Main menu

header

847 24 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cu tot misterul care înconjoară trecerea cornavirusului care a declanșat pandemia de la lilieci la oameni, o cercetare de dată recentă atestă faptul că, prin mecanisme uluitoare de „conștientizare”, animalele bolnave se distanțează automat de celelalte exemplare atunci când „știu” că s-au infectat.

Reduc răspândirea bolii

Experți din cadrul Universității din Ohio, SUA, au pus în evidență faptul că liliecii, de la care se pare că ar fi pornit pandemia de COVID-19, au o oarecare imunitate în fața virusului, iar în cazul în care s-au infectat, se distanțează de celelalte exemplare. „În sălbăticie, liliecii-vampir care simt că s-au infectat cu virus, de regulă animale foarte sociale, se izolează din instinct de indivizii sănătoși și trăiesc la distanță, singuri sau alături de alte exemplare infectate, reducând astfel răspândirea bolii”, detaliază expertul Simon Ripperger. Potrivit cercetătorilor care au studiat comportamentul liliecilor, aceste animale reduc la minimum contactul obișnuit cu ceilalți membri ai grupului din care fac parte, rămân inactivi, nu mai participă la activitățile curente și se retrag până își revin.

Exemplarele sănătoase îi evită pe „izolați”

În decursul observațiilor realizate cu ajutorul unor dispozitive montate pe spatele animalelor, s-a observat că liliecii sănătoși dintr-un grup în care există exemplare bolnave le evită pe acestea din urmă, asigurându-se astfel că nu împrăștie infecția. „Liliecii bolnavi nu doar că nu-și mai fac o toaletă amănunțită, pentru a nu se îmbolnăvi și mai mult, dar nu mai fac acest tip de gesturi nici față de ceilalți membri ai grupului, ceea ce constituie un comportament total atipic pentru această specie. Venind din ambele părți, această izolare instinctivă funcționează prin distanțare fizică pentru eliminarea infecției din grup, fără să fie nevoie de alte intervenții”, detaliază evoluționistul Gerald Carter.

„Senzorii de proximitate pe care i-am amplasat pe lilieci ne-au relevat comportamentul extraordinar, de distanțare instinctivă, al acestor animale atunci când în rândul lor există o infecție“ (Simon Ripperger, Universitatea Ohio)