de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta
Un subiect extrem de dezbătut mai ales în ultimul an, în contextul epidemiei de coronavirus, este cel al imunității. La prima vedere, sistemul imunitar al unei persoane apără organismul împotriva infecției și bolilor, distrugând atât bacteriile și paraziții, cât și virusurile. Specialiștii au descoperit însă că există animale cu o imunitate mult mai puternică decât a speciei umane. Iată care sunt ființele care i-au uimit pe oamenii de știință.
Cum ar putea ajuta rechinii la vindecarea cancerului mamar
E foarte adevărat că au o proastă reputație, însă oamenii de știință spun că rechinii le vor putea fi oamenilor de ajutor în viitorul apropiat. Pentru început, cercetătorii au descoperit că pielea rechinilor are o capacitate cu adevărat incredibilă: ține departe agenții patogeni. Acest lucru se întâmplă grație așezării solzilor acestor pești, care creează o pernă de aer când sunt atinși de la cap spre coadă. Folosindu-se de sistemul imunitar foarte puternic al rechinilor, cercetătorii lucrează de ceva vreme să obțină un medicament cu totul senzațional pentru a trata cancerul mamar. Specia folosită este rechinul doică, cu o lungime de peste patru metri, cunoscut ca fiind mult mai pașnic. Specialiștii au extras proteina HER-2, care este localizată la suprafaţa tumorilor şi stimulează creşterea acestora şi au injectat-o la rechini. În ce scop? Vor să determine organismul peștelui să producă anticorpi. După câteva luni, medicii vor recolta probe de sânge de la rechini, iar pe baza anticorpilor produși va fi făcut un medicament care ar inactiva proteina HER-2. În acest scop, va fi împiedicată creșterea şi metastazarea tumorilor. Proiectul este în primul stadiu de lucru și vor trece ceva ani până când medicamentul va putea fi testat pe oameni, însă cercetătorii sunt aproape convinși că vor reuși.
Veninul viperelor duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale
Din cele mai vechi timpuri se cunoaște faptul că veninul viperelor se dovedește a fi extrem de periculos, datorită unor enzime care duc la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Pe de altă parte, tensiunea arterială crescută poate reprezenta un indicator al unui posibil accident vascular, de aceea se crede că folosirea acestor enzime ar putea reduce pericolul. În ceea ce îi privește pe crocodili, s-a demonstrat că reptilele nu mor niciodată atunci când rănile li se infectează. Chiar dacă trăiesc în locurile cele mai contaminate de bacterii și resturi ecosisteme din lume. Care să fie motivul? În urma testelor realizate, s-a aflat că sângele lor are capacitatea de a distruge infecția provocată de HIV, dar și unele bacterii rezistente la antibiotice. Capacitatea de a lupta cu infecțiile vine tocmai din modul în care este format sistemul imunitar extraordinar al crocodililor. Concret, elementul-cheie sunt enzimele din sânge, care pot ține piept singure la nu mai puțin de 23 de tipuri de bacterii. Dacă sunt combinate cu niște substanţe antimicrobiene numite peptide de tip CAMP, acţiunea lor are succes şi împotriva bacteriei E. coli, a septicemiei, intoxicaţiilor alimentare sau infecţiilor cutanate. Potrivit Daily Telegraph, oamenii de știință din Australia recoltează de ceva vreme sânge de crocodil și speră că vor putea realiza din acesta un antibiotic foarte puternic. „Crocodilul deține un sistem imunitar care atacă organismele virale (chiar și HIV) cu o asemenea viteză, încât acestea pur și simplu explodează. Este ca și cum ai îndrepta un pistol spre capul bacteriei și ai apăsa apoi pe trăgaci”, a declarat Adam Britton, unul dintre oamenii de știință australieni care colectează sânge de crocodil în zona de nord a Australiei.
Saliva liliecilor acționează ca un anticoagulant
Despre liliecii vampir se spune că sunt ființe cu totul deosebite. Apăruți pe pământ acum 65 de milioane de ani, liliecii sunt singurele mamifere zburătoare, dar au și multe alte particularități necunoscute. Recent, cercetătorii au început să facă studii pentru a stabili ce legătură există între ei și anumite virusuri. În acest sens, specialiștii australieni de la Australian Animal Health Laboratory din Geelong, Australia, şi cei chinezi de la Beijing Genome Institute au secvenţiat genoamele a două specii de lilieci. Este vorba despre vulpea zburătoare neagră, care provine din Australia, şi Myotis davidii din China. Aceste genoame au fost comparate cu ale altor mamifere dar și ale omului, tocmai pentru a se constata asemănări și deosebiri. Oamenii de știință au descoperit că, deși liliecii sunt purtători de Ebola, SARS sau Hendar, nu mor din cauza infecției cu aceste virusuri. Care să fie motivul? Se crede că odată ce încep să zboare consumă multă energie și, pur și simplu, scapă de toxine. Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că evoluția zborului la lilieci le influențează nu doar sistemul imunitar, ci și procese precum îmbătrânirea şi dezvoltarea cancerului. Alte studii arată că saliva liliecilor acționează ca un anticoagulant. Drept urmare, poate fi folosită pentru a fi create medicamente împotriva atacurilor vasculare cerebrale, compușii din acest produs având abilitatea de a subția sângele și, în consecință, de a dizolva cheagurile.
Expunerea la bacteriile prezente pe câini este benefică pentru oameni
Dacă vreți să vă păstrați sănătatea, e important să aveți un animal de companie. Un studiu nou vorbește despre faptul că animalele de companie, mai ales câinii, echilibrează bacteriile bune și rele, stimulând sistemul imunitar. „Expunerea la bacteriile de pe animale stimulează propriile noastre bacterii din intestine să-și schimbe modul în care metabolizează neurotransmițătorii să aibă un impact asupra dispoziției și a altor funcții mentale”, spune Jack Gilbert, de la Centrul Microbiotic al Universității din Chicago. Același studiu arată că expunerea la bacteriile câinilor este bună și pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. Micuții crescuți pe lângă aceste animale sunt protejați de astm și de alergii, tocmai pentru că sistemul lor imunitar devine mai puternic.