de Adrian Pătrăuceanu şi Ştefania Băcanu
Multă lume crede că acele „pietre” moi din mări și oceane sunt simple obiecte lipsite de viață. Ei bine, nimic mai fals. Coralii sunt ființe cu o uimitoare complexitate genetică, ce constituie mediul de viață pentru o treime dintre speciile oceanice.
Polipii coexistă pe un schelet secretat de ei
Coralii sunt animale mici, sub formă de polipi, care există ca indivizi identici genetic. Ei secretă carbonat de calciu ce devine baza unui schelet extern, pe care se susțin. La baza acestuia, mai mulți polipi formează colonii. Cei coloniali au diametrul între 1 mm și 3 mm și sunt conectați lateral prin tuburi sau canale calcaroase, care sunt, de fapt, prelungiri ale cavităților gastrovasculare ale polipilor.
Se înmulțesc asexuat
Colonia crește prin înmulțire asexuată, iar polipii vii se dezvoltă pe scheletul calcaros al predecesorilor. Aceste depozitări pot crește până la dimensiuni enorme și pot forma recifuri. Un astfel de recif de corali de dimensiuni uriașe poate adăposti peste 4.000 de specii de pești și multe alte forme de viață marină, acționând ca un fel de pădure care protejează împotriva eroziunii și absoarbe energia valurilor.
Mănâncă plancton
Ca arie de răspândire, se întâlnesc în special în Oceanele Pacific, Atlantic (în largul Floridei și în Insulele Bermude), Indian (la sud de Mozambic și Natal), în Marea Roșie şi Golful Persic. Hrana coralilor este formată, în general, din plancton - fitoplancton (plante microscopice) și zooplancton (animale minuscule - embrioni și larve de pești, crustacee, moluște și altele). Aceste uimitoare animale marine sunt amenințate cu dispariția din cauza poluării și a pescuitului intensiv, lucru care ar duce la un adevărat dezastru ecologic.
Pot fi crescuți și acasă
Coralii pot fi crescuţi şi în acvariile cu apă sărată de acasă. Hrana pentru ei poate fi cumpărată de la pet-shop-urile specializate în acvaristică. Printre peștii care se simt bine în acest tip de acvarii se numără: Peștele Clovn (Nemo), Blenny, Goby, Dottyback, Damselfish, Chromis, Anthias, Wrasse, Cardinalfish, căluții de mare, Pipefish și Jawfish. Dintre nevertebrate amintim: anemone, melci, crabi, crevete, stele moi, mere și castraveți de mare, tridacne, scoici, arici și viermi penați. În acvariul-recif trebuie îndeplinite anumite condiții stricte legate de compoziția chimică a apei, curenți în permanentă mișcare, temperatură și filtrare. Temperatura e bine să fie între 20 și 30 de grade Celsius, iluminarea puternică, iar substratul dur, suficient pentru fixare.
Coralii pot fi: ciuperci (Ricordia yuma, Ricordia florida, Antinodiscus sp., Rhodactis inchoata, Rhodactis indosinensis); zoanthids (Zoanthus sp.); polipi (Clavularia sp., Briareum sp., Anthelia sp., Xenia sp.); corali „e piele” (Sinularia sp., Sinularia dura, Sarcophyton sp., Lobophyntum sp., Cladiella sp.); corali „cărnoși” (Dendronephthya sp., Studeriotes longiramosa, Stereonephthya sp., Lemnalia sp., Paralemnalia sp., Capnella sp.); gorgoniani (Gorgonia sp., Muriceopsis flavida, Muricea laxa, Eunicea sp., Pterogorgia citrina).