de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Rolul crucial în natură al furnicilor a fost relevant o dată în plus în cadrul unui studiu recent, care a pus în evidență faptul că aceste insecte se comportă în mediul natural ca niște adevărați medici.
Pot „trata” un număr impresionant de boli
O cercetare a Universității din Aarhus, Danemarca, a concluzionat că furnicile produc un tip de antibiotic natural pe care îl furnizează plantelor, astfel încât acestea se pot „trata” de un număr impresionant de boli. Coloniile de bacterii „bune” de pe picioarele furnicilor secretă substanțe care se comportă ca niște tratamente, iar cercetările continuă pentru a se putea stabili dacă este posibil ca formulele acestor bacterii să poată sta la baza unor pesticide naturale folositoare culturilor umane, în special în cazul celor care au dezvoltat rezistență la tratamentele standard.
Transferă propria capacitate de vindecare
Pornind de la concluziile unor studii anterioare, care au demonstrat că, odată introduse într-o livadă de meri, furnicile au redus semnificativ recurența a două boli grave ale pomilor fructiferi, cercetătorii olandezi au putut identifica faptul că furnicile transferă spre plante propria capacitate de vindecare, acea formulă naturală care le folosește chiar insectelor atunci când suferă vătămări. „Nu am descoperit încă mecanismul exact prin care plantele folosesc aceste substanțe secretate de furnici, dar știm sigur că micile insecte secretă feromoni care ajung la plante, iar o parte dintre aceste substanțe au proprietăți antibiotice”, precizează cercetătorul Joachim Offenberg.
Doctorii naturii
Unele triburi africane folosesc capacitatea de vindecare de care dau dovadă furnicile în sălbăticie, atunci când oamenii se rănesc și nu au la dispoziție decât „doctorii naturii”. Astfel, atunci când un războinic masai se alege cu o rană care trebuie cusută, acesta caută un mușuroi de furnici, alege câteva exemplare mari și le lasă să îl „muște” de marginile rănii. Apoi îndepărtează insectele, păstrându-le numai capetele, care joacă rolul de capse pentru suturarea plăgii. S-a demonstrat că un astfel de „plasture” poate rezista zile întregi.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Aarhus, furnicile pot inhiba cel puțin 14 boli grave ale plantelor