de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Şi câinii pot fi terapeuţi în anumite situaţii, şi încă unii foarte buni. Unul dintre ei este Happy, un Golden Retriever extraordinar, care a făcut zeci de copii şi chiar adulţi să zâmbească din nou, cărora le-a redat bucuria şi încrederea în zile mai bune. Totul, prin intermediul terapiei asistate de animale. Co-terapeut Alina Buleanu este stăpânul şi însoţitorul lui Happy, fără de care misiunea patrupedului nu ar putea avea loc. Ne-a dezvăluit cum a început povestea ei şi a lui Happy şi în ce constau aceste activităţi terapeutice, la centre de copii şi de bătrâni.
„Diferă de la caz la caz şi de la beneficiar la beneficiar”
- Ce e terapia asistată de animale?
- Este o terapie complementară, realizată de o echipă de specialişti (handler, psihoterapeut, logoped, kinetoterapeut ş.a.m.d.), în care un animal special pregătit este parte integrată a procesului terapeutic.
- Cum se realizează?
- Fiecare plan terapeutic diferă de la caz la caz şi de la beneficiar la beneficiar. În urma unei evaluări, care se întinde pe mai multe sesiuni, se stabileşte planul terapeutic şi paşii ce vor fi urmaţi până la următoarea evaluare. Terapia asistată de animale este o intervenţie foarte bine definită, cu obiective clar stabilite şi proceduri de evaluare înainte şi după. Pornim de la un plan de intervenţie stabilit de specialist şi introducem elemente de terapie asistată de animale, ce facilitează atingerea obiectivelor.
„Se trece printr-o perioadă cu antrenamente săptămânale”
- Animalul respectiv are nevoie de o pregătire specială?
- Bineînţeles. După o evaluare iniţială, câinele, împreună cu handlerul său (însoţitor), intră în şcoala de terapie, acolo unde trece printr-o perioadă cu antrenamente săptămânale cu evaluări periodice.
- Tu, ca însoţitor, ai nevoie de pregătire?
- Fără îndoială. Noi, în cadrul cursului de pregătire a echipelor om-câine, avem şi lecţii pentru handler. Acesta trebuie să cunoască caracteristicile afecţiunilor beneficiarilor cu care va intra în contact mai târziu, dar şi reguli clare de intervenţie alături de câinele său.
Jocul alături de căţel îi ajută pe copii să înveţe mai uşor
- Cum se desfăşoară şedinţele?
- Terapia diferă de la caz la caz, însă, în mare parte, adaptăm segmente din terapiile clasice la interacţiunea beneficiarului cu câinele. Avem proceduri şi exerciţii specifice terapiei asistate de animale. De exemplu, dacă vrem ca un copil să înveţe să numere, să zicem până la 5, îl vom încuraja să numere recompensele câinelui, pe care i le va şi da în cele din urmă. Dacă ne dorim ca un copil să reţină anumite obiecte pe baza unor imagini, vom face un joc împreună cu patrupedul, în care copilul îl va „învăţa” pe câine acele lucruri.
- Care sunt beneficiile pe care le aduceţi oamenilor cu aceste terapii?
- Beneficiile psihosociale şi psihofiziologice asociate, de cele mai multe ori, intervenţiilor de tip TAA (terapii asistate de animale) sunt creşterea empatiei şi a compasiunii, centrarea spre exterior, creşterea abilităţilor de îngrijire şi a celor de relaţionare, recreerea, stimularea mentală, socializarea şi îmbunătăţirea limbajului.
„Ne centrăm pe îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului”
- Care este diferenţa între terapie şi activitate asistată?
- În primul rând, terapia asistată de animale înseamnă o sesiune 1 la 1, în formula de 4: beneficiar, specialist, handler şi câine, iar aceasta se realizează într-un cadru terapeutic, mai exact, cabinetul de terapie. Acest demers are un plan clar şi obiective la fel de bine puse la punct. Dacă ne referim la centre pentru copii şi/sau pentru seniori, acolo vorbim despre activităţi asistate de animale, intervenţii ce au la bază interacţiunea pozitivă între om şi animal, nefiind neapărat nevoie de prezenţa unui specialist sau a acelui plan despre care vorbeam mai devreme.
- Care este feedback-ul copiilor, al oamenilor care beneficiază de astfel de terapii?
- Având în vedere că în cea mai mare parte lucrăm cu copii, feedback-ul vine din partea părinţilor acestora, fiind unul foarte bun de fiecare dată, mai ales că ne centrăm pe îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarului, iar atunci când ajungem împreună în punctul ăsta, schimbările în bine se văd în fiecare lucru sau activitate din viaţa de zi cu zi a copilului.
„Happy s-a adaptat imediat”
- Cum ai ajuns tu să faci asta?
- Eu, pur si simplu, visam la asta de foarte multă vreme, chiar de pe vremea când nu aveam câine. Ulterior, câinele a venit în viaţa mea şi, din întâmplare, am văzut pe Facebook pagina Terapie şi Activităţi Asistate de Animale Bucureşti. Le-am scris, am mers la evaluare şi uite aşa am început călătoria asta împreună.
- Cum ţi-ai dat seama că animalul tău de companie este potrivit?
- Primul gând a fost atunci când am văzut-o pe Happy cum interacţionează cu copiii mici. M-a uimit grija şi atenţia cu care mergea spre ei, mai ales într-o perioadă a vieţii ei când obişnuia să sară pe oameni de bucurie. Cu copiii nu a făcut asta niciodată, părea să se adapteze imediat fără să îi spun eu nimic, iar asta mi-a dat de gândit.
„Echipa trebuie să ajungă să se înţeleagă la nivel nonverbal”
- Cât de importantă este relaţia stăpân-animal?
- Pentru terapia şi activităţile asistate de animale, relaţia dintre handler şi câine e absolut vitală, pentru că vorbim despre mult mai mult decât un câine dresat care ştie nişte comenzi. Câinele trebuie să aibă încredere totală în omul lui, dar şi invers. Un om şi un câine care formează o astfel de echipă ajung să se înţeleagă la nivel nonverbal, iar asta e foarte important pentru intervenţiile asistate de animale.
- Cum ai ajuns cu Happy în primele echipele atestate la nivel european în domeniul Intervenţiilor Asistate de Animale?
- Da, primele trei echipe din România atestate la nivel european în domeniul IAA fac parte din familia noastră, a celor de la Clubul Câinilor Utilitari, printre care ne numărăm şi noi, eu şi Happy. Acolo am ajuns după multă muncă şi determinare. Fiind în domeniul ăsta şi mereu la curent cu modul în care evoluează lucrurile şi peste graniţe, am intrat în legătură şi cu alte asociaţii din diferite ţări care fac acelaşi lucru şi care cred la fel de tare în terapia şi activităţile asistate de animale.
„Sunt foarte bine şi riguros pregătiţi pentru situaţii limită”
- Există şi câini de salvare?
- Există şi fac parte din echipa de Căutare şi Salvare a colegilor noştri, tot din Clubul Câinilor Utilitari. Clar, au un antrenament special, de fapt, un antrenament care nu se termină niciodată atât timp cât câinele este un câine de lucru. Pentru căutare şi salvare, câinii trebuie să fie curajoşi, lacomi şi jucăuşi. Aceştia sunt foarte bine şi riguros pregătiţi pentru tot felul de situaţii limită, cum ar fi căutarea persoanelor dispărute sau a persoanelor prinse între dărâmături în urma unui cutremur. Trasăturile şi antrenamentul câinilor de căutare şi de salvare şi cele ale câinilor de terapie sunt foarte, foarte diferite.