul altui cimpanzeu tânăr a fost găsit, în stare de descompunere, cauza morții fiind nedeterminabilă, dar degetele îi erau tăiate.

„Este imposibil să oprim defrişarea pădurilor private“ Sam Mwandha

3 decese și 6 răniri au provocat maimuțele, în regiunea Muhororo

Ntegeka Semata: „Fiara a fugit cu copilul, i-a deschis abdomenul şi i-a scos rinichii!“

La un moment dat, în satul Kyamajaka, necazurile cauzate de lipsa hranei au făcut loc groazei, atunci când un cimpanzeu mare, probabil un mascul adult, l-a răpit pe copilul familiei Semata, Mujuni, și l-a ucis. Mama băiețelului, Ntegeka Semata, lucra câmpul și în același timp îi supraveghea pe cei patru copii. La un moment dat, s-a întors cu spatele, ca să le aducă apă de băut. Maimuța a simțit șansa, l-a apucat de mână pe Mujuni, care avea numai 2 ani și a fugit. Urletele băiatului au adus alți săteni, care au ajutat-o pe mamă să urmărească animalul. Însă, cimpanzeul era puternic, astfel că lovitura brutală s-a petrecut rapid. Ntegeka Semata își amintea: „Un cimpanzeu a venit în grădină, în timp ce săpam. A fugit cu copilul și apoi i-a smuls brațul, l-a lovit la cap, i-a deschis abdomenul și i-a scos rinichii…” După ce a ascuns copilul în iarbă, fiara a fugit. Mujuni a fost transportat, în grabă, la un centru medical din orașul Muhororo, dar clinica respectivă nu putea trata un copil eviscerat. Micuțul a murit în drum spre un spital regional…