Main menu

header

855 24 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Peste 20 de specii protejate la nivel federal în Statele Unite ale Americii sunt considerate dispărute oficial. Printre acestea se numără și emblematica ciocănitoare-cu-cioc-de-fildeş, observată ultima dată în urmă cu circa 80 de ani.

Activitatea umană a pulverizat specia

Anunțul autorităților americane este considerat de specialiști un adevărat semnal de alarmă, pentru că rareori se recurge la abandonarea speranței vizavi de existența unei specii. Dar schimbările climatice, pe lângă alte presiuni, ar putea face astfel de dispariții mai frecvente, pe măsură ce încălzirea accelerată a planetei se adaugă pericolelor cu care se confruntă flora și fauna din sălbăticie. Cazul ciocănitorii-cu-cioc-de-fildeș este unul definitoriu pentru felul în care societatea umană percepe aceste alerte - pe de o parte, activitatea umană a generat extincția anunțată, pe de altă parte, de fiecare dată când a fost observat câte un exemplar răzleț, a pornit o adevărată goană de a-l surprinde. Experții atestă faptul că această dispariție este consecința dezvoltării excesive a localităților, a poluării apelor, a exploatării forestiere necontrolate, a uciderii pentru trofee și a capturării unui mare număr de exemplare de colecționarii privați. În toate cazurile, așadar, oamenii au fost cauza finală a dispariției ciocănitorii-cu-cioc-de-fildeș.

„Nu există dovezi ale existenței păsării”

Toate cele 23 de specii pe care autoritățile americane le consideră dispărute au fost considerate ca având o șansă mică de supraviețuire atunci când au fost incluse pe lista cu grad mare de risc, începând cu anii 1960. În întreaga lume, aproximativ 902 specii au fost documentate ca dispărute, dar numărul real este considerat a fi mult mai mare, deoarece unele specii nu sunt niciodată identificate formal, iar mulți oameni de știință avertizează de mai multă vreme că Pământul se află într-o „criză a extincției florei și faunei”, care dispar în prezent într-un ritm de 1.000 de ori mai mare față de rata istorică. În cazul ciocănitorii-cu-cioc-de-fildeș, căutările și eforturile de conservare a habitatului au costat milioane de dolari, dar în zadar. Oficialii americani ai faunei sălbatice au anunțat, într-o analiză publicată recent, că „nu există dovezi obiective” ale existenței sale. „O pasăre atât de iconică, reprezentantivă pentru marile păduri vechi din sud-est, menținută pe lista speciilor pe cale de dispariție, focalizează atenția asupra sa”, explică John Fitzpatrick, biolog de la Universitatea Cornell.

„Atunci când văd un exemplar dintr-o specie cu adevărat rară, nu pot să nu mă gândesc că aș putea fi ultimul om care vede acel animal” (Anthony Ford, biolog, Fish and Wildlife Service, Tennessee, SUA)

Midii şi peşti, pe lista extincţiei

Ciocănitoarea-cu-cioc-de-fildeş, supranumită de pasionaţii de păsări „Lord God Bird”, a fost cea mai mare ciocănitoare din America, însă tăierea pădurilor vechi din sudul Statelor Unite a condus la distrugerea habitatului său. Alături de emblematica pasăre, de un liliac frugivor, de opt tipuri de midii de apă dulce sau două specii de peşti, printre altele, pe lista oficialităților de resort din SUA se mai află Vermivora bachmanii, considerată una dintre cele mai rare păsări cântătoare din America. Aceasta nu a mai fost observată în sălbăticie din 1962. Populaţia aviară de peste Ocean a suferit o reducere cu aproape trei miliarde de exemplare începând din 1970, pe fondul schimbărilor rapide de mediu asociate activităţii umane, susţine un raport al serviciului pentru protecţia faunei sălbatice.