de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Una dintre cele mai interesante și controversate ființe, lupul, animalul cu aură mitologică, ascunde și acum multe taine. Fascinant, de unii urât, de alții iubit, despre lup s-au scris multe lucruri, dar se știu încă foarte puține.
Bărbatul care va reuși să aibă un fir din păr din coada unui mascul va câștiga dragostea femeilor
Din cele mai vechi timpuri românii au arătat un respect deosebit acestui animal. Drept urmare, în calendarul popular există multe zile dedicate lupului, în speranța că acesta va cruța animalele domestice. Tradiția spune că bărbatul care va reuși să aibă un singur fir de păr din coada unui lup va câștiga dragostea femeilor. O veche credință populară amintește de faptul că orice persoană care are norocul să vadă un lup în dimineața zilei de Crăciun sau de Anul Nou, va avea parte de bogăție. Oamenii de știință susțin că lupii se numără printre cele mai statornice animale, întrucât aceștia nu au decât un singur partener toată viața. Ei nu trădează niciodată, iar dacă partenerul se stinge, lupul va rămâne singur. De asemenea, aceste animale își vor recunoaște întotdeauna puii. Interesant este faptul că lupul rămâne unicul animal care își ajută părinții la bătrânețe, aducându-le mâncare și păzindu-i de cele rele. Într-o relație, ambii parteneri sunt extrem de devotați, ba chiar se spune că mama și tatăl lup pot fi uneori părinți mai buni decât unii oameni. Însemnările unor călugări din zona Hesse din Germania medievală au relatat povestea unui copil de 7 ani, care a fost crescut de o haită de lupi încă din primele luni de viață. Chiar dacă nu a avut nicio problemă de sănătate, când micuțul a fost descoperit și luat din haită, a murit la scurt timp.
Se luptă cu spiritele rele
Pentru că este un animal extrem de atent la tot ce se întâmplă în jurul său, atunci când doarme, lupul are doar un singur ochi închis. Din cele mai vechi timpuri se știe că acesta este singurul animal care poate să se lupte cu spiritele rele, pe care le pedepsește și, astfel, ajută oameni. Din vechime, mai ales în zonele de munte, copiii care se îmbolnăveau grav au fost botezați cu numele de Lupu. Se credea că cei mici se vor însănătoși și vor deveni puternici precum acesta. În plus, în astronomia populară, constelația Leul Mic este cunoscută sub denumirea de Lupăria sau Haita de lupi. Potrivit tradiției, de două ori pe an, în nopțile de 16 februarie și 30 noiembrie, lupii se adună ca să primească hrana pe care o împart patronii lor, Sfântul Petru, Sfântul Andrei și Sfântul Trif, ai căror câini personali sunt. Sfinții se crede că le dau bucăți dintr-o pâine rotundă care nu se termină niciodată. În acele zile, lupii nu au voie să atace animale sălbatice, altfel vor fi obligați să mănânce doar pământ.
„Duşman al clasei muncitoare şi al ţăranilor români”
În urma cercetărilor, s-a aflat că prima recompensă care a fost pusă vreodată pe capul unui lup a fost dată în Antichitate. Solon din Atena a oferit atunci suma de cinci drahme de argint oricărui vânător care ar fi ucis un lup şi o drahmă de argint pentru fiecare lupoaică omorâtă. Puțini sunt cei care cunosc faptul că odată ce comuniștii au venit la putere, lupul a fost considerat „duşman al clasei muncitoare şi al ţăranilor români”. În Evul Mediu exista credința că vrăjitorii se puteau schimba în lupi pentru a ajunge la Sabat. Musulmanii, la rândul lor, au considerat lupoaica drept o încarnare a dorinței sexuale. Nu în ultimul rând, în perioada pre-creștină se credea că lupul este spiritul care întâmpina și călăuzea sufletul după moarte. Conform unor credințe vechi ale păstorilor, carnea oilor mușcate de lupi nu se consumă niciodată. Vikingii obișnuiau să bea sângele acestor animale și se îmbrăcau cu blana lor pentru a le lua „spiritul” în luptă. De asemenea, aceștia dresau lupii și-i foloseau ca parteneri în lupte.
O haită cuprinde în jur de 15 exemplare
Asemenea câinilor sălbatici africani, lupii atacă doar în haită atunci când întâlnesc prăzi mari, precum cervide sau mistreți. Aceștia își devorează de cele mai multe ori prăzile de vii și nu vor fi niciodată văzuți mâncând cadavre. Atunci când au hrană din belșug, lupii sunt gurmanzi, reușind să consume chiar și o cantitate de șapte kilograme de carne o singură dată. În general, o haită cuprinde în jur de 15 exemplare, dar există în lume și grupări care ajung chiar și la 42 de indivizi. Sub nicio formă lupii nu vor tolera în jurul și pe teritoriul lor rude mai mici, precum coioții, șacalii sau vulpile, aceste specii fiind imediat gonite. Există, însă, un singur prădător natural de care lupilor le este frică și acesta este tigrul. În urma unor cercetări asupra comportamentului lupilor, a ieșit la iveală faptul că exemplarul cu statutul cel mai de jos mănâncă ultimul și poate fi atacat de ceilalți. Dar acest lucru este posibil să se întâmple doar atunci când haita nu a vânat și toți membrii sunt nervoși. În acel moment, exemplarul inferior face pe bufonul haitei, încercând să-i îmbuneze pe ceilalți. Oamenii de știință spun că prin acest comportament, el caută să se împrietenească cu ceilalți și chiar să arate supunere haitei.
Au un auz de 16 ori mai ascuţit decât al oamenilor
Studiile au demonstrat că lupii sunt mult mai inteligenți decât câinii, iar auzul acestora este, spun specialiștii, de cel puțin 16 ori mai ascuțit decât al oamenilor. Puii de lup se nasc întotdeauna cu ochi albaștri, aceștia devenind galbeni odată ce vor atinge vârsta de opt luni. Există însă și cazuri în care adulții își păstrează toată viața culoarea albastră a ochilor. Contrar filmelor de groază, niciodată nu veți vedea un lup care urlă la Lună. Dar nici unul care să sufere de frig sau să se îmbolnăvească din cauza umezelii. Asta pentru că el are două straturi de blană, unul superior, mai aspru, care îl ferește de factori nocivi și un altul inferior, pufos, moale și des care îi oferă căldura de care are nevoie. Zoologii ştiu de multă vreme că lupii şi corbii au o relaţie deosebită fără să se cunoască pe deplin. Cert este că atunci când văd o potenţială victimă, corbii imită lupii tocmai pentru a le da semnalul că pot ataca. „Înţelegerea” dintre mamifer şi pasăre ar fi că după ce lupii termină de mâncat, vine rândul corbilor să îşi ia porţia. În plus, lupii sunt animalele cu cea mai ridicată temperatură corporală și pot atinge viteza maximă de 65 km/oră.