Main menu

header

802 24 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Încă din timpuri biblice, lăcusta a fost considerată o pacoste. Inamic declarat al culturilor, având o reputație cât se poate de proastă, această insectă vădește o calitate care ar putea schimba felul în care o percepem: detectarea bombelor și minelor.

„Armate” cu implanturi electronice

O echipă de specialiști de la Universitatea Washington a descoperit o proprietate uimitoare a detestatelor lăcuste, asociate de regulă cu distrugerea la scară mare: capacitate de a deosebi explozibili. Montându-le implanturi electronice, experții le-au dat insectelor „misiunea” de a detecta bombe și mine. Mai precis, cu ajutorul dispozitivelor, experții descifrează undele creierului insectei, care poate localiza cu precizie vapori de TNT sau alte chimicale periculoase. Fiecare schimbare în compoziția aerului din zona vizată generează reacții la nivelul sistemului olfactiv al lăcustelor, informații care sunt transmise spre creier și ajung la specialiști, cu ajutorul sistemului robotic atașat de corpul insectelor. Pentru a maximiza efectul, experții lucrează la un sistem de implantare chirurgicală care să nu afecteze mobilitatea lăcustelor. În acest fel, specialiștii pot ști că insecta a depistat un material periculos în… 500 de milisecunde.

Deosebesc explozibilii

802 24 3În perioadele ploioase, când numărul lăcustelor explodează și insectele trec la devorarea recoltelor, în zonele pe care le invadează vine și foametea. „Nu am știut până acum despre proprietatea lăcustelor de a ne direcționa spre substanțele cu potențial exploziv pur și simplu pentru că nu am crezut că aceste insecte ar avea vreo însemnătate ecologică majoră. Dar se dovedește faptul că pe această direcție foarte specială, lăcustele ne pot fi de folos”, argumentează cercetătorul Barani Raman. După ce s-a descoperit abilitatea lăcustelor de a deosebi și de a semnala prezența explozibililor, insectele au fost expuse la TNT, DNT, RDX, PETN și nitrat de amoniu. „Spre surprinderea noastră, am constatat faptul că fiecare răspuns al creierului lăcustelor era diferit odată cu schimbarea explozibilului pe care îl detectau”, explică Raman. Experții consideră că lăcustele „cyborg” ar putea deveni o nouă unealtă la dispoziția autorităților de securitate internă.

„Ceea ce facem în prezent cu aceste lăcuste este o variațiune mai sofisticată pe tema ajutorului pe care animalele l-au dat dintotdeauna oamenilor în cazuri de primejdie“ Barani Raman, Universitatea Washington