de Călin Popa şi Silviu Ghering
Campioni ai afecțiunii pentru oameni și surse inepuizabile de joacă susținută, câinii aduc bucurie și entuziasmul mișcării în orice casă. Atunci când o persoană decide să ia acasă un astfel de minunat animal de companie, trebuie să ia în calcul și combaterea riscurilor, cu ajutorul jucăriilor.
27 de obiecte de amuzament în primul an
Un cățel este o explozie de bucurie, se mișcă neîncetat și este dependent de atenția și de afecțiunea membrilor umani ai familiei. Dacă aceștia nu-i acordă toată atenția de care are nevoie, lucru aproape imposibil, animăluțul se poate apuca să roadă pantofii de lux ai stăpânei, să plângă neîncetat și să nu mai vrea să mănânce, să distrugă perne și sofale doar pentru a fi luat în seamă. Potrivit unui recent studiu OnePoll, 64% dintre proprietarii de câini sunt îngrijorați de reîntoarcerea la munca de birou, temându-se că despărțirea mai multe ore le-ar genera câinilor anxietate. De altfel, 60 de procente dintre cei chestionați consideră că ar trebui să fie imaginate modalități prin care să poată să-și ia câinii cu ei la birou. Aceeași cercetare a relevat faptul că în primul an de viață, adorabilii cățeluși distrug în medie șase obiecte de mobilier și necesită 27 de jucării pentru a se menține ocupați.
Sfera plină cu zgomote din natură
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor câinilor despre care stăpânii afirmă că i-au ajutat să treacă mai ușor pandemia, să depășească o criză personală sau chiar le-au salvat viața, producătorii au realizat o listă impresionantă de jucării care să mențină patrupedele fericite, ocupate și în bună formă fizică. De pildă, Talking ball este sfera ideală pentru cățelul care interacționează cu animalele pe care le vede pe ecranul televizorului. Din interiorul obiectului se aud mieunături, ciripit de păsări, răgete și lătrături care îl provoacă la maximum pe animalul care va alerga obiectul toată ziua. Soluția se poate dovedi ideală pentru stăpânii afectați de restricții, care au declarat, în cadrul amintitei cercetări, că au avut probleme în a-și ține ocupați companionii necuvântători, care deseori aveau „ceva de spus” atunci când proprietarii erau în conferințe online.
Mingea care sare fără veste
De la obiecte pe care le pot roade la nesfârșit până la combinații de tip puzzle, care le stimulează inteligența, lumea jucăriilor pentru câini acoperă toate nevoile și se adresează oricărei personalități canine. Una dintre primele preocupări ale producătorilor este aceea de a realiza obiecte care se adresează obiceiului patrupedelor de a roade încontinuu. Cum plictiseala animalelor energice este greu de combătut, imaginația umană a creat Zogoflex, un obiect cu margini proeminente care sare neașteptat, provocând câinele și să-l roadă, și să-l stăpânească, și să-l urmărească. O altă inovație care și-a demonstrat utilitatea este Frisbee, care se adresează plăcerii neînfrânate a câinilor de a aduce ceea ce li se aruncă. Discul masticabil poate suporta toate mușcăturile pe care animalul le aplică obiectului până să-l predea proprietarului cu care se joacă.
Un os pe viață
Prima preocupare a câinilor, care, de altfel durează întreaga viață, este aceea de a roade. Pornind de la acest fapt, producătorii de jucării au lansat o formulă de material care, sub formă de os, poate dura toată viața câinelui. Numită S dog, jucăria a întrunit aprecierile proprietarilor, care și-au văzut salvat mobilierul, întrucât obiectul este realizat din termoplastic, „fuziune” între plastic și cauciuc, și a demonstrat că nici cele mai agresive și mai îndelungate sesiuni de ros nu l-au putut distruge.
„Sulul” umplut cu unt de arahide
Din gama jucăriilor destinate timpului pe care proprietarii de câini îl petrec afară, în grădină sau în parc, cu companionii canini, face parte Chuckit, un lansator care „salvează” brațele stăpânilor ce aruncă obiecte pe care le aduc patrupedele, catapultând obiectele mai departe și cu viteză mai mare decât ar putea-o face vreodată un om. De asemenea, pentru câinii tineri care se plictisesc repede și „ochesc” pantofii pentru a se apuca de ros există Kong clasic, o jucărie în formă de sul, destinată acestui scop și care se poate dovedi irezistibilă, mai ales dacă este umplută cu unt de arahide. Cățelul va roade la nesfârșit la acest „deliciu”.
Puzzle cu bunătăți incluse
Indiferent de vârsta câinelui, există o jucărie care îi poate provoca la maximum: Twist’n Treat, un puzzle cu bunătăți incluse. Simplu și inspirat, alcătuit din două „farfurii”, dintre care cea de la bază se umple cu mici bunătăți, acest ansamblu îl va face pe cățel să se rostogolească, să încerce ore în șir să ajungă la deliciile „incluse”, folosindu-și toate simțurile și inteligența. De asemenea, din aceeași categorie face parte și Gnawt-a-Rock, jucărie din cauciuc care lasă să „scape” micile bucățele apetisante pe care le are în interior atunci când cățelul interacționează cu obiectul, efect valabil și pentru variațiunea de jucărie sub formă de minge IQ Interactive, care funcționează pe același principiu.
Taco, croasant și friptură… de pluș
Unii căței se așază lângă masa proprietarului care mănâncă și îi privesc într-o asemenea manieră, încât omul nu se îndură și îi oferă fermecătorului „cerșetor” din propria farfurie. Pentru aceste exemplare care vor neapărat să se contopească cu stilul de viață al oamenilor s-au inventat jucării din pluș sub formă de fripturi, taco sau croasante. Câinele nu va mai fi tentat de ce se află în farfuria stăpânului și va roade liniștit la „porția” proprie. Pe de altă parte, din categoria jucăriilor care au grijă de dinții animalelor de companie fac parte inelele Fido, special create pentru cățeii care ar roade orice, precum sfoara Flossie, destinată exemplarelor cu gingii mai sensibile.
Programe tv cu animale
Foarte mulți dintre proprietarii de câini afirmă că necuvântătorul de acasă este fascinat de programele tv cu animale. Potrivit rezultatelor studiului OnePoll, 46% dintre respondenți își țin câinii ocupați în acest fel, cu alți 32% recurgând la orice program de televiziune, cu același rezultat. În timp ce jumătate dintre cei chestinați afirmă că animalul lor de companie interacționează cu ceea ce se întâmplă în emisiuni, 58% dintre respondenți consideră că televizorul îi preocupă pe câinii lor mai mult decât pe ei.