de Daniela Purgaru
Credeţi că doar noi ne putem bucura de efectul benefic al anumitor plante asupra sănătăţii noastre? Ei bine, acestea sunt recomandate şi animalelor de companie! Iată câteva exemple. Mentă şi rozmarin, împotriva mirosului neplăcut
Dacă animalul miroase urât din cauza „transpiraţiei” pielii, folosiţi: câteva picături de ulei esenţial de mentă, rozmarin şi cedru, amestecate cu multă apă. Acelaşi efect îl obţineţi şi cu câteva picături de ulei esenţial de busuioc, levănţică, salvie şi rozmarin, amestecate cu apă. Masaţi apoi o dată la câteva zile.
Brusturele, pentru circulaţie
Pentru a folosi puterea terapeutică a plantelor medicinale, vă recomandăm o serie de ierburi din care puteţi realiza infuzii binefăcătoare pentru patrupedele dumneavoastră. Pentru o mai bună circulaţie periferică, mai ales în timpul iernii, este recomandat brusturele. Extractul din această plantă ajută şi în cazul animalelor în vârstă, la schimbările bruşte de temperatură.
Pentru o mai bună digestie, dar şi în cazul în care animalul are rău de maşină, este recomandat ghimbirul.
Iată şi alte remedii naturiste, pe care le puteţi încerca la sfatul medicului veterinar:
- alergii: muşeţel, urzici, margaretă;
- anxietate: floarea pasiunii;
- artrită: păpădie, pătrunjel, lucernă;
- arsuri şi răni minore: aloe şi gălbenele;
- constipaţie: siminiche, pătlagină;
- diaree: nalbă;
- purici: salvie şi pelin;
- hiperactivitate: gura-lupului în amestec cu muşeţel sau valeriană;
- indigestie: nalbă, pătlagină, păducel;
- infecţii urinare: echinacea, nalbă.
Baie cu uleiuri esenţiale
Pentru ca blana să fie mătăsoasă şi lucioasă puteţi folosi după baia cu şampon special un amestec din: glicerină vegetală, un strop de oţet de mere, esenţă de mentă, lămâie şi ceai verde concentrat. Masaţi-i foarte bine pielea şi blăniţa de la coadă spre cap, apoi clătiţi cu apă călduţă. O altă reţetă de acest gen este alcătuită din: câteva picături de ulei esenţial de portocale, levănţică şi maghiran amestecate în apa de baie.