Main menu

header

840 24 1de Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu

Studiile susțin că persoanele care dețin animale de companie sunt mai optimiste și trăiesc mai mult. Animăluțele sunt simpatice, fac parte din familie și vă aduc bucurie în case. Cu toate acestea, există riscul să contractați o zoonoză, adică o boală sau o infecţie transmisă în mod natural de la un animal vertebrat la om. Zoonozele sunt de natură bacteriană, virală, parazitară sau fungică. Aceste boli infecțioase pot avea consecințe grave pentru anumite categorii de persoane mai vulnerabile, precum nou-născuții, sugarii, gravidele și vârstnicii.

Sindromul Guillain-Barré, o complicație a campilobacteriozei

Patrupedele mușcate de purici infectați se pot îmbolnăvi de ciumă. Aceasta se manifestă în special prin febră, frisoane și intoxicație. În cazul ciumei bubonice, nodulii limfatici (ganglionii) devin inflamați și dureroși. Ciuma septicemică apare când infecția se răspândește direct în sânge. Aceeași bacterie, Yersinia pestis, poate ajunge și în plămâni unde produce ciumă pneumonică. Dacă patrupedul suferă de ciumă pneumonică, puteți să vă infectați din picăturile de salivă pe care acesta le răspândește atunci când strănută. Netratate cu antibiotic, toate formele de ciumă pot conduce la deces. Cu toate că riscul de a dezvolta ciumă este foarte scăzut, mențineți pisicile și câinii fără purici și departe de rozătoare. Una dintre afecțiunile transmisibile prin contactul cu deșeurile provenite de la câini, pisici, păsări, dihori, hamsteri, nurci este campilobacterioza (infecția cu Campylobacter). Dacă ați luat boala, aceasta se manifestă prin diaree apoasă sau cu sânge, febră, crampe abdominale, greaţă şi vărsături. O complicaţie foarte rară a acesteia este sindromul Guillain-Barré, o afecțiune gravă caracterizată prin slăbiciune musculară progresivă, prin pierderea sau diminuarea reflexelor tendinoase (de întindere), pe fondul afectării sistemului nervos periferic.

Bruceloza afectează organele genitale

Altă boală bacteriană, ce determină probleme grave la om, este bruceloza, care afectează în special organele genitale, determinând inflamații și avort. Infecția este transmisă în special de căţele care au avortat sau care au probleme pe parcursul gestaţiei, de aceea este esențial să evitați contactul direct cu animalul bolnav, cu secreţiile şi excreţiile acestuia. Infecția cu bacterii din specia Salmonella (salmoneloza) afectează sistemul gastrointestinal și este transmisă pe cale digestivă de orice animal purtător. Aceasta poate conduce la deces, dacă persoana nu este tratată urgent cu antibiotice. Poate fi prevenită prin reguli stricte de igienă şi prin tratarea animalelor bolnave.

În formă gravă, clamidioza se manifestă cu pneumonie

Și păsările de colivie pot transmite boli. Clamidioza este o afecţiune bacteriană, transmisă prin aerosoli proveniţi de la animale bolnave, în special de la păsări. Aceasta se manifestă, în formele grave, cu pneumonie. O boală transmisă prin intermediul apei sau hranei contaminate și prin secreţii ale animalelor bolnave este leptospiroza. Această infecție, dată de bacteria Leptospira interrogans, cauzează febră, dureri de cap, frisoane, dureri musculare, ochi roşii, dureri abdominale, diaree, iritaţii, iar la gravide poate provoca avorturi. Prevenirea se realizează prin vaccinarea patrupedelor. De asemenea, pisicile și câinii pot răspândi și stafilococul auriu rezistent la meticilină. Dacă luați bacteria, veți face imediat coșuri sau vezicule dureroase, pline de puroi. În cazurile grave, apar pneumonia și infecțiile articulațiilor.

Rabia poate conduce rapid la deces

Una dintre cele mai periculoase afecţiuni transmisibile de la animal la om este rabia (turbarea), boală de natură virală, cu răspândire pe tot globul. Aceasta afectează sistemul nervos și are o evoluţie rapidă. Se transmite prin muşcătura de animale carnivore sălbatice sau domestice. Prevenirea se realizează prin vaccinarea câinelui sau pisicii, precum şi prin evitarea contactului cu animalele sălbatice. În lipsa tratamentelor potrivite, rabia poate conduce rapid la deces. Leishmanioza este o boală transmisă prin muşcătura ţânţarilor şi a puricilor, ce au parazitat animalele bolnave. Boala se manifestă clinic prin semne de intoxicație și prin afectarea organelor interne. Prevenirea acesteia constă în deparazitarea externă a câinilor.

Toxoplasmoza atacă retina

Infecția cu parazitul Toxoplasma gondii (Toxoplasmoza) se transmite pe cale digestivă la oameni, producând în cele mai grave cazuri avort spontan și probleme oculare pe fondul afectării retinei. Prevenirea se realizează prin tratarea pisicilor bolnave, prin reguli de igienă stricte şi restricţionarea contactului dintre feline şi femeia însărcinată. În unele cazuri, medicul recomandă renunţarea la pisică pentru a nu pune în pericol sarcina femeii. O dermatoză parazitară pruriginoasă, extrem de contagioasă, este scabia (râia), care se transmite de la câine, porc, capră, oaie. Alte boli cu evoluţie cutanată sunt dermatofitozele, provocate de ciuperci microscopice de tipul Microsporum și Trichophyton. Acestea cauzează prurit, eritem, crustizare, pseudotundere. Pentru a preveni dermatofitozele, tratați animalele bolnave și spălați-vă pe mâini după contactul cu acestea.

Babesioza evoluează cu icter și anemie

Parazitoză a sângelui transmisă la câine şi pisică de către căpușe, babesioza evoluează cu icter, febră și anemie. Netratată, aceasta poate duce la moartea persoanei infectate de animalul de companie. Prevenirea se face prin tratamente periodice antiparazitare externe la animale. O parazitoză transmisă pe cale fecal-orală este giardioza. Aceasta este mai severă la copii și evoluează cu enterită. Pentru prevenirea giardiozei, sunt importante regulile stricte de igienă, tratarea animalelor bolnave şi vaccinarea acestora. Toxocaroza (larva migrans visceralis) este o afecţiune parazitară transmisă prin ingerarea ouălor de Toxocara canis sau de Toxocara cati, eliminate din intestinul câinilor sau pisicilor nedeparazitate. Boala implică simptome complexe, de la tuse la dureri abdominale și inflamații oculare. Odată ingerate, aceste larve penetrează mucoasa intestinală şi ajung în fluxul sangvin, localizându-se în diferite zone ale corpului, precum ochi, ficat, plămâni, creier. Și în acest caz, pentru a preveni afecțiunea, medicii recomandă deparazitarea periodică a animalului de companie.

Chistul hidatic pulmonar, pericol de sufocare

Echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic) este o boală răspândită mai ales în zonele de creştere a erbivorelor, deoarece acestea sunt gazde intermediare, care transmit boala câinilor. Afecțiunea se manifestă la om cu producerea de chisturi mai ales la nivelul plămânilor și ficatului, după ingerarea ouălor parazitului Echinococcus granulosus, eliminate de câine. Perioada de incubație poate să dureze mai mulți ani. Tratamentul este medicamentos sau chirurgical. Ruperea chistului hidatic în căile aeriene poate duce la inundație traheobronșică cu asfixie și deces. Pentru a vă menține animalele de companie departe de infecții, protejați-le de purici și de căpușe, spălați-le des, aveți grijă cum și unde aruncați fecalele lor și vaccinați-le!

Circa 90% dintre reptile sunt purtătoare de Salmonella, iar riscul transmiterii salmonelozei este foarte mare, dacă animalul este lăsat să frecventeze locurile în care mâncați

Feriţi-vă de zoonoze!

Potrivit medicilor, vă puteți feri de zoonoze, dacă sunteți dispuși să evitați factorii de risc și să respectați anumite reguli de igienă. Astfel, este necesar să vă spălați pe mâini, înainte de a mânca și după contactul cu animalul de companie. Verificați constant starea de sănătate a patrupedului, vaccinați-l și deparazitați-l la timp. Sub nicio formă nu folosiți materiile fecale ale animalului de companie pentru fertilizarea solului din grădină. Dacă aveți copii mai mici de 5 ani, nu îi lăsați nesupravegheați împreună cu animalul. Evitați să dormiți cu animalul de companie, mai ales dacă acesta nu este încă vaccinat. Locul de dormit al câinelui trebuie să fie întotdeauna curat.