de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
De cele mai multe ori, viața capătă forme ciudate, pe care cu greu reușiți să le observați. Dacă până acum vi s-a părut că aveți cunoștință despre majoritatea animalelor de pe pământ, sunt ființe despre care nu v-ați fi gândit niciodată că există. Iată câteva animale ciudate, necunoscute, dar și unice și, totodată, fascinante.
În Indonezia, înfăţişarea lui babirusa a inspirat folclorul şi confecţionarea unor măşti demonice
Babirusa, întâlnit cel mai frecvent în pădurile din Indonezia, mai exact în Insulele Sulawesi, Togian, Sula şi Buru este cunoscut sub denumirea de porcul alb sau porcul cerb. Și asta pentru că are colți cu adevărat spectaculoși. Astfel, oamenii de știință susțin că la masculi caninii superiori cresc în sus pătrunzând prin piele şi curbându-se înapoi către frunte. În schimb, la femele, caninii fie lipsesc, fie au dimensiuni reduse. Dar acești canini nu le aduc nimic bun acestor animale, pentru că ajung să crească atât de mult încât le pot rupe craniul. Despre babirusa se știe că este un animal omnivor, din dieta căruia nu lipsesc niciodată frunzele, nucile și rădăcinile. În timp ce masculii preferă să trăiască solitari, femelele și puii se strâng în grupuri de 80 de suflete. Porcul alb este protejat prin lege, iar în Indonezia, înfățișarea lui babirusa a inspirat folclorul şi confecţionarea unor măşti demonice. Animalul este vânat pentru carnea sa gustoasă și, în acest moment, este pe cale de dispariție.
Tatuul pitic argentinian se poate îngropa în pământ în doar câteva secunde
O altă ciudățenie a naturii este tatuul pitic argentinian, a cărui lungime, fără coadă, atinge între 9 şi 11,5 centimetri. Dar, în ciuda acestui aspect, el are niște gheare care-l ajută se se îngroape în pământ în doar câteva secunde. Animal nocturn și solitar, acesta preferă să stea în afara mușuroaielor de furnici, care sunt hrana sa preferată. Când nu găsește furnici, atunci apelează la viermișori, larve, dar și la șerpi, rădăcini și plante. Specialiștii spun că despre acest animal se cunosc foarte puține lucruri și nu se știe cât va mai rezista pe pământ. O rudă apropiată a acestuia este tatuul cu armură. Mamifer specific Argentinei, el are ghearele extrem de ascuțite și corpul acoperit cu plăci osoase și cornoase.
Cârtița cu nasul stea are 22 de tentacule cu capacități senzoriale
În partea de nord a Americii își duce existența o cârtiță cu un nas cu totul și cu totul special, în formă de stea, care se numeşte Fossa. De fapt, specialiștii afirmă că nu este propriu-zis un nas, ci o adunătură de 22 de tentacule cu capacități senzoriale, care o ajută atât să se hrănească, cât și să emită unde magnetice. Fossa este, potrivit oamenilor de știință, cel mai mare mamifer carnivor din Madagascar, masculii putând atinge la maturitate o lungime de 70-80 cm şi o greutate între 5,5 şi 8,6 kg. Aceasta face parte din categoria animalelor active şi ziua, şi noaptea, care nu revin să se odihnească de două ori în acelaşi loc, excepţie făcând mama cu puii. În mod normal această specie este solitară, dar în 2009 cercetătorii au descoperit ceva cu totul inedit. Un grup format din trei masculi a cooperat pentru a vâna un lemur, iar după captură au împărţit prada. Interesant este și modul în care comunică aceste animale, folosind mirosul şi semnale sonore sau vizuale. Dacă atunci când simt amenințarea torc şi produc strigăte, în timpul împerecherii care se realizează în copaci, femelele miaună. Pe de altă parte, oamenii de știință au observat că aceste animale pot comunica și prin limbajul corpului şi al feţei. În prezent, cercetătorii încearcă să desluşească misterele din spatele acestui tip de comunicare.
Gazela girafă nu consumă apă
Este incredibil de frumoasă, grație urechilor și ochilor mari, dar și a gâtului lung ca al unei girafe. Dar corpul său nu este mare, masculul putând avea o lungime 90-140 cm şi o masă de 45-50 de kilograme, în timp ce femela măsoară în jur de 80-100 cm lungime şi cântăreşte cam 31 kg. Un astfel de suflet trăiește în zonele aride din sudul şi centrul Etiopiei, în Somalia, Kenya şi nord-estul Tanzaniei. O caracteristică interesantă a gazelei girafă este faptul că nu consumă apă aproape deloc. Oamenii de știință spun că acesteia îi este suficientă doar cea pe care o primește de la plantele pe care le mănâncă. Acesta este motivul pentru care gazela girafă poate sta fără probleme în cele mai uscate medii.
Şobolanul-cârtiţă golaş nu se îmbolnăvește niciodată de cancer
Are dimensiunea unei ceșcuțe de cafea, e originar din Africa de Sud și lipsit total de blană, dar nu și de mustăți. Așa arată cartea de vizită a șobolanului cârtiță golaș, un tip de mamifer care locuiește în colonii mari, precum insectele. Ca și acestea, șobolanii cârtiță golași se închină unei regine, ea fiind singura purtătoare de pui. În schimb, tot restul membrilor se îndeletnicesc cu săpatul vizuinilor și asigurarea necesarului de rădăcini pentru hrană. Dacă membrii coloniei cântăresc 30-35 de grame, regina mamă este mai masivă, cântărind peste 50 de grame. Un alt lucru interesant al șobolanilor cârtiță golași este faptul că trăiesc foarte mult, putând ajunge până la 28 de ani. De asemenea, aceste animale se spune că nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer.
În lume există doar 2.500 de specii de Markhor, emblema Pakistanului
Un splendid membru al familiei de capre sălbatice este Markhor, care poate fi văzut în zonele muntoase puţin accesibile din Afganistan, Pakistan, nordul Indiei, Uzbekistan şi Tajikistan. De altfel, Markhor este animalul național al Pakistanului. Din nefericire, International Union for Conservation of Nature a anunțat că specia este pe cale de dispariţie. În acest moment, se crede că ar exista în sălbăticie în jur de 2.500 de indivizi maturi. În plus, populaţia scade de la o generaţie la alta cu 20%. Chiar dacă este ierbivor, potrivit tradiției, acesta poate omorî și mânca un șarpe. Dar animalul are o calitate pe care nimeni nu o posedă. Când mestecă, elimină o substanță asemănătoare unei spume care, odată ce ajunge pe pământ, se usucă. Localnicii sunt în căutarea acestei spume întărite, întrucât are capacitatea de a extrage veninul de șarpe din răni. Un alt animal extrem de puțin cunoscut este lupul cu coamă, care seamănă foarte bine cu o vulpe, dar are picioarele foarte lungi. Lucru care-l ajută să observe prada. Lupul cu coamă adoră să consume fructe precum lobeira sau fructul lupului, o rudă a roşiei, dar nu spune nu nici atunci când în cale îi iese vreo pasăre.