de Andrei Dicu şi Daniel Alexandrescu
Prietenii noștri necuvântători au nevoie de atenție sporită în această perioadă. S-a discutat pe marginea întrebării dacă animalele sunt pasibile de contaminarea cu virusul COVID-19 și mai ales, care sunt măsurile de prevenție. Problema este amplă, deși era firesc ca animalele să nu poate fi tratate „la pachet”. Medicul veterinar Bogdan Silviu Constantin (foto), specialist consacrat, a detaliat.
„Nu există vaccin”
- Animalele de companie se pot îmbolnăvi de COVID-19 sau de SARS-COV-2?
- Trebuie să facem câteva precizări clare, legate de aceste virusuri. Ele fac parte din familia Coronaviridae și sunt de mai multe tipuri: alfa, beta, gama, delta. Primele două categorii afectează mamiferele, iar ultimele periclitează doar păsările și peștii. Coronavirusurile canine, care provoacă gastroenterita și coronavirusurile feline, care provoacă peritonita infecțioasă felină (PIF) sunt alfa-coronavirusuri și sunt diferite de virusul SARS-COV-2, care aparține beta-coronavirusurilor. De asemenea, formele canine sunt speciale. Coronavirusul canin, care provoacă gastroenterita, este o boală ușoară și majoritatea câinilor o traversează cu brio.
- Te-ai referit la câini. Care este situația, în privința pisicilor?
- Dacă avem o rată mare de supraviețuire în rândul cățeilor, rareori apărând complicații, nu același lucru se poate afirma și cazul felinelor. Aici, putem discuta despre o afecțiune foarte periculoasă, cu un grad de mortalitate ridicat și, din păcate, pentru această afecțiune în rândul felinelor, nu există vaccin!
- S-a vorbit despre cazuri de transmitere a bolii, de la animale către oameni. Cunoști cazuri reale?
- Nu! Nu am auzit despre așa ceva, în România! În prezent, există dovezi limitate, conform cărora animalele de companie pot fi infectate cu SARS-COV-2 și nu există dovezi asupra faptului că pisicile sau câinii de companie pot constitui o sursă de infecție pentru alte animale sau pentru noi.
„Acest fenomen nu are nicio legătură cu tipul de boală de care suferă oamenii”
- Care sunt simptomele la câini și la pisici?
- Subliniez, încă o dată, acest fenomen nu are nicio legătură cu tipul de boală de care suferă oamenii. Un gen este „alfa” și altul, „beta”. Și porcii se pot îmbolnăvi! Există Coronaviroze și la animalele de fermă, la porci sau la vaci, dar ele sunt diferite de această formă, SARS-COV-2. La câini, se manifestă prin simptome digestive, vomă și scaun moale, care este mai portocaliu ca de obicei. Dar diagnosticul nu poate fi pus decât după teste făcute în laborator. În cazul pisicilor, inițial apar forme digestive, după care boala se complică și apar alte semne. Nu există decât un tratament de susținere și, în proporție de 99% din cazuri, deznodământul este fatal.
- În situația în care avem un proprietar infectat cu COVID-19, câinele sau pisica sunt în pericol?
- Părerile sunt împărțite. Teoretic, proprietarul respectiv poate elimina virusul prin secreții și excrecții, virusul ajungând pe blana animalului și în acest mod, particulele virale, fiind destul de rezistente, pot ajunge la o persoană sănătoasă. Repet, nu există dovezi în acest sens. Dar sunt cazuri ipotetice. La fel de bine, am putea lua această boală din autobuz etc. Este foarte important ca persoanele afectate să păstreze distanța față de animale. Să roage pe altcineva să aibă grijă de ele, să le hrănească etc. Însă, la fel de important este că, deși nici cu privire la acest aspect nu există rapoarte oficiale, proprietarii trebuie să evite contactul cu animalele cu care nu sunt familiarizați.
- Ar trebui vaccinaţi câinii?
- Cum am precizat mai devreme, sunt afecțiuni diferite. Vaccinurile canine protejează împotriva formelor enterice și nu au nicio legătură cu forma respiratorie produsă de SARS-COV-2.
„Nu dezinfectaţi animalele cu clor!“
- La plimbare animalele de companie trebuie protejate?
- Ele trebuie plimbate în lesă și în apropierea locuinței, evitându-se contactul cu alte persoane sau cu alte animale. În primul rând, evitaţi locurile special amenajate pentru căței tocmai pentru ca aceștia să nu intre în contact. Nu lăsaţi alte persoane să atingă animalul dumneavoastră și obligatoriu, păstraţi distanța socială. După plimbare, spălați lăbuțele câinilor cu soluții dezinfectante, recomandate de medicul veterinar sau cu săpun ori șampon. Ulterior, trebuie să clătiți locurile dezinfectate, cu apă călduță, din abundență! Atenție, nu se folosesc niciodată clorul sau alte soluții care sunt utilizate în dezinfectarea spațiilor, pentru că sunt foarte concentrate și toxice pentru animale!