Main menu

header

796 24 1 de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Oamenii au avut dintotdeauna o slăbiciune pentru animalele de companie și cei mai mulți au aproape câini, pisici sau hamsteri. Dar unele dintre vedetele internaționale din toate epocile au simțit că nu le poate reprezenta decât un animal exotic. Starurile care optează pentru astfel de companioni sunt la fel de atașate de necuvântătoarele neobișnuite pe care le dețin ca și restul stăpânilor.

Kristen Stewart a crescut cu lupii

796 24 2„Știu că arată cam înfricoșător, este un lup, dar de fapt este foarte dulce, doarme pur și simplu la picioarele mele”, spunea, într-un interviu, Kristen Stewart, vedeta din „Twilight”, despre Jack, animalul său de companie care este un lup în toată regula. Actrița a crescut alături de o întreagă astfel de haită, întrucât sunt animalele preferate ale mamei sale. „Pe Jack îl avem de undeva din Forida. Ceilalți sunt hibrizi între lupi și câini și provin din Europa. Mama se descurcă foarte bine cu ei, întrucât sunt destul de greu de crescut și de îngrijit”, detaliază Kristen despre membrii „canini” ai familiei sale extinse.

O țestoasă Sulcata pentru Leonardo DiCaprio

Fermecătorul star din „Lupul de pe Wall Street”, Leonardo DiCaprio, este un mare susținător al protecției mediului. În același timp, este și un mare iubitor de animale, inclusiv exotice, așa încât nu a fost de mirare că în anul 2010 își cumpăra, discret, contra sumei de 400 de dolari, un exemplar impozant de broască țestoasă Sulcata. Presa tabloidă a vuit despre această achiziție, dat fiind faptul că starul a cerut exemplarul „cel mai mare”, și a făcut o legătură simbolică între vedetă și animalul care poate ajunge la 100 de kilograme și trăiește aproape 100 de ani.

Tigrul lui Mike Tyson a atacat un trecător

796 24 3Supercampionul greilor, controversatul Mike Tyson, nu s-a dezmințit nici atunci când a ales un animal de companie, optând pentru un pui de tigru alb, cu care a apărut și în filmul „Hangover”. Boxerul era faimos, în deceniul 1990-2000, pentru exemplarul său felin, și la un moment dat chiar a deținut mai mulți tigri. Dar într-o zi, unul dintre aceștia a atacat o trecătoare și Tyson a fost nevoit să plătească o despăgubire de 250.000 de dolari. Realizând că aceste feline nu pot fi, totuși, domesticite niciodată, marele boxer a decis să le trimită într-un sanctuar. Le avea de 14 ani. „A trebuit să renunț la tigrul meu în ziua în care i-am văzut sălbăticia în ochi”, mărturisește Tyson.

Paris Hilton, mușcată de propriul kinkajou

Mamifer al pădurii tropicale, înrudit cu ratonul, kinkajou a intrat în atenția starletei Paris Hilton, care a avut ideea năstrușnică de a-și cumpăra unul pe post de animal de companie. L-a numit Baby Luv și s-a afișat cu el, spre deliciul presei și al opiniei publice, care au putut-o vedea fotografiată din toate pozițiile împreună cu exoticul exemplar. Dar pentru că este, totuși, un animal sălbatic, Baby Luv a reacționat la mângâieri și la alintat în exces mușcându-și proprietara. Paris a ajuns la spital, i-a fost făcut un vaccin antitetanos și, din fericire, nu a fost nimic grav, a doua zi mâna starletei nefiind umflată. Hilton nu a mai fost văzută cu iubitul său kinkajou de ani buni.

Vanilla Ice și-a pierdut cangurul

796 24 4În anul 2004, Vanilla Ice făcea un apel disperat pentru a-și găsi exemplarul de wallaroo, specie de cangur de dimensiuni mai mici, care scăpase de la reședința bunicii artistului, din Florida, împreună cu un țap, și acesta proprietatea cântărețului. Cele două animale, Bucky și Pancho, și-au făcut de cap prin Port St. Lucie, au zgâriat mașini și în final au fost capturate de Poliția din oraș, de unde starul a fost nevoit să le preia după multe rugăminți și asigurări că necuvântătoarele vor fi mult mai bine supravegheate. Ice a plătit o amendă de 220 de dolari și s-a declarat „foarte fericit că nu a fost obligat să renunțe la cele două exemplare”.

Porcul Max l-a ținut celibatar pe George Clooney

Avea 135 de kilograme, se numea Max și a stat 18 ani alături de cel desemnat „cel mai sexi bărbat din lume” de revista „People Magazine”. „George iubea extraordinar de mult acel porc. Era mare cât o masă, uriaș. Avea propriul stilou și noaptea dormea alături de patul lui George. Uneori urca și în așternut. Cei doi erau atât de apropiați, ca și cum ar fi fost tată și fiu”, povestește fosta iubită a lui Clooney, Elisabetta Canalis. „Gurile rele” afirmă că porcul a fost motivul pentru care Clooney a rămas atâta vreme burlac. La un moment dat, modelul Celine Balitran, iubita lui George, i-ar fi pus actorului întrebarea greșită - „Eu sau Max?” - și a primit un răspuns la care nu se aștepta, pentru că George și-a luat dragul animal cu el chiar și într-o călătorie cu avionul privat al lui John Travolta. Atunci când Max a trecut în neființă, Clooney a fost devastat.

Melanie Griffith, în pat cu... leul

Copil fiind, actrița Melanie Griffith dormea deseori în pat cu un leu adult, o namilă pe care o ținea în casă pe post de animal de companie mama sa, actrița Tippi Hedren, muză a lui Alfred Hitchcock și celebră după rolul principal din „Păsările”. Hedren, considerată o actriță de excepție, de un profesionalism desăvârșit, avea o admirație excesivă, de notorietate, pentru cele mai mari feline, înființând chiar rezervația Shambala Preserve și demarând numeroase acțiuni de salvare a exemplarelor de feline mari. Dar până ca leul de la ea din apartament să ajungă acolo, a dormit în pat cu fiica adolescentă a actriței, Melanie Griffith, s-a jucat cu „stăpânii” la piscină și a mâncat la masă cu familia, fiind abordat ca o pisică foarte mare, de vreo 200 de kilograme. Mai târziu, Hedren însăși recunoștea că „a fost o prostie incredibilă să-mi pun familia în primejdie permițând unui colos fără gena conștiinței sau a remușcării să umble liber prin casă”.

Salvador Dali și slăbiciunea pentru ocelotul Babou

796 24 5Excentricul Dali și-a trăit viața stârnind senzație, deopotrivă cu arta sa și cu întâmplările de fiecare zi. Izvor nesecat de spectacol public, artistul a apărut într-o zi prin Paris plimbând în lesă un exemplar uimitor de furnicar, specie sălbatică nemaivăzută pe străzile elegante ale Capitalei Franței. Lumea s-a adunat, ca de obicei, în jurul artistului imortalizat pentru posteritate în inedita postură, presa a vuit, dar ulterior s-a aflat că exemplarul de furnicar nu era animalul de companie al pictorului. Alta a fost slăbiciunea necuvântătoare a lui Dali: un ocelot pe nume Babou, pe care îl achiziționase de la președintele Columbiei. Dali își iubea atât de mult exotica felină, încât o împodobea cu zgărzi scumpe și o lua cu el peste tot - într-o zi a apărut cu Babou într-un restaurant din Manhattan, la o masă cu alți prieteni, pe care i-a speriat de moarte când a dat la iveală pisica sălbatică. Ocelotul a fost „făcut scăpat” de un prieten al artistului, Carlos Lozano.

„Menajeria” lui Elvis Presley, de la Graceland

„Regele rock’n roll”, Elvis Presley, iubea animalele de toate felurile, domestice și sălbatice, lucru care s-a văzut imediat ce starul a cumpărat domeniul Graceland, în anul 1957. Aici a pus la punct o adevărată fermă în care și-au găsit locul găini, un curcan pe nume Bowtie, porci, cai, rațe, măgari pe care i-a ținut în… piscină până când a fost gata gardul împrejumuitor al proprietății, multe dintre ele aduse din diverse locuri cu limuzina, câini, cai, ponei. Pe măsură ce faima starului creștea, au început să apară și exemplarele exotice - un cimpanzeu, o maimuță mică pe nume Bambi, preferata Priscillei Presley, o pasăre Mynah, renumită pentru faptul că imita vorbirea umană și care a fost învățată să reproducă replici ca „Elvis nu este disponibil” sau „Elvis nu este acasă”. În două rânduri, în 1957 și în 1962, „Regele” a primit de la fanii australieni canguri. După ce i-a ținut o vreme pe domeniul său imens, ca animale de companie, artistul i-a trimis la Grădina Zoologică din Memphis, împreună cu un păun splendid pe care îl avea în „menajerie”.

Căprioara Pippin credea că Audrey Hepburn îi este mamă

796 24 6În timp ce filma „Green Mansions”, în 1959, dresorul de pe platou i-a sugerat vedetei Audrey Hepburn să ia acasă căprioara Pippin și să facă astfel animalul să se simtă confortabil în preajma actriței pe timpul filmărilor. Pippin s-a adaptat atât de repede și de bine, încât începuse să creadă că Audrey este mama sa. Cei doi petreceau mult timp împreună, vedeta îi spunea „Ip”, iar animăluțul o urma peste tot, dând dovadă de o afecțiune ieșită din comun și de o mare dorință de a fi mângâiat. Hepburn a adoptat căprioara după încheierea filmărilor și exemplarul a devenit imediat faimos, după ce a început s-o însoțească pe vedetă la cumpărături în Beverly Hills. Acasă dormea într-o cadă special comandată și a fost de notorietate în epocă faptul că Terrierul actriței, Mr Famous, era foarte gelos pe noul „membru al familiei”.

Josephine Baker a pus o zgardă cu diamante la gâtul unui ghepard

Neuitata cântăreață și dansatoare a anilor 1930 Josephine Baker, supranumită de Picasso „Nefertiti a zilelor noastre”, era celebră în timpul său nu doar pentru că era una dintre rarele artiste de culoare cu succes notabil, nu doar pentru că reușea să dea spectacole memorabile, ci și pentru că intra deseori în scenă cu unul dintre cele mai exotice și mai imprevizibile animale de companie cu putință: un ghepard pe nume Chiquita. Cele două erau inseparabile, iar felina avea obiceiul să sară în mod neașteptat de pe scenă direct în mijlocul muzicienilor din orchestră, stârnind panică, dar și deliciul unui public care nu se mai sătura de astfel de senzații tari „în direct”. Alături de stăpâna sa, Chiquita defila în fața spectatorilor, a trecătorilor și a jurnaliștilor împodobită cu o zgardă cu diamante.

În anul 2018, actrița Kirstie Alley își scotea la vânzare proprietatea Los Feliz Palazzo, unde trăiseră fericiți lemurienii săi de companie, a căror îngrijire a costat 50.000 de dolari pe an

Tori Spelling face hăinuţe pentru găina Coco

O găină din specia Bantam este răsfățata actriței Tori Spelling, vedeta dormind cu pasărea în pat și alintând-o în toate felurile. Numită după Chanel, găina este „model” pentru Tori, care îi face tot felul de veșminte, de la eșarfe la bluze. „Este albă, pufoasă și o consider o pasăre de buzunar. I-am făcut ținute care să se asorteze cu hainele mele vintage, inclusiv un poncho sau cape împodobite cu broșe”, detaliază Tori.

Michael Jackson şi-a abandonat cimpanzeul

În anii 1980, cel supranumit „cel mai mare artist al tuturor timpurilor”, Michael Jackson, se afișa neîncetat cu un pui de cimpanzeu care purta veșminte identice cu ale superstarului, îl însoțea în turnee mondiale, era răsfățat, iubit, pozat, trăia în condiții de lux suprem, cu propria doică și cu un loc de dormit alături de patul artistului. Oricât ar părea de scandalos astăzi pentru apărătorii drepturilor animalelor un astfel de comportament, era un deceniu al tuturor libertăților, iar Michael era un zeu de neatins. Dar, la un moment dat, toată lumea și-a dat seama că drăgălașul Bubbles se făcuse foarte mare, ca orice cimpanzeu mascul, și atunci a fost pur și simplu abandonat, ajungând la o grădină zoologică din Florida. Deși a fost parte din imaginea megastarului și un element exotic în plus la tot eșafodajul complicat care a făcut din Jackson nu doar un artist, ci și o efigie, Bubbles nu a primit vreodată măcar un dolar pentru restul vieții lui.

Colecţie de sălbăticiuni la Casa Albă

796 24 7În noiembrie 1926, un animal trimis pentru sacrificare la Casa Albă de Ziua Recunoștinței era iertat de președintele Calvin Coolidge. Exemplarul sosit din Nitta Yuma, Mississippi, era… un raton. Ignorând un trend al momentului, care spunea că „ratonul are un gust aproape la fel de bun ca puiul”, Prima Doamnă Grace Coolidge a adoptat necuvântătorul, cu care a completat o colecție de sălbăticiuni care erau animale de companie la Casa Albă, printre care un urs, un cangur, un hipopotam pitic și doi pui de leu, botezați „Reducere de taxe” și „Biroul buget.”. Toate aceste animale pe lângă cei zece câini pe care îi avea familia prezidențială, „mai mulți decât ar fi trebuit”, după cum nota cel de-al 30-lea președinte al SUA în „Memoriile” sale. Americanii cunoșteau această menajerie sub numele de „grădina zoologică din Strada Pennsylvania”.