de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Dacă, pe de o parte, pisicile nu pot fi dresate, pe de altă parte, nici stăpânii de câini nu se dau în vânt să-și disciplineze patrupedele, fiind extrem de toleranți cu toanele și poznele prietenilor necuvântători.
Zeci de obiceiuri proaste acceptate
De la așezatul pe scaunul din fața computerului și ștergerea unor lucrări la care proprietarul a muncit ore întregi până la ronțăitul canapelei, câinii par să fie stăpânii emoționali în relația cu oamenii. Un recent studiu OnePoll a pus în evidență faptul că mare parte dintre proprietarii de câini nu rezistă drăgălășeniei animalului de companie și ajung să treacă cu vederea nenumăratele pozne ale acestuia. Astfel, când vine vorba despre buclucul pe care îl provoacă dragii lor căței, mai mult de șapte din zece proprietari declară senini că le tolerează prietenilor necuvântători lucruri pe care nu le-ar accepta uneori nici de la propriii copii și cu siguranță li s-ar părea revoltătoare la semenii adulți. Concret, cercetarea a evidențiat faptul că stăpânul unui câine poate trece peste 15 obiceiuri proaste sau de-a dreptul nocive ale animalului de companie.
Gesturi uimitoare trecute cu vederea
Potrivit experților, mestecatul este o acţiune naturală pentru toţi câinii, o particularitate genetică. Animalul trebuie încurajat să roadă lucrurile potrivite şi stăpânii pot cumpăra o mulţime de jucării pentru a ține animalul departe de canapele sau de pantofi. După aceea, proprietarii trebuie să-și țină lucrurile personale la distanţă de dinţii câinelui, iar atunci când nu sunt acasă, să țină animalul separat de locurile în care ar putea cauza probleme. Printre alte obiceuri ale câinilor peste care proprietarii trec ușor, incapabili să reziste farmecului necuvântătorului din casă, sunt dărâmatul obiectelor, mâncatul a tot ceea ce se întâmplă să aterizeze pe podea, inclusiv pietricele aduse de afară, săritul necontrolat pe mobilă, trasul de hainele stăpânului sau așezatul încăpățânat pe locul pe care omul ar trebui urgent să lucreze. Unul dintre respondenții la studiul OnePoll a admis chiar că îi permite câinelui său să-i „strecoare” propria hrană uscată în servieta cu care merge la birou.
Emoții în acțiune
Într-un procent mai mic, dar semnificativ, stăpânii de câini au recunoscut că le permit animalelor să tragă de perdeaua de la duș, să le ronțăie barba sau să latre necontrolat. Acesta este o mare problemă pentru multe rase de câini, iar rezolvarea nu este deloc simplă. În majoritatea cazurilor, un câine va încerca să comunice o stare, unii vor folosi lătratul pentru a alerta despre prezenţa unei persoane străine, iar alţii când se vor simţi nesiguri pe ei, când sunt mulţumiţi, când caută atenţie sau pur şi simplu comunică cu alţi câini. Prima cale prin care se poate rezolva lătratul necontrolat este identificarea cauzei, de regulă de ordin emoțional: anxietatea, furia, căutarea atenţiei. Acestea pot fi rezolvate petrecând mai mult timp cu câinele.
„Câinii adoră să sape, mai ales atunci când sunt plictisiţi şi nu îşi dau seama că acest lucru este interzis în dormitor sau în sufragerie. Îngropați jucăria preferată a animalului într-o cutie cu nisip pe care o aşezați pe balcon sau în curte“ (Victoria Stilwell, Animal Planet)