de Călin Popa şi Adrian Barna
Oamenii nu sunt singura specie capabilă să se amuze jucându-se de-a v-ați ascunselea. Potrivit unor recente cercetări desfășurate de specialiști germani, rozătoarele nu doar au capacitatea de a învăța acest joc, dar, în timp, elaborează și strategii deopotrivă pentru a se ascunde și pentru a-i găsi pe cei pe care îi caută.
Au deprins regulile în doar câteva săptămâni
Joaca în cazul animalelor nu este o activitate care să ofere o recompensă, deci pentru oameni este dificil să încerce să învețe necuvântătoarele să se amuze în stil... uman. Totuși, șoarecii studiați în cadrul Universității Humboldt, din Berlin, s-au dovedit capabili să învețe de-a v-ați ascunselea, să petreacă timp cu acest joc și, mai mult, să înceapă să conceapă strategii pentru a-și îmbunătăți performanțele. De asemenea, experții germani au constatat că animalele pot chiar să manifeste bucuria jocului, ceea ce aruncă o nouă lumină asupra acestei specii. Rozătoarelor nu le-au trebuit decât câteva săptămâni pentru a deprinde regulile acestui joc atât de popular în rândul oamenilor și au ajuns să fie foarte eficienți și în postura de a se ascunde, stând nemișcați oricât se dovedea necesar, precum și în cea de căutători, neoprindu-se până nu își găseau „ținta”.
Strategii și tumbe de bucurie
În timp, numeroase indicii le-au dat oamenilor de știință de înțeles că șoarecii evoluează în jocul de-a v-ați ascunselea. Pe măsură ce au câștigat experiență, au început să caute în locuri în care își aduceau amine că îi mai găsiseră pe oameni și înainte, să identifice locuri noi în care să se ascundă, la început stând locului, apoi chiar fără să scoată niciun sunet, ulterior învățând chiar să nu se mai ascundă în spatele cutiilor transparente, ci al celor opace. Atunci când înregistrau succes, animalele făceau tumbe de bucurie și chițăiau într-un anume fel, prin care încercau să le transmită oamenilor că vor să continue jocul. „Lucrând mulți ani cu aceste animale, ne-am dat seama cât de inteligente sunt și ce capacitate de socializare manifestă”, explică expertul Konstantin Hartmann.
Capabili să cânte „melodii”
Studii anterioare au pus în evidență că șoarecii posedă ceea ce se numește „învățare vocală”. Mai precis, cercetătorii americani de la Universitatea Carolina de Nord au stabilit că aceste rozătoare au capacitatea de a cânta şi de a învăţa noi melodii, adaptându-şi tonalitatea în funcţie de sunetele pe care le aud. În cadrul unor experimente de laborator, s-a observat că masculii ţinuţi în cuşcă împreună îşi reglează vocile pentru a cânta în aceeaşi gamă, notează BBC. De asemenea, șoarecii masculi pot ajunge chiar la „melodii” complexe, mai ales în prezenţa femelelor, dar sunetele pe care le scot nu pot fi auzite de urechea umană.
Pe parcursul jocului de-a v-ați ascunselea, experții au descoperit modificări ale activității cerebrale a șoarecilor în funcție de postura în care se găseau