Main menu

header

788 24 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Asemenea speciilor avansate, cum sunt oamenii și cimpanzeii, câinii știu când nu pot lua o hotărâre și apelează la „adunarea de informații” suplimentare, care să-i ajute să decidă.

Abilitate cognitivă superioară

O cercetare recentă a experților de la Institutul „Max Planck”, din Germania, a pus în evidență faptul că și câinii au o capacitate care se încadrează în categoria „metacognitivă”, adică o abilitate superioară de a aborda ceea ce se întâmplă în jur. Pentru a determina dacă patrupedele sunt conștiente de informațiile pe care le-au acumulat, precum și dacă simt nevoia de a completa informațiile atunci când nu știu ce să facă într-o situație nouă, oamenii de știință au realizat un test care implica găsirea unei recompense ascunse după unul din două garduri identice. Unor exemplare li s-a permis să vadă ce era dincolo de obstacol, altora, nu. Așa s-a constatat că animalele care nu știau ce se află dincolo de garduri au verificat perimetrul de mult mai multe ori decât cele care văzuseră dincolo.

Succes la capitolul „învățare despre învățare”

La finalul testelor, 57% dintre câinii care nu știau că există o recompensă ascunsă au ales, totuși, corect gardul în spatele căruia se afla aceasta. „Rezultatele au demonstrat că în general câinii caută informații în plus atunci când nu știu sigur un lucru. Testele sugerează că aceste animale au capacități metacognitive, bifând cu succes la capitolul învățare despre învățare”, explică cercetătorul Julia Belger, co-autor al studiului. Experții au tras această concluzie în condițiile în care s-a eliminat din ecuație văzul, primul simț folosit de oameni atunci când adună informații. S-a constatat faptul că animalele și-au folosit din plin mirosul, ceea ce a atestat o dată în plus cât de important este acest anume simț pentru cel mai bun prieten al omului.

Câinii care au participat la teste au dat importanță mai mare recompenselor sub formă de jucărie decât celor sub formă de hrană