de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi
Povestea câinilor de sanie datează din vremuri demult apuse, când se spune că primii oameni au ieșit din peșteri și s-au aventurat să cucerească Nordul. În secolul al XXI-lea, săniile trase de câini au rămas un mijloc de transport prețuit de iubitorii de natură. Cei care vor să trăiască un moment inedit sunt așteptați în comuna Ciumani, din Harghita, unde 27 dintre cei mai frumoși Husky siberieni îi vor cuceri din prima secundă și-i vor introduce în cea mai frumoasă poveste de iarnă. Tot ce trebuie să știți despre cursele cu atelaje canine, aflați de la proprietarul blănoșilor, Botond Baroti (foto), cel care a dus această pasiune la nivel de artă.
„Am început să plimbăm turiști în urmă cu doi ani”
- Orice călător pune piciorul iarna în Harghita, e imposibil să nu treacă pe la familia Baroti, pentru a experimenta o călătorie inedită: plimbarea cu săniile trase de Husky siberieni. Când ați început să faceți curse cu atelaje canine?
- În anul 2013. Prietenul meu, preotul catolic Attila, de la Rodna, se pregătea de un concurs de atelaje canine la Miercurea Ciuc și m-a rugat să scoată câinii în curtea mea să le dea apă. Eu nu eram acasă, dar fetița mea, care atunci avea 7 ani, s-a îndrăgostit imediat de ei și mi-a spus că a cumpărat un Husky. La întoarcerea mea, urma să-l plătesc și să-l aduc în noua lui casă. Când am vorbit cu părintele Atilla, mi-a explicat că-mi poate da un câine, care nu dezvolta viteză de sprint. Dar nu l-am luat doar pe acesta, ci am achiziționat și o femelă. Cei doi au adus pe lume cinci puișori. Masculul era extraordinar de inteligent, nu i-a mâncat, așa că micuţii au crescut la un loc cu părinții. Când puii au împlinit un an, fiul meu a început să concu- reze la curse de sănii și prima dată a fost la Ciumani cu doi câini. Apoi a prins gustul competițiilor și fata. În timp, băiatul a luat bronzul în Italia, urmând și alte medalii în Austria și în Ungaria. Și eu am ajuns vicecampion tot în Italia.
- Și săniile trase de Husky când au intrat în peisajul românesc?
- Am început să plimbăm turiștii acum doi ani. Fata era clasa a VIII-a și avea examen pentru liceu, iar băiatul dădea Bacalaureatul. Ambii aveau de învățat și am renunțat pentru moment la concursurile europene. Așa a început povestea săniilor trase de câini.
„Temperatura lor optimă este între -5 și -25 de grade Celsius”
- Câți blănoși aveți și cum trăiesc? Cu ce îi hrăniți?
- Acum am 27 de suflete, care așteaptă să vă ducă într-o lume de vis, dar am început cu 22 de animale. În acest moment, dacă e multă treabă, apelez și la ajutorul câinilor altor proprietari. Intenționez ca pe viitor să ajung la 32-35 de câini. Animalele stau într-un țarc care are aproximativ 30 metri lungime, femelele separate de masculi. Asta ca să nu se împerecheze, pentru că pot ieși pui nedoriți. În plus, noi ne gândim totdeauna și la linia de sânge, pentru că e important să se nască pui care să ajungă campioni. Au cuști, dar și o scândură în fața acestora. Unii însă au ros cușca în două zile. Construcția are trei laturi, așa că ei nu stau niciodată în bătaia vântului, iar vara nu pătrunde soarele, pentru că nu le place căldura. Temperatura lor optimă este între -5 și -25 de grade Celsius. În ceea ce privește alimentația, se hrănesc cu carne de rață, pui, vită sau cal, grăsime de la oi, orez. Dar au zile în care consumă și ouă. În același timp, nu le lipsesc boabele speciale cu proteine.
- Pot mânca atât cât doresc?
- Nu, mâncarea nu este la discreție. Fiecare câine consumă 1% din greutatea lui, în general 300 g. Dar iarna suplimentăm până la 500 g. Primesc mâncarea după ce termină munca, iar dimineață apă cu grăsime sau le mai punem arome, pentru că altfel nu le place. Nu le lipsește calciul, dar și niște prafuri pentru articulații și mușchi. Cu alte cuvinte, au o alimentație ca a sportivilor de performanță.
„Liderul haitei este Vaiti, o frumusețe albă cu ochi albaștri”
- E adevărat ce se spune că în fruntea săniilor sunt alese femelele Husky? Ce fel de antrenamente faceți cu câinii?
- Nu, e doar un mit. Eu am în fruntea săniilor o femelă și un mascul, dar pot pleca la drum și cu două fete sau cu doi băieți. Cât privește antrenamentul, acesta începe în septembrie. Prima dată alergăm un kilometru și după câteva zile mărim distanța până se ajunge la 25 de kilometri. Dacă mergem la concursuri, atunci facem antrenamente de viteză, cu greutate mică.
- Cine este liderul haitei și ce are acesta în plus față de ceilalți?
- Liderul haitei se numește Vaiti și este o frumusețe albă cu ochi albaștri. Are 10 ani și încă participă la curse. Am mare încredere în el pentru că întotdeauna ne scoate din încurcături. Fiind cel mai bătrân, el este respectat de toți. Puii încep să se plimbe cu toată haita după ce împlinesc 6-7 luni. Până atunci stau cu mama lor.
„Animalele ies la pensie în jurul vârstei de 10 ani”
- La ce vârstă sunt pensionați Husky siberieni?
- În general, în jurul vârstei de 10 ani ies la pensie, dar depinde de viteza de concurs pe care o au. Ei iubesc cel mai mult să meargă în curse. Cea mai mare pedeapsă pentru un Husky este să îl lași acasă. De aceea, chiar dacă un câine este bătrân, chiar și pentru un kilometru, tot îl folosim. Are nevoie să se simtă util.
- Sunt convinsă că niciun hoț nu ar avea curajul să se apropie de casa dumneavoastră...
- Husky siberieni sunt jucăuși, eleganți, inteligenți și extrem de prietenoși, deloc agresivi. Ei salută pe oricine intră în curte, pupă și, ulterior, se așază cu burtica în sus să fie mângâiați. Dar am trei câini care-i păzesc și pe ei. E vorba despre o pufoasă neagră, Ciobănesc din Ungaria, un Lup negru și un Ciobănesc de Asia Centrală, care are în jur de 80 de kilograme. Datorită lor, pot lăsa totul deschis, nu se apropie nimeni. În plus, cine aude un Husky urlând, are impresia că e un lup.
- Cu ce-și ocupă timpul în perioada verii?
- Vara, mai mult se odihnesc, dar îi scoatem mereu la plimbare. Totodată, îi ducem într-o călătorie frumoasă și pe turiști, dar cu căruța. Se face doar o tură mică de doi-trei kilometri. Ne putem permite, pentru că la noi temperatura chiar și vara nu depășește 15 grade Celsius.
- Care este traseul pe care se distrează turiștii îndrăgostiți de săniile trase de husky?
- Traseul începe din zona în care e mai multă zăpadă și se termină în același loc. Tura scurtă are o lungime de aproximativ doi-trei kilometri și durează 15-20 de minute. Prețul este de 100 de lei/persoană, iar vârsta minimă este de 3 ani. Cei îndrăgostiți de aventură, pot opta pentru o tură de 8-12 kilometri, de aproximativ două ore, care costă 500 de lei/persoană. Pentru a beneficia de o plimbare cu sania trasă de Husky siberieni trebuie făcută în prealabil o programare. După o pregătire scurtă, oamenii se pot duce și singuri cu animalele. Persoanele care vor să afle mai mult detalii despre cursele cu Husky siberieni pot vizita pagina de Facebook: huskytoursharghita.