de Călin Popa şi Ştefania Băcanu
Câinii și pisicile din casele oamenilor, companioni aproape umanizați, nu au rămas „imuni” la pandemia care a avut atâtea efecte asupra societății. Modificările survenite în viața oamenilor au avut efecte directe asupra comportamentelor animalelor de companie.
Eroi care și-au susținut psihic proprietarii
Potrivit rezultatelor unei cercetări de anvergură desfășurată în SUA, carantina, izolarea și distanțarea socială au modificat comportamentul oamenilor față de animalele de companie și viceversa. Astfel, a rezultat că peste 81% dintre cei chestionați afirmă că n-ar fi putut trece cu bine de provocările generate de pandemie fără animalul de companie și că s-au atașat mai mult ca niciodată de companionii necuvântători. Un uimitor procent de 70% dintre cei chestionați își consideră animalele de acasă adevărați eroi care i-au susținut psihic și și-au propus să aibă mult mai multă grijă de sănătatea, voioșia și micile plăceri ale necuvântătoarelor cărora afirmă că le datorează foarte mult.
Reflectă reacțiile oamenilor la izolare
De partea cealaltă, participanții la chestionare susțin că pisicile și câinii de acasă se comportă diferit. În timp ce unii afirmă că animalele par să aibă obiceiuri mai bune, alții au observat că necuvântătoarele sunt mai agitate. O treime dintre respondenții chestionați au declarat că animalele de companie sunt mult mai active decât în trecut, fiind reflectate astfel reacțiile oamenilor la condițiile de izolare, alți 36% au remarcat că necuvântătoarele cer mai multă afecțiune decât în vremurile dinaintea crizei sanitare, iar în 27% dintre cazuri, stăpânii de animale de companie se plâng că reușesc cu greu să-și determine câinii să coboare și să urce scările pentru a ieși să facă mișcare, aspect pe care experții îl pun tot pe seama unei reflexii a comportamentului uman din perioada de izolare la domiciliu.
Stăpânii răspund cu schimbări de program
Reluarea activității proprietarilor de animale de companie va supune necuvântătoarele unui stres în plus, date fiind noile condiții. Ca urmare, stăpânii de câini și de pisici afirmă că vor face anumite schimbări în viața lor, pentru a răspunde acestui comportament diferit. Astfel, peste 65 de procente dintre cei chestionați declară că își vor diminua timpul petrecut cu activitățile sociale, pentru a aloca mai multă atenție, în timpul rămas după muncă, partenerilor necuvântători. Totodată, aproape jumătate dintre participanții la studiu afirmă că vor continua să lucreze de acasă într-o măsură cât mai mare, pentru a veni astfel în întâmpinarea dorințelor animalelor de companie, care în ultima perioadă s-au obișnuit să-și vadă stăpânii mai mult acasă.
Aproape 20% dintre proprietarii de animale de companie din SUA intenționează să mai adopte un exemplar, astfel încât patrupedul de acasă să aibă un tovarăș de joacă