de Călin Popa şi Adrian Barna
Denumit „închisoarea balenelor”, Srednyaya Bay, din estul Rusiei, a adăpostit peste 100 de exemplare de cetacee capturate ilegal în anul 2018 și ținute în condiții teribile. În urma scandalului internațional, aceste creaturi au fost eliberate în sălbăticie.
Exemplare cu leziuni, expuse intemperiilor
Guvernul Federației Ruse a început operațiunea de eliberare în sălbăticie a celor peste 100 de exemplare de beluga și orca aflate în „închisoarea balenelor”. O imagine capturată cu câteva luni în urmă arăta exemplare cu leziuni, expuse intemperiilor sezonului rece fără să poată să evadeze și în condiții de sănătate precară. În pus, o orca a dispărut, fără să mai poată fi găsită. În aceste condiții, oceanografi și specialiști din lumea întreagă, precum și opinia publică, au făcut un apel la autoritățile ruse, care au decis eliberarea exemplarelor capturate ilegal, notează „National Geographic”.
Vladimir Putin: „Slavă Domnului că am pus în mișcare eliberarea”
Primele balene au fost transportate spre apele Mării Ohotsk, la peste 1.770 de kilometri de „închisoare”, locul de unde fuseseră capturate. Ulterior, din motive de… fonduri, exemplarele rămase au fost duse la doar 100 de kilometri de locul „de detenție”, soluție de compromis, care s-a finalizat recent. Înainte de eliberare, fiecărui cetaceu i s-a montat câte un GPS, pentru monitorizare ulterioară. Niciuna dintre cele patru companii care au pretins inițial că deținerea cetaceelor a fost „legală” nu au avut vreo reacție după ce s-a decis eliberarea acestora. „Doar exemplarele de balene ucigașe valorează peste 100 de milioane de dolari. Atunci când la mijloc sunt bani mulți, problemele sunt greu de rezolvat. Slavă Domnului că am pus în mișcare eliberarea animalelor”, declară președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a supervizat personal debutul operațiunii.
Beneficiari și profit
În timp ce delfinariile din Occident folosesc balene tot mai rar, Canada interzicând total prezența cetaceelor în captivitate, în China este o afacere înfloritoare, care rulează sume impresionante. În prezent, sunt în construcție alte 26 de parcuri acvatice cu animale, pe lângă cele 78 existente. În aceste condiții, Rusia pregătește schimbarea legii care permite „capturarea balenelor pentru scopuri educaționale și culturale”, portiță legislativă care a permis prinderea și deținerea cetaceelor pentru… amuzament și profit. Odată ajunse în captivitate, majoritatea exemplarelor pier la scurt timp.
Beluga a fost declarată specie pe cale de dispariție încă din anul 2008