Main menu

header

781 24 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Aveați impresia că știți totul despre animale? Că cele domestice sunt loiale și iubitoare, dar și cele sălbatice vă pot deveni prieteni? Cu siguranță, aveți dreptate, dar să nu uitați că uneori realitatea se încăpățânează să fie alta și iată că descoperiți lucruri la care nu v-ați fi gândit despre necuvântătoare. Cum ar fi, de exemplu, cum, când și mai ales în ce poziții ciudate dorm animalele.

Girafele pot să stea și trei săptămâni fără să ațipească, caii dorm în picioare

781 24 2Ați crezut până acum că în regnul animal somnul poate trece neobservat? Nicidecum, pentru că și animalele au nevoie de odihnă. Văcuțele, spre exemplu, pot dormi în picioare fără niciun fel de problemă, însă visează doar dacă sunt culcate. La fel de odihnesc și caii, dar, spun specialiștii, nu au parte de somnul REM, când apar visele, se relaxează mușchii sau se schimbă ritmul de respirație. Girafele fac parte din acea categorie a animalelor care dorm foarte puțin, putând trece chiar și trei săptămâni în care acestea nici măcar nu ațipesc. În rest, dacă apucă să doarmă 20-30 de minute pe zi, o fac în picioare și le este suficient pentru a nu cădea pradă hienelor, leilor sau leoparzilor. Și tot în picioare, în vârful copacilor, se simt în siguranță când dorm babuinii African Papio.

Tatu petrece 18 ore pe zi în vizuină

În categoria celor mai somnoroase animale de pe planetă se înscriu și mamiferele tatu, care, spun oamenii de știință, stau în vizuină 18 ore pe zi, perioadă în care dorm și mănâncă. Renumiți pentru apetitul lor ieșit din comun pentru somn, leneșii dorm în captivitate în jur de 15 ore. Dar, spun specialiștii, este foarte mult, dacă se ține cont de faptul că aceste animale consumă doar frunze și fructe și ar trebui să fie pline de energie. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008, aceștia dorm aproximativ la fel de mult ca leii și cu mult mai puțin decât ursuleții Koala. Pe de altă parte, un studiu realizat pe lilieci în 1969, i-a uimit chiar și pe oamenii de știință, care au descoperit că acești au dormit 19,9 ore într-un interval de 24 de ore, cu capul în jos. Motivul? Specialiștii spun că au ales această poziție ca să poată zbura imediat ce simt cel mai mic pericol.

Furnicile au parte de 253 de momente de odihnă pe zi

Unele dintre cele mai frumoase ființe pe care le-a creat Dumnezeu din regnul animal, suricatele, obișnuiesc să se adune în grupuri de până la 40 de suflete, sapă gropi comune, apoi se strâng pentru a se încălzi și adorm. Un lucru demn de luat în seamă este acela că acestea își protejează liderii chiar și în timpul somnului, fiind puse la baza grămezii. Cine a spus că furnicile nu dorm niciodată? Cu siguranță, sunt cele mai muncitoare ființe din lume, însă, potrivit unui studiu, atunci când se află în colonie, furnicile au parte de nu mai puțin de... 253 de episoade de odihnă pe zi, fiecare durând în jur de un minut.

În hibernare, inima și respirația broscuțelor se opresc

781 24 3Nu mai e nicio îndoială faptul că urșii sunt recunoscuți pentru perioada lungă de hibernare, care poate atinge chiar și 100 de zile. Interesant este că ei aleg să doarmă atât de mult timp pentru a evita să moară de foame în perioada iernii, când nu găsesc hrană aproape deloc, trăind de pe urma grăsimii corporale pe care au acumulat-o. Ce-i drept, atunci când primăvara a bătut la ușă, urșii sunt mult mai slabi, întrucât pierd un sfert din greutate. Un lucru inedit se întâmplă şi cu broaștele. Și asta pentru că acestea nu dispar în timpul iernii, așa cum se crede, ci hibernează, iar în acest timp atât inima, cât și respirația lor se opresc. Și atunci, ce le ține în viață? O cantitate uriașă de glucoză care se găsește în organe şi care nu le lasă să înghețe complet. Interesant este și faptul că după ce se dezgheață, acestea revin la viața obișnuită ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Leii se trezesc brusc, iar pisicile îşi tulbură noaptea stăpânii

Nu-i așa că atunci când ați privit documentare cu leii care dormeau cu labele întinse spre cer și cu burta în sus, v-ați gândit că seamănă cu o pisică? Nu uitați însă că întotdeauna aparențele înșală. Chiar dacă par niște feline blânde și pot dormi și 20 de ore, dacă sunt întărâtați leii se pot trezi brusc și pot deveni prădători. Cât privește minunatele pisici, acestea obișnuiesc să doarmă în jur de 14 ore pe zi, în timp ce noaptea le place să tulbure somnul stăpânilor, întrucât această perioadă, dacă ar fi fost în sălbăticie, s-ar fi ocupat cu vânatul. Câinii fac parte din categoria animalelor care în timpul somnului visează, iar acest lucru se observă atunci când aceștia mârâie, scâncesc și îşi mişcă neregulat lăbuțele.

Cașaloții ațipesc stând în coadă

Atunci când o focă își umflă gâtul ca un balon, e semn că va adormi, iar acest lucru se întâmplă doar plutind vertical în apă, cu nasul la suprafață, ca să poată respira. Deși atunci când stă pe fundul apei este trează și plătica are nevoie de odihnă. Iar când se hotărăște să doarmă, aceasta se ridică la câțiva centimetri de fundul apei și ia poziția de plutire. Inteligenți, peștii papagal atunci când le e somn secretă o mucozitate cu care își acoperă corpul în întregime ca să nu fie descoperit de vreun dușman. Unii dintre cei mai mari prădători marini, cașaloții, care pot atinge uneori și dimensiunea de 20 de metri, au obiceiul să ațipească stând... în coadă. Iar timp de un sfert de oră, cât durează repriza de somn, aceștia nu se mișcă și nu respiră.

Drepnelele alpine pot zbura fără să se așeze și 200 de zile

781 24 5Comportamentul drepnelelor alpine i-a uimit pe cercetători, întrucât pot petrece chiar și 200 de zile consecutiv în aer fără să se așeze, în această perioadă ele hrănindu-se cu insecte pe care le prind din zbor. În schimb, frumoșii albatroși au învățat să îmbine utilul cu plăcutul, așa că au ales să doarmă în timp ce zboară. Aceștia se folosesc de aripile uriașe pentru a capta curenții, dar și pentru a pluti lin în timp ce trag un pui de somn. Și tot în zbor doarme și frumoasa rândunică de mare fumurie. Cât privește fregatele, acestea dorm foarte puțin în aer, aproximativ o oră.

Melcii de deșert pot dormi chiar și câțiva ani, în timp ce iguanele sunt într-atât de leneșe încât adorm în timp ce-și mestecă hrana, motiv pentru care ajung să trăiască chiar și un secol

Elefanţii şi antilopele se adună în turmă

781 24 6În timp ce șoarecii dorm în jur de 12-14 ore, porcul și iepurele se odihnesc opt ore, delfinul în jur de șase ore, iar oaia, măgarul și capra aproximativ trei ore. În ceea ce îi privește pe elefanți, aceștia dorm în turmă și sforăie foarte puternic. Prima dată sunt puși la somn puii, apoi elefanții tineri, iar ultimii cei vârstnici, care în general stau de strajă. În mod asemănător, antilopele sau zebrele se supraveghează reciproc în timp ce dorm, ba chiar sunt cazuri în care întreaga turmă stă pe pământ cu capetele ridicate în stare de veghe. Nu în ultimul rând, despre drăgălașele veverițe specialiştii spun că sunt leneșe. Această stare se datorează și faptului că se hrănesc cu nuci și alune, alimente bogate în proteine și carbohidrați. Dar, spre deosebire de alte animale, când se trezesc, devin foarte vioaie.