de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Rapidă, eficientă și neinvazivă - acestea sunt caracteristicile detectării prezenței coronavirusului în organismul uman, chiar și în lipsa simptomelor, de câini special antrenați.
„Scanează” mirosul oricui
Organizația britanică Medical Detection Dogs are o tradiție îndelungată de antrenare a câinilor pentru a detecta diverse boli, în funcție de mirosul pacienților afectați. Este și cazul infecțiilor cu COVID-19, pentru depistarea cărora sunt antrenați în prezent câini ai ONG-ului, care colaborează în acest proiect cu London School of Hygiene and Tropical Medicine, notează BBC. „Suntem siguri că animalele noastre pot depista COVID-19, percepând mirosul posibililor infectați”, punctează Claire Guest, președinte al Medical Detection Dogs. Potrivit experților, câinii antrenați în prezent pentru a detecta prezența coronavirulului în organismul uman vor putea „scana” orice persoană.
Gata de „misiune” în câteva săptămâni
Câinii care vor fi trimiși în acțiuni de prevenție a infecțiilor cu COVID-19 ar putea fi utilizați în principal pe aeroporturi, după ce anumite măsuri de restricție a circulației vor fi ridicate. „Prin intermediul acestor animale, ar putea fi identificați rapid purtătorii virusului, ceea ce ar preveni reapariția bolii după ce epidemia va fi ținută sub control”, detaliază expertul Steve Lindsay, de la Departamentul de Bioștiințe al Universității Durham. Concret, câinii sunt antrenați să depisteze febra, mirosul specific al bolii și vor fi pregătiți să intre în „misiune” în câteva săptămâni. „Cu ajutorul mirosului dezvoltat al animalelor noastre, se vor putea folosi resursele limitate ale sistemului de sănătate doar acolo unde este cu adevărat nevoie de teste”, adaugă Guest.
Câinii antrenați de Medical Detection Dogs pot depista boala degenerativă Parkinson
Au un miros de 100.000 de ori mai sensibil decât al omului
Faptul că un câine poate detecta cancerul nu este o noutate, dar acuratețea cu care realizează acest „diagnostic” este uimitoare: potrivit unui studiu american, această precizie este de 97%. În prezent, mai multe companii de peste Ocean dezvoltă proiecte de depistare timpurie și neinvazivă a cancerului cu ajutorul câinilor special antrenați, care au un miros de 100.000 de ori mai sensibil decât al omului și pot oferi informații și prin intermediul respirației pacienților, precum și al mirosului corpului acestora. De asemenea, exemplarele testate au demonstrat și o capacitate de aproape 100% de a „deosebi” sângele sănătos din mai multe mostre diferite. Totodată, câinii antrenați pot depista rapid malaria - chiar și în absența simptomelor - prin simpla adulmecare a șosetelor unei persoane, notează „The Guardian”. În plus, câinii simt când diabeticii au un nivel mic de zahăr în sânge.