de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Animalele posedă o altfel de inteligenţă, una care a fost subestimată din pricina noţiunilor omului legate de limbajul complex şi de tehnologie. Dar primatele trăiesc în comunităţi foarte mari şi au relaţii foarte apropiate între ele, au ierarhii sociale, își cresc împreună puii, ceea ce ar putea să fie cheia sistemului cognitiv foarte avansat. Iată câteva dintre animalele care și-au demonstrat inteligența de-a lungul timpului.
Gesturile corbilor sunt asemănătoare cu cele ale bebelușilor
Deși pare imposibil de crezut, corbii sunt aproape la fel de inteligenți ca oamenii. Potrivit publicației Daily Mail, corbul poate indica cu ciocul obiecte pentru a atrage atenția altei păsări, acesta fiind un gest asemănător cu cel al oamenilor. Mai mult decât atât, specialiştii compară gesturile corbilor cu cele ale bebelușilor. O rudă apropiată a corbului, cioara, a reușit să uimească oamenii de știință prin inteligența sa. E de înțeles și de ce... Aceasta are un creier cât un deget al omului, ceea ce este imens față de dimensiunea corpului.
Delfinul construiește concepte abstracte
Unele dintre cele mai iubite ființe de pe pământ, delfinii, sunt extrem de iubitori cu apropiații lor și reușesc să construiască concepte abstracte. Aceștia își ajută întotdeauna confrații atunci când au probleme sau sunt bolnavi, ridicându-i la suprafața apei, astfel încât să poată respira. Dar delfinii sunt cunoscuți și pentru ajutorul pe care-l dau mereu pescarilor. Grație sunetelor specifice, ei reușesc să-i atenționeze care e momentul în care să arunce plasele, ba chiar îi ghidează către locurile pline de pești. Întrucât sunetul unui delfin este unic, ei se pot apela reciproc, comunicarea fiind echivalentul chemării după nume între oameni. Caracatiţa are cel mai mare creier dintre toate nevertebratele acvatice şi este una dintre cele mai inteligente creaturi din mări şi oceane. Nu este încă pe deplin înţeleasă, dar oamenii de ştiinţă descoperă constant noi şi uimitoare abilităţi ale acesteia. Caracatiţa poate recunoaşte diverse forme şi mărimi ale obiectelor, precum şi strălucirea lor, e foarte curioasă şi găsește soluţii inedite la diverse probleme cu care se confruntă.
Porcii învață trucuri și ascultă muzică
Conform informațiilor oferite de New York Times, porcii sunt cele mai deștepte animale domestice din lume. Aceștia reușesc să-și liniștească frații, îndemnându-i să consume mai multe alimente. De asemenea, învață multe trucuri și au o memorie foarte bună. Contrar a ceea ce se spune, porcilor le place să fie murdari, de aceea se tăvălesc în noroi. Nicidecum pentru că au glande sudoripare și noroiul îi ajută să se răcorească. În unele studii, cercetătorii au descoperit că porcii poartă adevărate conversaţii, având peste 20 de guiţături diferite. Aceștia ascultă muzică, iar femelele le cântă puilor, întrucât cei mici recunosc vocea mamei. De multe ori, porcii pot fi dresaţi precum câinii.
Oile știu cine e trist și cine e vesel
Extrem de inteligente sunt și văcuțele. Acestea au o memorie fantastică, își pot aminti locurile cele mai bune pentru păscut, drumul spre casă și sunt capabile să simtă emoții puternice, cum ar fi durere, frică, chiar și anxietatea. Dacă fermierii au grijă de ele în mod corespunzător, sunt fericite. Dar vacile, precum oamenii, pot fi deprimate luni întregi şi chiar ani. La rândul lor, oile au un nivel de inteligenţă ce le face capabile să distingă starea oamenilor, dacă sunt fericiţi sau trişti şi de a acţiona în consecinţă. Dar ele nu îşi exprimă aceste răspunsuri la atitudinea tristă sau zâmbitoare a ciobanului, întrucât acesta are un comportament destul de dur...
Câinii înțeleg până la 250 de cuvinte și gesturi
Cel mai bun prieten al omului, câinele, face parte din topul celor mai inteligențe ființe de pe pământ. Aceștia învață extrem de repede să se supună comenzilor, iar specialiștii spun că inteligența lor este mult mai complexă. Câinii sunt capabili să înţeleagă până la 250 de cuvinte şi gesturi, pot număra până la cinci şi pot efectua calcule matematice simple. Mai mult, câinii sunt animale sincere, care nu pot să mintă niciodată. Studiile au demonstrat că pisicile pot interpreta gesturile umane pentru a găsi mâncare ascunsă, pot recunoaște vocile stăpânilor și pot cere mâncare de la persoane ce le privesc și le strigă pe nume. Toate aceste rezultate indică faptul că felinele domestice își cunosc numele. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Bristol susțin că inteligența superioară a proprietarilor de pisici este evidentă și se datorează companiei felinelor.
Elefantul african are ritualuri funerare
Superbele exemplare de elefanți africani sunt și ele foarte inteligente. Oamenii de știință susțin că aceștia pot exprima tristețe și bucurie și au o capacitate uluitoare de a învăța. Elefanţii pot folosi diverse instrumente în modalităţi creative, fără a le arăta cineva. Ei trăiesc în turme, sunt foarte afectivi şi grijulii cu membrii din specia lor sau chiar şi din alte specii, ceea ce arată o formă avansată de inteligenţă. De asemenea, se pot recunoaște în oglinzi și înțeleg compasiunea. Este impresionant faptul că aceștia au și ritualuri funerare, atunci când le moare o rudă apropiată. De altfel, dintre toate animale, doar elefanții mai au un asemenea ritual.
Porumbeii recunosc expresiile faciale
Păsări inteligente, porumbeii își amintesc foarte bine de oameni și de locuri în care au trăit și de cele mai multe ori se reîntorc. Porumbeii pot recunoaşte și expresiile faciale ale oamenilor, îşi dau seama dacă anumite persoane le aruncă mâncarea şi au intenţii rele, sau dacă sunt prietenoşi. O memorie excelentă are și șoimul, care îşi recunoaşte teritoriul, se întoarce exact în acelaşi loc și are capacitatea de a executa anumite comenzi pe care le-a învăţat și de a transmite mesaje precum fac porumbeii călători sau voiajori. La rândul lor, papagalii au capacitatea de a învăţa cuvinte şi de a le reproduce, de a rezolva anumite probleme dificile. Se adaptează bine în captivitate și își schimbă comportamentul prin învăţare. Au o memorie bună şi un grad ridicat de interacţiune socială, empatizează și reacțio- nează imediat în condiții de stres.