Main menu

header

847 24 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Rasismul îndreptat împotriva persoanelor asiatice în pandemie i-a determinat pe unii decidenți de peste Ocean să ia decizii pe care unele voci le consideră ciudate. Printre acestea, a fost redenumită specia de pești crap asiatic cu termenul crap invaziv.

„Lumină negativă asupra culturii și oamenilor asiatici”

Crapul asiatic este o specie care a fost importată în SUA și care, în timp, a ajuns să facă ravagii pe râurile din Minnesota și nu numai. Doi senatori ai acestui stat au reușit să determine schimbarea numelui celor patru tipuri care aparțin aceleiași familii de pești, astfel încât fostul crap asiatic este, de câteva săptămâni, crap invaziv, anunță NBC News. „Am vrut să ne îndepărtăm de orice termeni care aruncă o lumină negativă asupra culturii și oamenilor asiatici”, argumentează Charlie Wooley, directorul biroului regional din zona Marilor Lacuri al Serviciului „Fish and Wildlife”, din SUA. Comitetul regional de coordonare a crapului asiatic, reprezentând agenții din SUA și Canada, a urmat exemplul.

Carne „noroioasă”, fără căutare

Cele patru specii descrise în mod colectiv drept crap asiatic au fost aduse din China cu o jumătate de secol în urmă, pentru a scăpa de resturi, de alge, de buruieni și de paraziți canalizările și spațiile de acvacultură. Dar mai multe exemplare au scăpat în sălbăticie și au migrat pe Mississippi și pe alte râuri importante. Vorace și agresiv, acest tip de pește mănâncă plante valoroase ecologic, elimină populații întregi de midii și melci, iar exemplarele argintii mai mari pot să sară din apă ca niște rachete, provocând coliziuni cu ambarcațiunile. Pe de altă parte, carnea acestui pește nu este foarte apreciată de americani. În ciuda unei puternice popularizări, cu campanii care continuă, peștele este considerat a avea o carne „noroioasă”, din cauza felului în care se hrănește, așa că nu este la mare căutare, iar ca urmare, nu există nici profit în a-l pescui.

Toate aceste evoluții au loc pe fondul revizuirii unor norme pe care unele minorități le pot considera jignitoare în ultima perioadă. Astfel, Societatea Entomologică Americană a scos de pe listă speciile „molia țigănească“ și „furnica țigănească“