Main menu

header

799 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Marii lideri politici nu sunt „imuni” la dragostea față de animalele lor de companie, preponderent câini și pisici. Unii dintre președinți, cancelari și premieri au avut câte un exemplar, alții mai multe, cert este faptul că aceste patrupede au trăit în reședințele în care „s-a pus lumea la cale”. Dacă ar putea vorbi...

Him (El), Her (Ea) și Lyndon B. Johnson

799 24 2Lyndon B. Johnson a avut trista și complicata sarcină de a prelua prima funcție în SUA după tragedia asasinării lui J.F. Kennedy. A fost o povară enormă pe umerii vicepreședintelui, care și-a găsit deseori alinare și sprijin în afecțiunea pe care i-o arătau cei doi câini ai săi, Him și Her (El și Ea), doi Beagle care au devenit foarte populari, apărând chiar și pe coperta celebrei reviste „Life”. La rândul său, fostul președinte Jimmy Carter era foarte atașat de pisica familiei, o Siameză pe nume Misty (Ceață).

Rex, primul care își întâmpina stăpânul „lider al lumii libere”

Rex era atât de iubit de fostul președinte Ronald Reagan și de soția sa, Nancy, încât era considerat un adevărat membru al familiei. Starul devenit lider la Casa Albă nu se sfia să ia câinele la plimbare atunci când avea întâlniri la cel mai înalt nivel, iar când se întorcea din călătorii, Rex era primul suflet care îi ieșea în cale președintelui. Cu o bucurie nedisimulată de ambele părți.

Checkers a rămas „la adăpost” de politică

Președinte controversat, rămas în istorie ca omul care și-a dat demisia din fruntea celei mai mari puteri a lumii după o investigație de presă - scandalul „Watergate” - Richard Nixon a dezvăluit ulterior ieșirii de la Casa Albă multe alte fațete ale personalității și activității sale. Una dintre acestea a fost atașamentul față de Checkers, câinele său, care, spre deosebire de alți companioni prezidențiali, era menținut la distanță de Casa Albă. Checkers l-a „susținut moral” pe stăpânul său în timpul unui discurs televizat în care Nixon combătea acuzațiile de deturnare de fonduri de campanie, fostul președinte amintind atunci că patrupedul de care era atât de atașat fusese un dar de la un susținător.

Barney, nelipsit din Air Force One

799 24 3Chiar dacă a avut două mandate complicate, pline de provocări, a fost contestat și „tocat” pentru politicile sale, fostul președinte George W. Bush și-a dus misiunea de lider al celei mai puternice țări la bun sfârșit, cu un accent mai special: iubirea afișată public pentru câinele său, Barney, care îl însoțea deseori în vizitele de maximă importanță pentru întreaga lume pe stăpânul său, inclusiv în Air Force One. Bush era atât de atașat de câini, încât a păstrat Spanielul Millie după ce tatăl său, George H.W. Bush, care avusese acest exemplar în timpul mandatelor sale, a părăsit Casa Albă.

Socks, celebra felină a lui Bill Clinton

Unul dintre cei mai carismatici președinți ai SUA, care și în prezent face furori cu discursurile sale, Bill Clinton, a păstrat tradiția companiei animalelor. Împreună cu soția sa, Hillary, fostul lider de la Casa Albă era deseori fotografiat alături de câinii Maisie și Tally, iar Socks („Șosete”), pisica familiei, atrăgea ca un magnet fotografi de la majoritatea publicațiilor de top din SUA, care se înghesuiau să surprindă detalii din viața uneia dintre cele mai fericite și mai cunoscute feline din lume.

Bo, alături de Barack Obama

799 24 4Popularitatea enormă a primului președinte de culoare al SUA s-a răsfrânt, firesc, și asupra câinelui său, Bo, cu care fostul lider de la Casa Albă își petrecea clipele de răgaz. Animalul a devenit la rându-i foarte iubit și era nelipsit de pe cărți poștale, din fotografii emoționante și de pe alte obiecte cu destinație de suvenir.

Cățelușa Susan a dat tonul unei iubiri de o viață

799 24 5În calitatea sa de personalitate faimoasă în toată lumea, una dintre cele mai bogate femei, cel mai longeviv monarh și întemeietoarea unei familii extinse care dă tonul în majoritatea aspectelor regalității moderne, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are o pasiune cunoscută pe tot mapamondul pentru câinii Corgie. De-a lungul vremii, suverana britanică și-a arătat afecțiunea și pentru alte rase de câini, precum și pentru cai. Toată această dragoste care durează de o viață a început în ziua în care pe atunci prințesa Elisabeta o primea în dar, cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, pe cățelușa Susan, un Pembroke Welsh Corgi.

Nemo, un nume în onoarea personajului lui Jules Verne

Liderii europeni sunt, la rândul lor, campioni ai iubirii față de câini și de pisici. În anul 2017, la Elysée apărea, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, câinele Nemo. Liderul din Hexagon are un plus de farmec în timp ce își întâmpină oaspeții de rangul politic cel mai înalt pe treptele palatului prezidențial alături de Labradorul care captează imediat atenția mass-media. Numele câinelui președintelui Franței este un omagiu adus personajului lui Jules Verne, căpitanul Nemo, din cartea „20.000 de leghe sub mări”, una dintre lecturile favorite ale lui Macron.

Dilyn, în mijlocul „centrului de comandă” din Downing Street nr. 10

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, atât de atipic pentru tot ceea ce înseamnă politica externă „mare”, are o slăbiciune manifestată ca atare pentru un metis de Jack Russell numit Dilyn („Urmăritorul”, în galeză), care a fost instalat cu toate onorurile și cu toată atenția din partea presei în reședința premierilor Regatului Unit, faimoasa Downing Street nr. 10. Aici conviețuiește elegant cu motanul Larry, felină cu funcție oficială de a prinde eventualii șoareci care ar îndrăzni să se apropie de „centrul de comandă” al Marii Britanii.

Verney, slăbiciunea unui lider cu imagine de forță

799 24 6Orice trecere în revistă a afecțiunii președinților pentru animalele lor de companie trebuie să-l includă pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care primea, în anul 2017, de la președintele Turkmenistanului, un superb pui de Alabai. Președintele rus l-a numit Verney și imediat exemplarul a devenit vedetă. Alături de Verney, Labradorul Koni a rămas în conștiința publică după episodul în care, lăsat liber pe holurile Kremlinului, a intrat în camera în care Putin dezbătea probleme internaționale de cea mai mare importanță alături de cancelarul german Angela Merkel, care a fost vizibil stânjenită.

Fostul președinte Gerald Ford lucra deseori în Biroul Oval de la Casa Albă în compania lui Liberty, un superb Golden Retriever

Familia Kennedy, înconjurată de necuvântătoare

Emblematicul președinte J.F. Kennedy a rămas faimos și pentru felul în care se înconjura de animale de companie, mai ales în fermecătoarele poze de familie care cucereau imediat opinia publică. De la câini și pisici la poneiul iubit al fiicei sale, Caroline, fostul lider de la Casa Albă împărtășea cu familia și cu toți americanii o mare dragoste pentru animale în general și pentru cele de companie în special.